Drugačija i ukusna, mediteranska salata sa plavim patlidžanom je naš predlog za letnja druženja na otvorenom. Postavite stolove, spremite sveže cveće i lampione, i letnja zabava može da počne.

Ovo je jednostavna obrok salata bogatog ukusa koji stiže u slojevima hranljivog sočiva i pečenog zrelog letnjeg povrća, kapara, maslina, svežeg peršuna uz dašak mente i limuna, koja će sigurno oduševiti sve goste.

Priprema se u svega tri koraka, pakuje i nosi odlično a još bolje slaže sa drugim jelima. Poslužite je uz selekciju mekih ili tvrdih sireva, bulgura ili kus kusa, servirajte je uz roštilj ili samostalno uz neko dobro hrskavo sveže pecivo.

Jedan od omiljenih letnjih ukusa, spoj plavog patlidžana i crvene paprike možete da obogatite i drugim povrćem. Dodajte u pleh polovine čeri paradajza, tikvice, komorač i drugo povrće koje volite.

Ili pratite naš recept i prepustite se jednostavnosti karakterističnoj za mediteransku kuhinju i način života.

A pre nego krenemo u kuhinju pozivamo vas da nam svratite u Mercator centar po sve što vam je potrebno za ovaj recept i nezaboravne letnje zabave. Čekamo vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Najlepši ukusi za letnje zabave

Leti je sve toliko jednostavnije pa i organizovanje zabava za koje nam je često dovoljna i samo ukusna hrana koju delimo sa onima koje volimo. Zato mi danas stižemo sa još nekoliko predloga baš za takva jela:

1. Panzanella paprike
Sočna panzanella salata, slatke zrele paprike i sveža mocarela čine neodoljiv spoj u ovom našem receptu koji predlažemo kao idealan letnji ručak.
2. Losos letnja salata
Spojili smo hrskave teksture i svežinu crvene paprike, celera, čeri paradajza, limuna, sa sočnim i slatkim ukusima zrelih nektarina, manga i domaće dinje, sa finim mesom lososa i aromatičnim prelivom.
3. Kaserola od tikvica sa majčinom dušicom
Kaserola od tikvica sa majčinom dušicom je božanstveno jelo koje ćete sigurno obožavati. Poslužite je uz neku od osvežavajućih jogurt salata ili preliva i čeka vas pravi letnji gastronomski užitak.

Recept Mediteranska salata sa plavim patlidžanom

količina: 4 služenja kao obrok ili 6 kao prilog
vreme: 40 min

• 2 plava patlidžana
• 1 veća glavica crvenog luka
• 2 crvene paprike
• 2-3 kašike kapara
• 3-4 kašike maslina
• 1 manja veza peršuna
• 1 kašika sveže mente
• 1 limun
• 3 kašike maslinovog ulja
• 250g skuvanog (braon) sočiva
• So i biber po ukusu
• Za serviranje: mocarela, grilovani halumi ili protein po izboru

Priprema:
1. Patlidžan, luk, papriku, kapar i masline isecite na komade veličine zalogaja, složite u pleh za pečenje, posolite, poprskajte uljem i stavite u rernu da se ispeku, oko 25 minuta ili dok patlidžan ne poprimi zlatno žutu koricu.
2. Peršun i mentu sitno iseckajte, pomešajte sa sočivom, 2 kašike ulja, sokom i rendanom koricom limuna. Posolite i pobiberite po ukusu.
3. Dodajte pečeno povrće, promešajte i poslužite uz mocarelu, grilovani halumi ili drugi sir po izboru.