Tikvice volimo na sve načine a danas donosimo jedno veoma posebno letnje jelo od tikvica. Kaserola od tikvica sa majčinom dušicom je božanstveno jelo koje ćete sigurno obožavati. Poslužite je uz neku od osvežavajućih jogurt salata ili preliva i čeka vas pravi letnji gastronomski užitak.

Ponešto zdraviji a sigurno laganiji jer smo je napravili u posnoj varijanti tako da svi mogu da uživaju u punim ukusima naše kaserole od tikvica. Najlepše od svega je da sve komponente jela možete da pripremite i dan unapred tako da ih samo spojite i ispečete pred obrok.

Za našu kaserolu koristili smo zelene cukini tikvice koje imaju nešto manje vode te su zgodnije za brzo pečenje kada tikvice ne obrađujemo termički pre rerne.

Dodatno, sveža majčina dušica kao prava mediteranska biljka savršeno se slaže baš sa ovim zelenim duguljastim tikvicama.

Ostatak jela je veoma jednostavan. Sve ostale sastojke sjedinite u procesoru ili blenderu, prelijete preko tikvica i zapečete.

Uživajte u ovom jelu dok je toplo, a ostatak ako ga bude sačuvajte u frižideru kao dobar hladni prilog za sutrašnji ručak.

Po sveže tikvice i sve ostale namirnice za našu kaserolu dođite kod nas u Mercator centar gde vas čekamo sa ogromnim izborom sočnog sezonskog voća i povrća organske i bio proizvodnje. Tu smo svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Kako da pripremamo tikvice za još više ukusa

Tikvice su nežno povrće verovatno jedno od retkih koje na moramo da ljuštimo pre pripreme. Ukusne tikvice hlade i osvežavaju kako god da ih pripremamo jer sadrže puno vode te su idealan letnji zalogaj.

  1. Špagete od tikvica

Ili ako nemate spiralizator isecite ih pilerom na taljatele, kako god, tikvice su fenomenalno ukusne sirove, tanko sečene poput paste i uparene sa nekim lepim sosom. Sjajno letnje jelo da se rashladimo.

  1. Grilovanje, prženje, pečenje i to što kraće

Ovo su najbolji načini da spremimo tikvice između ostalog i zato što njima izvlačimo priličnu količinu vode koju tikvice sadrže. A što manje vode, to više ukusa! Nasuprot tome, kuvanje ili parenje nisu baš idealni jer dodatno natapaju tikvice.

  1. Tikvice u supama i čorbama

Ako već kuvamo tikvice, recimo za minestrone čorbu, onda ih sitno iseckane dodajte odmah čim skinete jelo sa ringle, poklopite i sačekajte par minuta da vrela para skuva tikvice.

Recept: Kaserola od tikvica

količina: 6 služenja

vreme pripreme: 50 min

Sastojci

  • 800g cukini tikvica nasečenih na tanke kolutove
  • 150g sirovog indijskog oraha omekšalog u vrućoj vodi
  • 80g brašna od leblebije
  • 30g tapioka ili kukuruznog skroba
  • 30g nutritivnog kvasca
  • 200ml sojinog mleka
  • 2 kašike maslinovog ulja

začini

  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica slatke crvene paprike
  • ½ kašičice kurkume
  • 3 kašike svežih cvetića majčine dušice
  • so i biber po ukusu
  1. Kolutiće tikvica posolite i složite u vatrostalnu posudu.
  2. U procesoru sameljite indijski orah i pomešajte ga sa brašnom od leblebije, tapiokom, nutritivnim kvascem, začinima i sojinim mlekom u gustu smesu kojom ćete preliti tikvice.
  3. Po želji pospite odozgo sa još malo nutritivnog kvasca i stavite u rernu na 180C da se peče 35 – 40min ili dok ne vidite zlatnožutu koricu.
  4. Gotove tikvice pospite svežom majčinom dušicom i poslužite uz tarator salatu ili preliv od jogurta.

Prijatno i uživajte!