Opuštanje, otpuštanje i prepuštanje. Iako različitog značenja sve tri reči u korenu imaju zajednički imenitelj: pustiti. Kako da pustimo i rasteretimo se suvišnih misli, osećaja i doživljaja, kako da se opustimo i prepustimo, sva ova pitanja intrigirala su ljudski rod od najstarijih vremena. Odgovori na njih u sebi kriju tajnu lakoće življenja i unutrašnjeg mira zato smo istraživali neke od njih o kojima danas pišemo kao o predlozima za razmišljanje na sves teme opuštanja, otpuštanja i prepuštanja.

Šta u stvari (ne)puštamo

Svi smo se našli u tim situacijama u kojima je lakše reći nego učiniti. Nemoj da se nerviraš, ne vredi ništa sad da misliš o tome, ništa ne možeš da uradiš. Ipak misli, osećaji, tenzije su tu i ne možemo da ih se otresemo tek tako.

Naše predstave o tome kako stvari treba da izgledaju, kakvi mi treba da budemo, kako treba da se osećamo, šta neko iskustvo treba da nam pruži mogu da se ne poklapaju sa onim što se zaista odvija u realnosti. Recimo, neko se ponaša drugačije nego što bismo mi u datoj situaciji. Možda mi sami ne odgovaramo dovoljno dobro na sopstvena očekivanja ili smatramo da nismo nešto dobro uradili ako nije usledio rezultat ili osećaj kakav smo očekivali.

Možda jednostavno u sverastućoj kulturi brzine i produktivnosti verujemo da nemamo vremena da se opuštamo i prepuštamo, ili da odmor moramo da zaslužimo.

Drevna mudrost nevezivanja govori o tome da su sve ovo samo ideje, koncepti koje ne čine čitavu stvarnost. Ako uspemo da ih sklonimo, naše ideje da neko ili nešto treba da bude baš tako i nikako drugačije, možda možemo da se samo prepustimo iskustvu. I iz tog iskustva možda dobijemo nešto drugo ili više.

 Vulkan knjižara, termos boca

Priroda je najvrednija lekcija i najbolja učiteljica

Priroda je neiscrpan izvor dobrih primera kako da puštamo i opuštamo se. Posmatrajući kako se menja, teče, oblikuje, stvara, rascvetava, živi i diše dozvoljavamo sebi da se podsetimo da smo i mi deo te iste prirode kojoj je sve dovoljno baš tako kako jeste. Leto je idealna prilika da se povežemo sa prirodom na ovaj način i osetimo da priroda funkcioniše bez dodatnih očekivanja. Za nju svaki njen deo, kamen, drvo, reka, ptica, sve je savršeno i baš tako kako treba da bude. Uključujući i nas.

Vulkan knjižara, sveska / dnevnik

Meditacija kao dopuštanje

Meditacija može da bude od velike pomoći da otpustimo suvišno ukoliko i od same meditacije ne kreiramo određena očekivanja. Radije možemo da joj priđemo kao vreme u kojem ćemo sebi da dopustimo da jednostavno budemo sa sobom, svojim dahom, telom, osećajima, mislima koje možemo da puštamo da dolaze i odlaze onoliko puta koliko nam je potrebno.

Šta bi telo reklo da može da priča

Da li bi zaspalo, opuštalo se uz zvuke vode, na suncu, u hladovini lepe zelene krošnje? Koliko naša tela vape za opuštanjem i otpuštanjem raznih tenzija. Naša iskustva ma kakva bila su vezana za telesne doživljaje stoga svako pokretanje tela, protezanje, igranje, uživanje u masaži ili mirisnom tuširanju hodanje po travi ili plaži, joga, tai či, vežbe disanja, svaki način rada sa telom u kojem dopuštamo da spojimo pokret, misao i dah, otvara mogućnosti da skinemo sa sebe sve suvišno.

Opustimo, otpustimo, prepustimo. Damo sebi dozvolu da osetimo, mislimo, budemo to što jesmo i nežno se podsetimo da smo baš takvi kakvi jesmo, dovoljno dobri. I sa tog mesta se povežemo sa ljudima, mestima, iskustvima sa kojima se uzajamno oplemenjujemo. Kao priroda koja jesmo.

Benu apoteke, Weleda gelovi za tuširanje