Neprevaziđeni klasik čiji se recept čuva i prenosi sa kolena na koleno, čuveni kolač od maslinovog ulja bio nam je inspiracija za našu poslasticu sa bademom i malinama koju ćete sigurno voleti.
Ovo je fin kolač bogat ukusima koji smo ovoga puta pravili sa bademovim brašnom i čia semenkama za još više sočnosti, dok su maline, limun i vanila donele pravu dozu svežine i slatkih letnjih aroma.
Dobro ga rashladite u frižideru i uživajte u svakom zalogaju.
Maslinovo ulje kao ni jedna druga masnoća kolačima daje posebno sočnu teksturu zbog koje se ovi kolači toliko vole. Veoma laki za izradu jednostavnim spajanjem mokrih i suvih sastojaka, kolači od maslinovog ulja traže tek malo pažnje i poznavanja namirnica.
Za što prozračniju teksturu kolača neophodno je da koristite što finije samleven badem ili bademovo brašno, kao i ostale suve sastojke. Fino mleveni suvi sastojci bolje će se povezati sa uljem za čuvenu sočnu teksturu. Možete da sameljete čak i čia semenke pre potapanja u mleko i tako dobijete ultra glatku teksturu.
Kolač od maslinovog ulja ukusan je i sam po sebi posebno u ovoj verziji sa bademima. Za još ukusa dodali smo mu i sveže maline koje po želji možete da zamenite bilo kojim sezonskim voćem. Voće potpuno osušite pre nego ga umešate u kolač kako bi se lepo povezalo sa testom.
Kalup za kolač obavezno podmažite i pospite oštrim brašnom. Možete da koristite pirinčano, ovseno, tradicionalno palentu ili kukuruzno brašno koje će još i ukrasiti ivice kolača.
Na kraju za dekoraciju dovoljne su samo sveže maline i malo šećera u prahu. Ili za potpuno raskošnu verziju napravite preliv od malina koji vam donosimo u receptu.
Kako god da odlučite čekamo vas sa svim sastojcima i neophodnim kuhinjskim priborom za kolač od maslinovog ulja u Mercator centru svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Sve varijante kolača od maslinovog ulja
Klasičan kolač od maslinovog ulja može da se učini kao običan patišpanj sve do prvog zalogaja. Neverovatno sočan, mek i fin kolač od maslinovog ulja je jedan od onih koji se obožavaju. Zato i ima mnogo varijanti u kojima možemo da uživamo u ovom kolaču.
- Citrusna svežina limuna, narandže, mandarine i limete
Citrusi fenomenalno nadopunjuju bogat ukus kolača od maslinovog ulja. Dodajte sok, rendanu koricu, kandirane citruse.
- Orašasti plodovi
Seckani pistaći i bademi su najčešći dodatak klasičnom kolaču. Probajte i orah, lešnik, pekan, indijski orah, ili brašno u kolaču zamenite nekim od orašastih poput našeg današnjeg recepta.
- Kremovi i prelivi
Maskarpone ili krem od svežeg sira sa malo limunove korice je najklasičniji dodatak ovom kolaču. Kao i pasirano sveže voće poput jagoda ili malina. Ali od ovog kolača možete napraviti i klasičnu tortu sa više kora te pustite mašti na volju i dopunite ga svim varijantama svežih voćnih, mlečnih ili citrusnih kremova za još više ukusa.
Recept: Kolač od maslinovog ulja sa bademom i malinama
količina: 9-12 služenja (standardni kalup 24-26cm)
vreme pripreme: 50 min
Sastojci
- 150g bademovog brašna
- 4 kašike čia semenki
- 300ml bademovog ili pirinčanog mleka
- 200g samlevenih ovsenih pahuljica
- 80g kokosovog šećera
- 120ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 250g svežih malina
začini
- ¼ kašičice praška za pecivo
- ¼ kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
- 1 kašika soka i rendana korica 1 limuna
- 1 štapić vanile ili 1 kašičica vanila ekstrakta
dekoracija
- 200g punomasnog kokosovog mleka
- 1 kašičica soka od limuna
- 1 kašika agave sirupa
- 2 kašike liofilizovanih malina
- sveža menta
- Čia semenke razmutite u 200ml biljnog mleka i ostavite 10-15 minuta. Rernu uključite na 180C. Kalup za pečenje podmažite uljem, pobrašnite pirinčanim ili drugim oštrim brašnom i dno obložite papirom za pečenje. Maline osušite.
- U jednu posudu sipajte bademovo brašno, samlevene ovsene pahuljice, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i koricu limuna, i sve dobro promešajte.
- U drugoj posudi pomešajte potopljene čia semenke, ostatak mleka, maslinovo ulje, kašiku limunovog soka i vanilu. Postepeno uz mešanje dodajte suve sastojke da dobijete testo.
- U testo umešajte 125g malina i sipajte u kalup za pečenje. Pecite dok kolač ne porumeni i dok ne počne da se odvaja od ivica kalupa, nekih 25 – 30min. Ostavite da se prohladi u kalupu pre nego ga izvadite i ostavite da se ohladi na rešetki.
- Kolač možete odmah da poslužite uz malo šećera u prahu i preostalim svežim malinama. Ili da napravite šlag od malina i kokosovog mleka: čvrste delove punomasnog kokosovog mleka pomešajte sa sokom od limuna, agave sirupom i obojite sa 2 kašike usitnjenih liofilizovanih malina. Ostavite u frižideru da se stegne i premažite preko ohlađenog kolača. Ukrasite ostatkom malina i listićima sveže mente.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.