Neprevaziđeni klasik čiji se recept čuva i prenosi sa kolena na koleno, čuveni kolač od maslinovog ulja bio nam je inspiracija za našu poslasticu sa bademom i malinama koju ćete sigurno voleti.

Ovo je fin kolač bogat ukusima koji smo ovoga puta pravili sa bademovim brašnom i čia semenkama za još više sočnosti, dok su maline, limun i vanila donele pravu dozu svežine i slatkih letnjih aroma.

Dobro ga rashladite u frižideru i uživajte u svakom zalogaju.

Maslinovo ulje kao ni jedna druga masnoća kolačima daje posebno sočnu teksturu zbog koje se ovi kolači toliko vole. Veoma laki za izradu jednostavnim spajanjem mokrih i suvih sastojaka, kolači od maslinovog ulja traže tek malo pažnje i poznavanja namirnica.

Za što prozračniju teksturu kolača neophodno je da koristite što finije samleven badem ili bademovo brašno, kao i ostale suve sastojke. Fino mleveni suvi sastojci bolje će se povezati sa uljem za čuvenu sočnu teksturu. Možete da sameljete čak i čia semenke pre potapanja u mleko i tako dobijete ultra glatku teksturu.

Kolač od maslinovog ulja ukusan je i sam po sebi posebno u ovoj verziji sa bademima. Za još ukusa dodali smo mu i sveže maline koje po želji možete da zamenite bilo kojim sezonskim voćem. Voće potpuno osušite pre nego ga umešate u kolač kako bi se lepo povezalo sa testom.

Kalup za kolač obavezno podmažite i pospite oštrim brašnom. Možete da koristite pirinčano, ovseno, tradicionalno palentu ili kukuruzno brašno koje će još i ukrasiti ivice kolača.

Na kraju za dekoraciju dovoljne su samo sveže maline i malo šećera u prahu. Ili za potpuno raskošnu verziju napravite preliv od malina koji vam donosimo u receptu.

Kako god da odlučite čekamo vas sa svim sastojcima i neophodnim kuhinjskim priborom za kolač od maslinovog ulja u Mercator centru svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Sve varijante kolača od maslinovog ulja

Klasičan kolač od maslinovog ulja može da se učini kao običan patišpanj sve do prvog zalogaja. Neverovatno sočan, mek i fin kolač od maslinovog ulja je jedan od onih koji se obožavaju. Zato i ima mnogo varijanti u kojima možemo da uživamo u ovom kolaču.

  1. Citrusna svežina limuna, narandže, mandarine i limete

Citrusi fenomenalno nadopunjuju bogat ukus kolača od maslinovog ulja. Dodajte sok, rendanu koricu, kandirane citruse.

  1. Orašasti plodovi

Seckani pistaći i bademi su najčešći dodatak klasičnom kolaču. Probajte i orah, lešnik, pekan, indijski orah, ili brašno u kolaču zamenite nekim od orašastih poput našeg današnjeg recepta.

  1. Kremovi i prelivi

Maskarpone ili krem od svežeg sira sa malo limunove korice je najklasičniji dodatak ovom kolaču. Kao i pasirano sveže voće poput jagoda ili malina. Ali od ovog kolača možete napraviti i klasičnu tortu sa više kora te pustite mašti na volju i dopunite ga svim varijantama svežih voćnih, mlečnih ili citrusnih kremova za još više ukusa.

Recept: Kolač od maslinovog ulja sa bademom i malinama

količina: 9-12 služenja (standardni kalup 24-26cm)

vreme pripreme: 50 min

Sastojci

  • 150g bademovog brašna
  • 4 kašike čia semenki
  • 300ml bademovog ili pirinčanog mleka
  • 200g samlevenih ovsenih pahuljica
  • 80g kokosovog šećera
  • 120ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 250g svežih malina

začini

  • ¼ kašičice praška za pecivo
  • ¼ kašičice sode bikarbone
  • ¼ kašičice soli
  • 1 kašika soka i rendana korica 1 limuna
  • 1 štapić vanile ili 1 kašičica vanila ekstrakta

dekoracija

  • 200g punomasnog kokosovog mleka
  • 1 kašičica soka od limuna
  • 1 kašika agave sirupa
  • 2 kašike liofilizovanih malina
  • sveža menta
  1. Čia semenke razmutite u 200ml biljnog mleka i ostavite 10-15 minuta. Rernu uključite na 180C. Kalup za pečenje podmažite uljem, pobrašnite pirinčanim ili drugim oštrim brašnom i dno obložite papirom za pečenje. Maline osušite.
  2. U jednu posudu sipajte bademovo brašno, samlevene ovsene pahuljice, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i koricu limuna, i sve dobro promešajte.
  3. U drugoj posudi pomešajte potopljene čia semenke, ostatak mleka, maslinovo ulje, kašiku limunovog soka i vanilu. Postepeno uz mešanje dodajte suve sastojke da dobijete testo.
  4. U testo umešajte 125g malina i sipajte u kalup za pečenje. Pecite dok kolač ne porumeni i dok ne počne da se odvaja od ivica kalupa, nekih 25 – 30min. Ostavite da se prohladi u kalupu pre nego ga izvadite i ostavite da se ohladi na rešetki.
  5. Kolač možete odmah da poslužite uz malo šećera u prahu i preostalim svežim malinama. Ili da napravite šlag od malina i kokosovog mleka: čvrste delove punomasnog kokosovog mleka pomešajte sa sokom od limuna, agave sirupom i obojite sa 2 kašike usitnjenih liofilizovanih malina. Ostavite u frižideru da se stegne i premažite preko ohlađenog kolača. Ukrasite ostatkom malina i listićima sveže mente.

Prijatno i uživajte!