Danas serviramo pravo leto na tanjiru! Eksplozija boja, mirisa, ukusa, aroma, sve je tu kao mali omaž letu i lepoti života.

Spojili smo hrskave teksture i svežinu crvene paprike, celera, čeri paradajza, limuna, sa sočnim i slatkim ukusima zrelih nektarina, manga i domaće dinje, sa finim mesom lososa i aromatičnim prelivom.

Negujuće hranljiva a veoma lagana, losos salata je čitav obrok koji se zgodno nosi za dug letnji dan na otvorenom. Ili elegantno predjelo letnje večere sa prijateljima pod otvorenim nebom. Dodajte joj čašu dobro rashlađenog belog vina i uživanje je potpuno.

Sve što vam treba za ovu salatu koja se priprema veoma lako i brzo jeste tek malo vremena da napravite preliv i pomešate iseckano voće i povrće sa komadićima lososa.

Losos je potrebno prethodno ispeći u rerni najbolje u papiru kako bi meso ostalo što sočnije. Odaberite dobar komad filea od lososa kome je potrebno da odstranite kožu i da ga posušite ubrusom pre začinjavanja. Zatim ga jednostavno premažite uljem i začinite po želji.

Mi smo koristili korijander i slačicu u zrnu koju smo prethodno blago usitnili u avanu tek koliko da začin pusti svoje arome. Za još više ukusa, začine možete i da istostirate na blago zagrejanom tiganju pre nego ih usitnite i nanesete na meso.

File postavite u centar papira za pečenje pa ivice papira podignite, spojite i zgužvajte da se zatvore u improvizovanu visoku kesu u kojoj će ostati dovoljno prostora između papira i mesa za vruć vazduh koji će pomoći da svi sokovi ostanu u mesu.

Na ovaj način losos je gotov za svega 10tak minuta nakon čega ostaje samo da sačekamo da se prohladi pre nego ga umešamo sa svim šarenim i sočnim voćem i povrćem.

Koje baš takvo sočno i zrelo, imamo za vas u Mercator centru uz uvek svežu ribu, začine i začinsko bilje, kao i sve ostale namirnice koje su vam potrebne za naš današnji recept. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Najlepši ukusi letnjih zabava na otvorenom

Leto je sezona uživanja pod vedrim nebom uz druženje i dobre zalogaje. Obilje voća i povrća, lagana riblja mesa i sirevi, inspirišu nas da spajamo naizgled nespojive namirnice u preukusne zalogaje. Tek kao inspiracija stižemo sa predlozima idealnim za nezaboravne letnje večeri.

  1. Cvekla i nar za tanjir koji skreće poglede

Kuvanu ili pečenu, mladu cveklu isečenu na listove poslužite preko krema od feta sira i pospite semenkama nara. Sve prelijte umakom od soka od nara, jabukovog sirćeta, ulja i meda kome je potrebno još samo malo soli da dovršite posluženje. Uz dašak mirođije, naravno.

  1. Pesto kukuruz šećerac

Pečeni ili kuvani mladi kukuruz šećerac presecite na manje komade pa još dok su topli svaki premažite domaćim pestom od sveže ubranog bosiljka, pospite parmezanom i vratite da se zapeku koliko da se sir istopi. Poslužite uz zelenu ili paradajz salatu.

  1. Osvežavajuće tikvice i borovnice

Mlade tikvice pilerom isecite na što tanje listiće i složite u posudu za serviranje. Pospite borovnicama, seckanim peršunom i vlašcem. Sve prelijte dresingom od jabukovog sirćeta, meda, balzamiko glazure i malo maslinovog ulja.

Recept: Losos letnja salata

količina: 4 – 6 služenja

vreme pripreme: 30 min

Sastojci za salatu

  • 250g filea lososa
  • 200g nektarina iseckanih na kockice
  • 150g čeri paradajza na četvrtine
  • 100g crvene paprike na sitne kockice
  • 100g ili 1 manji mango na kockice
  • 80g štapića celera na listiće
  • ½ šalote na listiće
  • 80g domaće dinje za serviranje

Začini & preliv

  • 5 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 60ml limunovog soka, sveže ceđenog
  • 1 kašičica rendane korice limuna
  • 2 kašičice bagremovog meda
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 1 kašika soka od nara
  • 1 kašičica korijandera u zrnu
  • 1 kašičica slačice u zrnu
  • So i biber po ukusu
  • Šaka sveže mente
  1. File lososa posušite salvetom i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Losos premažite sa ½ kašike maslinovog ulja i začinite korijanderom, slačicom, solju i biberom. Zatim zatvorite u papir ostavljajući prostora za topao vazduh između filea i papria da napravite paketić u kojem će se riba peći.
  2. Ispecite u rerni zagrejanoj na 180C 10tak minuta ili dok meso ne porumeni. Ostavite da se ohladi i viljuškom usitnite losos na komade veličine zalogaja.
  3. Preliv za salatu napravite mešajući par minuta sve sastojke da dobijete gustu emulziju od maslinovog ulja, limunovog soka, korice limuna, bagremovog meda, balzamika, soka od nara. Posolite i dodajte seckanu mentu na kraju.
  4. U većoj posudi za salatu pomešajte pripremljeno voće i povrće, osim dinje. Dodajte komadiće lososa, preliv i promešajte. Ostavite 10tak minuta da se sve dobro ohladi i ukusi spoje i poslužite uz komadiće dinje kao samostalan obrok ili ukusno predjelo.

Prijatno i uživajte!