Sočna panzanella salata, slatke zrele paprike i sveža mocarela čine neodoljiv spoj u ovom našem receptu koji predlažemo kao idealan letnji ručak.

Panzanella je nadaleko čuvena salata, izdanak italijanske cuccina povera ili narodne kuhinje u kojoj se sve koristi i ništa ne baca. Takva je i panzanella, jelo nastalo da se iskoriste viškovi starog hleba koji kada se natopi dobrim hladno ceđenim ekstra devičanskim maslinovim uljem i pomeša s malo svežeg paradajza i crvenog luka, a zatim dobro rashladi, zauvek osvaja nepca i srca.

Takvom jednom panzanella čarolijom uz malo sveže mocarele napunili smo i zapekli naše paprike. Ostaje još samo da potražimo dobru hladovinu najbolje sa pogledom u kojoj ćemo uživati u ovim ukusnim zalogajima.

Osnova našeg recepta je jednostavna verzija panzanella salate za čiji je dobar ukus najvažniji kvalitet svakog sastojka obzirom da ih sadrži tek nekoliko:

Hleb – birajte hleb od kiselog testa, belog pšeničnog ili raženog brašna bez mnogo rupica. Ostavite hleb da se dan ili dva posuši stajanjem na vazduhu pre pripreme. Ovim procesom povećavamo sposobnost hleba da upije svo maslinovo ulje i sokove paradajza.

Maslinovo ulje – obavezno hladno ceđeno ekstra devičansko nešto jačeg ukusa. Maslinovo ulje držite na sobnoj temperaturi a možete i da probate njegove arome pre nego ga stavite u salatu. Cvetno drvenaste arome i zlatna boja sa primesom zelene govore da je pred vama vrhunsko ulje.

Paradajz – zreo i što sočniji to bolji jer su sokovi koji pocure od povrća i ulja najveća dragocenost ove salate.

Tradicionalno u panzanella salatu stavlja se još i malo crvenog luka, a po želji može i krastavac, začinsko bilje, čili paprika ili beli luk. Mi smo je obogatili balzamikom, peršunom i bosiljkom.

Uz ovo biće vam potrebna još samo mocarela i paprike da napravite ovaj preukusan i jednostavan recept.

Pre nego vas pozovemo u kuhinju na pripremu naših panzanella paprika, pozivamo vas u naš i vaš Mercator centar po sve sastojke i pribor koji vam mogu zatrebati za ovaj recept. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Svi ukusi punjenih paprika

Leto ne može da prođe bez punjenih paprika, a naše panzanella paprike su pravi dokaz za to. Kako još možemo da punimo i spremamo ovo predivno povrće čija nam puna sezona upravo pristiže sa drugom polovinom leta:

  1. Negujuće žitarice Pirinač u klasično punjenim paprikama zamenite bulgurom, prosom, ječmom, kukuruzom, heljdom ili kinoom za uvek nove i punije ukuse.
  2. Još povrća Paprike se sjajno slažu sa patlidžanom, paradajzom, lukom, celerom, mahunarkama poput boranije, svim vrstama pasulja, leblebija i sočiva koje možete koristiti za punjenja.
  3. Sveže salate Pečene ili sirove paprike su sjajna podloga za sveže salate. Jedna ideja je svakako naša panzanella. Sjajne su i paprike sa meksičkom salatom od avokada, crnog pasulja, paradajza i kukuruza. Probajte ih sveže i napunjene cezar ili drugom sličnom salatom po svom ukusu.

Recept: Panzanella paprike

količina: 4 – 6 služenja

vreme pripreme: 40 min

Sastojci

  • 4 veće paprike babure
  • 250g sveže mocarele
  • 400g prosušenog hleba isečenog na kockice
  • 300g paradajza iseckanog na kockice
  • 1 manja glavica crvenog luka na listiće
  • 3 kašike sitno iseckanog peršuna
  • 1 kašika sitno iseckanog bosiljka
  • 100ml maslinovog ulja
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • So i biber po ukusu
  1. Paprike operite, presecite na polovine, odstranite semenke i složite u posudu za pečenje. Posolite ih, prelijte sa 1-2 kašike maslinovog ulja i stavite u rernu zagrejanu na 180C. Paprike pecite da omekšaju a zadrže oblik, i za to vreme pripremite panzanella salatu za punjenje.
  2. U posudi pomešajte kockice hleba, paradajza, luk i začinsko bilje. Prelijte ostatkom ulja, balzamikom i dobro sve promešajte. Posolite i ostavite sa strane dok se paprike peku.
  3. Pečene paprike napunite panzanella salatom i svaku prekrijte komadićima mocarele. Vratite u rernu da se sir istopi i zapeče.
  4. Gotove panzanella paprike poslužite dok su tople uz malo sveže mlevenog bibera i zelenu salatu.

Prijatno i uživajte!