Hrskava kinoa je super zabavan i super hranljiv dodatak ovoj obrok salati sa prelivom od bosiljka i mnogo šarenog sezonskog povrća. Pripremite je očas posla ili dan unapred za ukusan i osvežavajući obrok koji će vas čekati spreman u frižideru.
Pored hrskave kinoe i preliva, u salatu spakovali smo i grilovane tikvice, grašak, kukuruz, mešane zelene salate, crveni luk, avokado što je samo jedan od predloga kako možete da se igrate ukusima, teksturama, bojama i načinima pripreme ove salate, odaberete svoj idealni miks povrća ili se poslužite našim receptom.
Povrće za salatu možete da grilujete, blanširate, spremate na pari ili u rerni.
Pripremite ovu salatu za letnja druženja ili kao obrok gotov unapred, meal prep za šta je idealna upravo zbog različitih komponenata koje je čine.
Ako planirate salatu da držite u frižideru ili je ponesete, preliv hrskavu kinou čak i pojedinačno povrće možete da čuvate u odvojenim posudama i sve pomešate tik pre služenja. Na ovaj način sačuvaćete teksturu i svežinu namirnica a obrok će biti ukusniji.
Svakako dođite u Mercator centar po sve sastojke za ovaj recept, kao i kuhinjski pribor koji će od pripreme jela napraviti još veće uživanje.
Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Priprema obroka unapred: odakle da krenete
Leto je idealna prilika da iskoristite obilje svežih namirnica i oprobate svoje omiljene meal prep varijante. Ali upravo toliki izbor opcija može da deluje preplavljujuće kada je pripremanje obroka unapred u pitanju. Odakle da krenete i kako sebi da olakšate pripremu za nutritivno zadovoljavajuće i ukusne obroke:
- Balans u tanjiru ili što raznovrsnije to bolje
Kada planiramo pripremu obroka vodimo se idealnim tanjirom čiju jednu polovinu čini što raznovrsnije povrće, a drugu žitarice od celog zrna, integralne ili u vidu paste, hleba, zatim proteini biljnog ili životinjskog porekla. Sve ove namirnice mogu biti izvori i dobrih masnoća, poput avokada, lana ili skuše.
- Pripremite i čuvajte komponente odvojeno
Tako ćete produžiti svežinu namirnicama, sačuvati njihovu teksturu a samim tim i ukus. Pre služenja jednostavno pomešajte sve komponente i servirajte jelo.
- Oslonite se na prelive, umake i soseve za što bolji ukus
Posebno u početku kada možete jednostavnom termičkom obradom da pripremite nekoliko namirnica a ukus podignete nekim zanimljivim aromatičnim sosom ili umakom koji vam neće oduzeti previše vremena. Poput ovog našeg preliva od bosiljka za koji vam donosimo recept.
Recept: obrok salata sa hrskavom kinoom i prelivom od bosiljka
količina: 4 – 6 služenja
vreme: 25 min
Sastojci
za hrskavu kinou
- 1 šolja bele kuvane kinoe
- 1 kašičica suvog ruzmarina
- 1 kašičica suvog origana
- 1 kašika maslinovog ulja
za preliv od bosiljka
- 1 šolja svežeg bosiljka
- sok od 1.5 limuna
- 1 kašičica soli
- 3-4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 5 kašika parmezana ili nutritivnog kvasca
za salatu
- 2-3 tikvice isečene na kolutove, grilovane ili pečene u rerni
- 5 šolja kuvanog kukuruza
- 5 šolja kuvanog graška
- 1 manja glavica crvenog luka na listiće
- 1 avokado
- 1 šolja kuvane kinoe
- 1 pakovanje mešanih zelenih salata
- 1 šolja oraha
- 5 kašičica rendane kore limuna
Priprema:
- Hrskava kinoa: kuvanu kinou začinite suvim začinima, uljem i rasporedite ravnomerno u što tanjem sloju po plehu postavljenom papirom za pečenje. Pecite u rerni na 170C uz uključen ventilator 10 minuta i ostavite da se prohladi.
- Preliv od bosiljka: sve sastojke izblendajte u ujednačenu smesu i ostavite sa strane.
- Povrće za salatu: tikvice isecite na deblje kolutove i svaki izgrilujte sa obe strane po par minuta dok ne omekšaju. Grašak i kukuruz blanširajte, luk i avokado isecite na listiće i kockice.
- U većoj posudi za salatu pomešajte svo povrće, začinite prelivom i pospite hrskavom kinoom.
- Poslužite odmah ili spakujte kao obrok za poneti i čuvajte u frižideru.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: Connected account for the user mercator_centar does not have permission to use this feed type.
Try using the big blue button on the "Configure" tab to reconnect the account and update its permissions.