Hrskava kinoa je super zabavan i super hranljiv dodatak ovoj obrok salati sa prelivom od bosiljka i mnogo šarenog sezonskog povrća. Pripremite je očas posla ili dan unapred za ukusan i osvežavajući obrok koji će vas čekati spreman u frižideru.

Pored hrskave kinoe i preliva, u salatu spakovali smo i grilovane tikvice, grašak, kukuruz, mešane zelene salate, crveni luk, avokado što je samo jedan od predloga kako možete da se igrate ukusima, teksturama, bojama i načinima pripreme ove salate, odaberete svoj idealni miks povrća ili se poslužite našim receptom.

Povrće za salatu možete da grilujete, blanširate, spremate na pari ili u rerni.

Pripremite ovu salatu za letnja druženja ili kao obrok gotov unapred, meal prep za šta je idealna upravo zbog različitih komponenata koje je čine.

Ako planirate salatu da držite u frižideru ili je ponesete, preliv hrskavu kinou čak i pojedinačno povrće možete da čuvate u odvojenim posudama  i sve pomešate tik pre služenja. Na ovaj način sačuvaćete teksturu i svežinu namirnica a obrok će biti ukusniji.

Svakako dođite u Mercator centar po sve sastojke za ovaj recept, kao i kuhinjski pribor koji će od pripreme jela napraviti još veće uživanje.

Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Priprema obroka unapred: odakle da krenete

Leto je idealna prilika da iskoristite obilje svežih namirnica i oprobate svoje omiljene meal prep varijante. Ali upravo toliki izbor opcija može da deluje preplavljujuće kada je pripremanje obroka unapred u pitanju. Odakle da krenete i kako sebi da olakšate pripremu za nutritivno zadovoljavajuće i ukusne obroke:

  1. Balans u tanjiru ili što raznovrsnije to bolje

Kada planiramo pripremu obroka vodimo se idealnim tanjirom čiju jednu polovinu čini što raznovrsnije povrće, a drugu žitarice od celog zrna, integralne ili u vidu paste, hleba, zatim proteini biljnog ili životinjskog porekla. Sve ove namirnice mogu biti izvori i dobrih masnoća, poput avokada, lana ili skuše.

  1. Pripremite i čuvajte komponente odvojeno

Tako ćete produžiti svežinu namirnicama, sačuvati njihovu teksturu a samim tim i ukus. Pre služenja jednostavno pomešajte sve komponente i servirajte jelo.

  1. Oslonite se na prelive, umake i soseve za što bolji ukus

Posebno u početku kada možete jednostavnom termičkom obradom da pripremite nekoliko namirnica a ukus podignete nekim zanimljivim aromatičnim sosom ili umakom koji vam neće oduzeti previše vremena. Poput ovog našeg preliva od bosiljka za koji vam donosimo recept.

Recept: obrok salata sa hrskavom kinoom i prelivom od bosiljka

količina: 4 – 6 služenja

vreme: 25 min

Sastojci

za hrskavu kinou

  • 1 šolja bele kuvane kinoe
  • 1 kašičica suvog ruzmarina
  • 1 kašičica suvog origana
  • 1 kašika maslinovog ulja

za preliv od bosiljka

  • 1 šolja svežeg bosiljka
  • sok od 1.5 limuna
  • 1 kašičica soli
  • 3-4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 5 kašika parmezana ili nutritivnog kvasca

za salatu

  • 2-3 tikvice isečene na kolutove, grilovane ili pečene u rerni
  • 5 šolja kuvanog kukuruza
  • 5 šolja kuvanog graška
  • 1 manja glavica crvenog luka na listiće
  • 1 avokado
  • 1 šolja kuvane kinoe
  • 1 pakovanje mešanih zelenih salata
  • 1 šolja oraha
  • 5 kašičica rendane kore limuna

Priprema:

  1. Hrskava kinoa: kuvanu kinou začinite suvim začinima, uljem i rasporedite ravnomerno u što tanjem sloju po plehu postavljenom papirom za pečenje. Pecite u rerni na 170C uz uključen ventilator 10 minuta i ostavite da se prohladi.
  2. Preliv od bosiljka: sve sastojke izblendajte u ujednačenu smesu i ostavite sa strane.
  3. Povrće za salatu: tikvice isecite na deblje kolutove i svaki izgrilujte sa obe strane po par minuta dok ne omekšaju. Grašak i kukuruz blanširajte, luk i avokado isecite na listiće i kockice.
  4. U većoj posudi za salatu pomešajte svo povrće, začinite prelivom i pospite hrskavom kinoom.
  5. Poslužite odmah ili spakujte kao obrok za poneti i čuvajte u frižideru.