Lagano, aromatično i sunčano na tanjiru – ako volite jela koja se pripremaju brzo, a ostavljaju raskošan utisak, ova salata bi mogla postati vaš novi letnji klasik.
Poigravanje sa sastojcima je deo užitka: koristite klasičnu mocarelu ako želite čvršći, ali i dalje nežan sir, ili se odlučite za buratu ako težite bogatijem, kremastom doživljaju. Nežna rikota bi se takođe sjajno uklopila teksturom i ukusom.
Za ovaj recept potrebno je da kratko ispečemo čeri paradajz i zelene masline u rerni. Čeri paradajz se karamelizuje za intenzivniji, gotovo slatkast ukus i ujedno pušta božanstvene sokove. Masline takođe, pečene gube svoju gorku aromu i dobijaju blaži finiji ukus.
Preliv koji sve povezuje u celinu nosi punu aromu leta: sušeni paradajz, bosiljak, limun i maslinovo ulje – jednostavni sastojci, ali u pravoj meri mogu iznenaditi slojevitošću ukusa.
I baš zato, neka vam ne promakne korak u kojem se pečeni sokovi paradajza i maslina vraćaju nazad u preliv – to je tajni začin koji podigne sve na viši nivo.
Ova salata nije samo predlog za obrok – ona je mala letnja pauza, poziv da usporite, sednete negde na vetru i uživate. U toplim popodnevima, uz krišku tostiranog hleba i možda čašu belog vina, postaje više od obroka – pravi trenutak za sebe.
Svi ukusi mekih belih sireva
Mocarela i burata pripadaju porodici svežih, belih, mekih sireva – bez jakih mirisa, ali sa izraženim mlečnim, blagim ukusom koji se sjajno uklapa u jela s voćem, povrćem i maslinovim uljem.
Dok je mocarela elastičnija i pogodna za sečenje i aranžiranje, burata je prava zvezda u trenucima kad želite nešto što se gotovo razliva pod viljuškom. I rikota, iako drugačije teksture – više rastresita i suvlja – može biti dobar dodatak ovoj salati, naročito ako se koristi kao krevet ispod ostalih sastojaka, ili kao blagi kontrapunkt aromatičnom prelivu.
Recept Lagana mocarela salata sa prelivom od maslina i paradajza
Vreme pripreme: 20 min
Količina: 4 – 6 služenja
Sastojci:
• 3 veće mocarele / ili 1-2 burate
• 2 čena belog luka
• 1 šaka svežeg bosiljka
• 6 sušenih paradajza
• 1 limun
• 500g čeri paradajza
• 20 manjih zelenih maslina
• 80ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
• so i biber po ukusu
Priprema:
1. Čeri paradajz i masline poređajte u pleh za pečenje i svaki paradajz nožem zasecite malo po površini. Posolite poprskajte uljem i stavite da se peče na 200C 12 – 15 minuta.
2. Usitnite beli luk, bosiljak, sušeni paradajz i sve pomešajte u posebnoj posudi.
3. Dodajte sok i rendanu koricu limuna, so, biber i preostalo maslinovo ulje da dobijete gusti preliv. Na kraju umešajte i seckane pečene masline.
4. U tanjir poređajte sir, pečeni paradajz, listiće svežeg bosiljka pa sve prelijte aromatičnim prelivom od bilja, limuna, paradajza i maslina.
5. Poslužite uz tostirani hleb.
Prijatno!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.