Lagano, aromatično i sunčano na tanjiru – ako volite jela koja se pripremaju brzo, a ostavljaju raskošan utisak, ova salata bi mogla postati vaš novi letnji klasik.

Poigravanje sa sastojcima je deo užitka: koristite klasičnu mocarelu ako želite čvršći, ali i dalje nežan sir, ili se odlučite za buratu ako težite bogatijem, kremastom doživljaju. Nežna rikota bi se takođe sjajno uklopila teksturom i ukusom.

Za ovaj recept potrebno je da kratko ispečemo čeri paradajz i zelene masline u rerni. Čeri paradajz se karamelizuje za intenzivniji, gotovo slatkast ukus i ujedno pušta božanstvene sokove. Masline takođe, pečene gube svoju gorku aromu i dobijaju blaži finiji ukus.

Preliv koji sve povezuje u celinu nosi punu aromu leta: sušeni paradajz, bosiljak, limun i maslinovo ulje – jednostavni sastojci, ali u pravoj meri mogu iznenaditi slojevitošću ukusa.

I baš zato, neka vam ne promakne korak u kojem se pečeni sokovi paradajza i maslina vraćaju nazad u preliv – to je tajni začin koji podigne sve na viši nivo.

Ova salata nije samo predlog za obrok – ona je mala letnja pauza, poziv da usporite, sednete negde na vetru i uživate. U toplim popodnevima, uz krišku tostiranog hleba i možda čašu belog vina, postaje više od obroka – pravi trenutak za sebe.

Svi ukusi mekih belih sireva

Mocarela i burata pripadaju porodici svežih, belih, mekih sireva – bez jakih mirisa, ali sa izraženim mlečnim, blagim ukusom koji se sjajno uklapa u jela s voćem, povrćem i maslinovim uljem.

Dok je mocarela elastičnija i pogodna za sečenje i aranžiranje, burata je prava zvezda u trenucima kad želite nešto što se gotovo razliva pod viljuškom. I rikota, iako drugačije teksture – više rastresita i suvlja – može biti dobar dodatak ovoj salati, naročito ako se koristi kao krevet ispod ostalih sastojaka, ili kao blagi kontrapunkt aromatičnom prelivu.

Recept Lagana mocarela salata sa prelivom od maslina i paradajza
Vreme pripreme: 20 min
Količina: 4 – 6 služenja

Sastojci:
• 3 veće mocarele / ili 1-2 burate
• 2 čena belog luka
• 1 šaka svežeg bosiljka
• 6 sušenih paradajza
• 1 limun
• 500g čeri paradajza
• 20 manjih zelenih maslina
• 80ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
• so i biber po ukusu

Priprema:

1. Čeri paradajz i masline poređajte u pleh za pečenje i svaki paradajz nožem zasecite malo po površini. Posolite poprskajte uljem i stavite da se peče na 200C 12 – 15 minuta.
2. Usitnite beli luk, bosiljak, sušeni paradajz i sve pomešajte u posebnoj posudi.
3. Dodajte sok i rendanu koricu limuna, so, biber i preostalo maslinovo ulje da dobijete gusti preliv. Na kraju umešajte i seckane pečene masline.
4. U tanjir poređajte sir, pečeni paradajz, listiće svežeg bosiljka pa sve prelijte aromatičnim prelivom od bilja, limuna, paradajza i maslina.
5. Poslužite uz tostirani hleb.

Prijatno!