Sveža salata sa tahini prelivom i začinima
Miks svežeg povrća na tanjiru uz lagani kremasti preliv, i već se vidimo kako slavimo ovo leto. Sjajna je kao prilog, tradicionalna salata, čak i obrok uz par maslina i komad dobrog hleba.
Gotova za tek 20tak minuta, lagana jer nema dodatog ulja i neodoljivo ukusna kombinacija hrskavog povrća, zamamnog tahinija i začina, ova salata je recept kojem se radujemo i od srca preporučujemo.
Naš preliv od tahinija možete da koristite i za druge kombinacije povrća. Odlično ide uz svo letnje salatno povrće, paradajz na primer. Fenomenalan je i uz pečenu papriku, kao i preko toplih krompirića iz rerne, pohovanih tikvica, patlidžana sa grila, ukusnih falafela, i sigurni smo da ima još toliko dobrih spojeva koje možete da istražite.
Važno je samo da sastojci budu što kvalitetniji i što zreliji, a baš tako širok izbor uvek svežeg, sezonskog, organskog povrća, čeka vas u našem Mercator centru svakoga dana od 08.00 do 22.00h.
Za preliv preporučujemo tečnije vrste tahinja lakše su za mućenje ako preliv spremate ručnom mutilicom, i jogurt po izboru, mlečni ili biljni za posnu opciju. Za još brže i lakše gotov preliv uključite štapni mikser ili blender, i za manje od minuta salata je na stolu.
Salatni prelivi mogu da budu presudni, i običnu salatu pretvore u pravo gastronomsko uživanje. Osim toga, baš kao naš preliv od tahinija, mogu da imaju višestruku primenu i osim u salatama sjajno posluže i na sendvičima, uz roštilje ili jela iz rerne. Stoga pre recepta, stižemo sa nekim od naših favorita za ukusne prelive za još više uživanja:
- Med & senf preliv
Dobro sjedinite 1 kašičicu dižon senfa, 1 kašičicu meda, 1 kašičicu jabukovog sirćeta, rendanu koricu limuna, so i 2 kašike maslinovog ulja.
Probajte uz pečene krompiriće, preko svežih rotkvica, šargarepe, kupusa ili uz salatu od pasulja.
- Zeleni krem preliv
U blenderu ili procesoru sameljite 2 šake svežeg začinskog bilja po želji (peršun, majčina dušica, bosiljak, vlašac, mirođiju), komadić đumbira, sok 1 limuna. Dodajte jogurt u onoj meri u kojoj želite da preliv bude gust, 2 kašike maslinovog ulja i poslužite.
Probajte uz svež paradajz, leblebije iz rerne, u hladnoj pasta salati ili uz grčku salatu.
- Domaći Ranč preliv u biljnoj verziji
U procesoru sameljite 100g omekšalog indijskog oraha, 2-3 štapa celera, 2 kašičice nutritivnog kvasca, sok od 1 limuna, 1 kašičicu jabukovog sirćeta, 1 kašičicu belog luka u prahu, dodajte soli po ukusu i kašiku maslinovog ulja.
Probajte uz mešane salate, dodajte na burger, grilovani patlidžan ili koristite kao umak.
Recept
Sveža salata sa tahini prelivom i začinima
količina: 4 služenja
vreme pripreme: 20 min
Sastojci za koru
- ¼ glavice svežeg kupusa
- 2 krastavca
- 1 pakovanje mešanih zelenih salata
- 2 šake matovilca
- 1 veza peršuna
Sastojci za preliv i začini
- 3 kašike tahini paste
- 400ml jogurta / biljnog ili mlečnog
- Svež sok od 1/2 limuna
- Rendana korica 1 limuna
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 1/2 kašičice meda ili javorovog sirupa
- 2 kašičice zaatar začina
- 1 kašičica sumaka (ili po želji)
- so i biber po ukusu
- Pripremite povrće za salatu: kupus iseckajte na tanke tračice, krastavac na kolutove, iseckajte peršun i sve pomešajte sa zelenim salatama.
- Za preliv dobro mešanjem sjedinite sve sastojke u ujednačen kremasti preliv.
- Dodajte preko salate, po želji pospite sa još limunove korice ili začina po želji i poslužite.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.