Sveža salata sa tahini prelivom i začinima

 

Miks svežeg povrća na tanjiru uz lagani kremasti preliv, i već se vidimo kako slavimo ovo leto. Sjajna je kao prilog, tradicionalna salata, čak i obrok uz par maslina i komad dobrog hleba.

Gotova za tek 20tak minuta, lagana jer nema dodatog ulja i neodoljivo ukusna kombinacija hrskavog povrća, zamamnog tahinija i začina, ova salata je recept kojem se radujemo i od srca preporučujemo.

Naš preliv od tahinija možete da koristite i za druge kombinacije povrća. Odlično ide uz svo letnje salatno povrće, paradajz na primer. Fenomenalan je i uz pečenu papriku, kao i preko toplih krompirića iz rerne, pohovanih tikvica, patlidžana sa grila, ukusnih falafela, i sigurni smo da ima još toliko dobrih spojeva koje možete da istražite.

Važno je samo da sastojci budu što kvalitetniji i što zreliji, a baš tako širok izbor uvek svežeg, sezonskog, organskog povrća, čeka vas u našem Mercator centru svakoga dana od 08.00 do 22.00h.

Za preliv preporučujemo tečnije vrste tahinja lakše su za mućenje ako preliv spremate ručnom mutilicom, i jogurt po izboru, mlečni ili biljni za posnu opciju. Za još brže i lakše gotov preliv uključite štapni mikser ili blender, i za manje od minuta salata je na stolu.

Salatni prelivi mogu da budu presudni, i običnu salatu pretvore u pravo gastronomsko uživanje. Osim toga, baš kao naš preliv od tahinija, mogu da imaju višestruku primenu i osim u salatama sjajno posluže i na sendvičima, uz roštilje ili jela iz rerne. Stoga pre recepta, stižemo sa nekim od naših favorita za ukusne prelive za još više uživanja:

  1. Med & senf preliv

Dobro sjedinite 1 kašičicu dižon senfa, 1 kašičicu meda, 1 kašičicu jabukovog sirćeta, rendanu koricu limuna, so i 2 kašike maslinovog ulja.

Probajte uz pečene krompiriće, preko svežih rotkvica, šargarepe, kupusa ili uz salatu od pasulja.

  1. Zeleni krem preliv

U blenderu ili procesoru sameljite 2 šake svežeg začinskog bilja po želji (peršun, majčina dušica, bosiljak, vlašac, mirođiju), komadić đumbira, sok 1 limuna. Dodajte jogurt u onoj meri u kojoj želite da preliv bude gust, 2 kašike maslinovog ulja i poslužite.

Probajte uz svež paradajz, leblebije iz rerne, u hladnoj pasta salati ili uz grčku salatu.

  1. Domaći Ranč preliv u biljnoj verziji

U procesoru sameljite 100g omekšalog indijskog oraha, 2-3 štapa celera, 2 kašičice nutritivnog kvasca, sok od 1 limuna, 1 kašičicu jabukovog sirćeta, 1 kašičicu belog luka u prahu, dodajte soli po ukusu i kašiku maslinovog ulja.

Probajte uz mešane salate, dodajte na burger, grilovani patlidžan ili koristite kao umak.

 

Recept

Sveža salata sa tahini prelivom i začinima

količina: 4 služenja

vreme pripreme: 20 min

Sastojci za koru

  • ¼ glavice svežeg kupusa
  • 2 krastavca
  • 1 pakovanje mešanih zelenih salata
  • 2 šake matovilca
  • 1 veza peršuna

Sastojci za preliv i začini

  • 3 kašike tahini paste
  • 400ml jogurta / biljnog ili mlečnog
  • Svež sok od 1/2 limuna
  • Rendana korica 1 limuna
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • 1/2 kašičice meda ili javorovog sirupa
  • 2 kašičice zaatar začina
  • 1 kašičica sumaka (ili po želji)
  • so i biber po ukusu

 

  1. Pripremite povrće za salatu: kupus iseckajte na tanke tračice, krastavac na kolutove, iseckajte peršun i sve pomešajte sa zelenim salatama.
  2. Za preliv dobro mešanjem sjedinite sve sastojke u ujednačen kremasti preliv.
  3. Dodajte preko salate, po želji pospite sa još limunove korice ili začina po želji i poslužite.

 

Prijatno i uživajte!