Fantastično aromatične pitice od lisnatog testa pune su najlepših prazničnih ukusa. Suvo voće, korenasto povrće i pečurke uz arome ruzmarina i citrusa čini savršen spoj unutar mekog i hrskavog lisnatog testa. Ko bi rekao i da su posne!
Još jedna prednost naših pitica od lisnatog testa je da ih možete napraviti unapred, čuvati u frižideru ili zamrzivaču za ukusan topao zalogaj dobrodošlice gotov u tren oka.
Poigrajte se lisnatim testom i ukrasite poklopce pitica kako vam se sviđa. Ovde je važno samo da ostavite nekoliko proreza u testu da punjenje može da diše a sve se ispeče ravnomerno.
Samo punjenje napravićete veoma lako i brzo. Sve sastojke usitnite u secku a dobijeni nadev možete da čuvate u frižideru ukoliko pitice ne spremate odmah.
Ovaj recept možete da napravite i u mesnoj varijanti: jednostavno zamenite pečurke mlevenim svinjskim mesom koje je u ovom slučaju potrebno tek malo propržiti na ulju pre nego ga spojite sa ostalim sastojcima, i dalje pratite korake ovog našeg veoma jednostavnog recepta.
Nadamo se da smo vas zainteresovali da probate ovaj predivan svečani zalogaj, a pre nego krenemo u pripremu pozivamo vas u Mercator Centar gde vas čekamo sa svim sastojcima i priborom koji vam može zatrebati da kuvanje bude pravo uživanje.
Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!
Lako, brzo i preukusno: inspiracija za prazničnu trpezu
Pečeni brie sir iz rerne je božanstveno gurmansko uživanje i sjajan povod za druženje. Možete ih napraviti u mnogo ukusa, i nešto kasnije u tekstu donosimo predloge za neke od naših omiljenih. Za ovu priliku izdvojili smo dva ukusa: pikantni slatko ljutkasti čili namaz i karamelizovano suvo voće.
Spoj namirnica i ukusa obećava na prvi pogled. Zahvaljujući začinima i prelivu, puni ukusi zimskog povrća karfiola i prokelja mešaju se ovde sa orašastom kinoom, aromatičnom leblebijom, hranljivim sočivom uz hrskavi pekan orah i brusnicu kao pravo iznenađenje u toplom ukusnom zalogaju.
Stižemo sa pravim gurmanskim jelom koje može da krasi i sam centar stola ove praznične sezone. Neodoljiva ukusom i izgledom, punjena bundeva na najlepši način spaja tople arome začina i začinskog bilja sa nežnim basmati pirinčem i zimskim plodovima.
Bogata ukusnim sezonskim povrćem, toplim začinima i začinskim biljem, kremastim bešamelom ušuškana ispod sloja sočne zapečene mocarele, ova vegetarijanska lazanja na sto donosi prave zimske ukuse iz snova.
Naš omiljeni recept ove sezone je upravo ova slana, divno aromatična i savršeno karamelizovana verzija izvrnutog tarta sa lukom i začinskim biljem.
Recept: Svečane pitice od lisnatog testa
količina: 8-12 kom
vreme pripreme: 50 min
Sastojci
- 2 paketa lisnatog testa
- 400g braon šampinjona
- 150g šargarepe
- 100g korena celera
- 100g suvih šljiva bez koštice
- 80g brusnica
- 100g oraha
- rendana korica 1 narandže
- 2 grančice ruzmarina
- so po ukusu
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika brašna
- Pojedinačne modle podmažite uljem i brašnom, pa svaku obložite tanko razvučenim testom. Ostavite deo testa za poklopce i zvezdice.
- U secku usitnite pečurke, suve šljive, orahe i brusnice. Izrendajte na sitno šargarepu i celer. Sve sjedinite, dodajte koricu narandže, kašičicu svežeg ruzmarina, 1 kašiku ulja i so po ukusu.
- Ovom smesom napunite svaku pitu i zatvorite je testom.
- Poklopac od testa zasecite ili probušite na par mesta nožem, premažite sa malo vode i po želji na svaki dodajte još 1-2 zvezdice od testa. Pospite krupnom morskom soli, ukrasite ruzmarinom i stavite u rernu zagrejanu na 190C da se peče.
- Gotove pitice potpuno ohladite pre nego ih izvadite iz kalupa i poslužite.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.