Fantastično aromatične pitice od lisnatog testa pune su najlepših prazničnih ukusa. Suvo voće, korenasto povrće i pečurke uz arome ruzmarina i citrusa čini savršen spoj unutar mekog i hrskavog lisnatog testa. Ko bi rekao i da su posne!

Još jedna prednost naših pitica od lisnatog testa je da ih možete napraviti unapred, čuvati u frižideru ili zamrzivaču za ukusan topao zalogaj dobrodošlice gotov u tren oka.

Poigrajte se lisnatim testom i ukrasite poklopce pitica kako vam se sviđa. Ovde je važno samo da ostavite nekoliko proreza u testu da punjenje može da diše a sve se ispeče ravnomerno.

Samo punjenje napravićete veoma lako i brzo. Sve sastojke usitnite u secku a dobijeni nadev možete da čuvate u frižideru ukoliko pitice ne spremate odmah.

Ovaj recept možete da napravite i u mesnoj varijanti: jednostavno zamenite pečurke mlevenim svinjskim mesom koje je u ovom slučaju potrebno tek malo propržiti na ulju pre nego ga spojite sa ostalim sastojcima, i dalje pratite korake ovog našeg veoma jednostavnog recepta.

Nadamo se da smo vas zainteresovali da probate ovaj predivan svečani zalogaj, a pre nego krenemo u pripremu pozivamo vas u Mercator Centar gde vas čekamo sa svim sastojcima i priborom koji vam može zatrebati da kuvanje bude pravo uživanje.

Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!

Lako, brzo i preukusno: inspiracija za prazničnu trpezu

  1. Rastopljeni brie u dva ukusa: čili i suvo voće

Pečeni brie sir iz rerne je božanstveno gurmansko uživanje i sjajan povod za druženje. Možete ih napraviti u mnogo ukusa, i nešto kasnije u tekstu donosimo predloge za neke od naših omiljenih. Za ovu priliku izdvojili smo dva ukusa: pikantni slatko ljutkasti čili namaz i karamelizovano suvo voće.

  1. Topla praznična salata

Spoj namirnica i ukusa obećava na prvi pogled. Zahvaljujući začinima i prelivu, puni ukusi zimskog povrća karfiola i prokelja mešaju se ovde sa orašastom kinoom, aromatičnom leblebijom, hranljivim sočivom uz hrskavi pekan orah i brusnicu kao pravo iznenađenje u toplom ukusnom zalogaju.

  1. Punjena bundeva za prazničnu trpezu

Stižemo sa pravim gurmanskim jelom koje može da krasi i sam centar stola ove praznične sezone. Neodoljiva ukusom i izgledom, punjena bundeva na najlepši način spaja tople arome začina i začinskog bilja sa nežnim basmati pirinčem i zimskim plodovima.

  1. Jednostavna vegetarijanska lazanja

Bogata ukusnim sezonskim povrćem, toplim začinima i začinskim biljem, kremastim bešamelom ušuškana ispod sloja sočne zapečene mocarele, ova vegetarijanska lazanja na sto donosi prave zimske ukuse iz snova.

  1. Tart tatin od luka i začinskog bilja

Naš omiljeni recept ove sezone je upravo ova slana, divno aromatična i savršeno karamelizovana verzija izvrnutog tarta sa lukom i začinskim biljem.

Recept: Svečane pitice od lisnatog testa

količina: 8-12 kom

vreme pripreme: 50 min

Sastojci

  • 2 paketa lisnatog testa
  • 400g braon šampinjona
  • 150g šargarepe
  • 100g korena celera
  • 100g suvih šljiva bez koštice
  • 80g brusnica
  • 100g oraha
  • rendana korica 1 narandže
  • 2 grančice ruzmarina
  • so po ukusu
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika brašna
  1. Pojedinačne modle podmažite uljem i brašnom, pa svaku obložite tanko razvučenim testom. Ostavite deo testa za poklopce i zvezdice.
  2. U secku usitnite pečurke, suve šljive, orahe i brusnice. Izrendajte na sitno šargarepu i celer. Sve sjedinite, dodajte koricu narandže, kašičicu svežeg ruzmarina, 1 kašiku ulja i so po ukusu.
  3. Ovom smesom napunite svaku pitu i zatvorite je testom.
  4. Poklopac od testa zasecite ili probušite na par mesta nožem, premažite sa malo vode i po želji na svaki dodajte još 1-2 zvezdice od testa. Pospite krupnom morskom soli, ukrasite ruzmarinom i stavite u rernu zagrejanu na 190C da se peče.
  5. Gotove pitice potpuno ohladite pre nego ih izvadite iz kalupa i poslužite.

Prijatno i uživajte!