Poslužite je kao svečano predjelo, elegantan prilog ili ukusan hranljiv obrok za svaki dan jer ova će topla salata napraviti praznik na stolu u baš svakoj prilici.
Spoj namirnica i ukusa obećava na prvi pogled. Zahvaljujući začinima i prelivu, puni ukusi zimskog povrća karfiola i prokelja mešaju se ovde sa orašastom kinoom, aromatičnom leblebijom, hranljivim sočivom uz hrskavi pekan orah i brusnicu kao pravo iznenađenje u toplom ukusnom zalogaju.
Topla praznična salata je super lagana za pravljenje i gotova je očas posla tako da ćete je lako ukusnu i još toplu izneti na sto.
Kako biste je napravili još brže kinou i sočivo skuvajte unapred, isto kao i preliv. Napravite ga ranije i čuvajte na hladnom ali najbolje van frižidera i pre upotrebe jednostavno promućkajte.
Povrće za salatu možete da koristite sveže ili smrznuto i to pravo iz zamrzivača u pleh za pečenje, jer se i prokelj i karfiol peku lako i brzo.
Pekan orahe i brusnicu kratko tostirajte takođe u rerni ili u tiganju, kako vam je lakše i na kraju preostaje samo da sve sastojke spojite, prelijete i promešate. Lagano da lakše ne može!
Pre nego krenemo u pripremu pozivamo vas da nam svratite u Mercator Centar gde vas čekamo sa svim sastojcima i priborom koji vam može zatrebati da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!
Napravite svoju mešavinu začina
Našu toplu prazničnu salatu začinili smo zaatar mešavinom začina koju možete da napravite i sami. Ili je zamenite začinima po svom ukusu, možda baš nekom od mešavina koju vam danas donosimo kao inspiraciju.
- Zaatar mešavina začina, je tipična u bliskoistočnoj kuhinji. Tradicionalno se koristi za humus, pita hleb, lagneh, baba ganuš, kao začin za meso, ribu ili povrće kako smo ga mi koristili u našoj salati.
Zaatar čine sušeni timijan, majoran ili origano, kumin, korijander, susam, krupna morska so i ako volite, blago ljuta suva tucana paprika. Pomešajte po 1 kašiku od svakog začina, ako dodajete papriku stavite je po ukusu.
- Ras el hanout veoma aromatična mešavina začina dolazi sa severa Afrike gde se koristi u kuvanim jelima, marinadama, napitcima i slatkišima.
Da napravite svoju mešavinu, tostirajte po 2.5 kašike semenki kumina, korijandera, crnog bibera, 1/2 kašičice kardamona. Tostirane začine pomešajte sa 1 kašikom mlevenog cimeta, 2 kašičice mlevenog đumbira, 1 kašičicom mlevene kurkume i po želji dodajte prstohvat šafrana.
- Italijanski salatni miks donosi arome sa severa Mediterana i nezaobilazan je upravo u salatama a sjajan je i u kuvanim jelima. Pomešajte 2 kašike suvog origana, 2 kašike morske soli, po 1 kašiku sušenog peršuna, belog luka, crnog luka, šećera, crnog bibera, bosiljka, timijana, i ako volite dodajte i 1 kašiku sušenog sitno seckanog paradajza.
Recept: Topla praznična salata
količina: 6-8 služenja
vreme pripreme: 30 min
Sastojci
- 200g skuvane kinoe
- 150g skuvanog braon sočiva
- 200g kuvane leblebije
- 400g prokelja, svežeg ili smrznutog
- 400g karfiola, svežeg ili smrznutog
- 100g pekan oraha
- 100g suve brusnice
- 2 kašike zaatar začina
- 2 kašičice kurkume
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 80ml sveže ceđenog limunovog soka
- 5 kašika meda
- 1 kašika senfa
- so po ukusu
- Leblebiju, karfiol i polovine prokelja začinite kurkumom, 1 kašikom zaatar začina, posolite i poprskajte maslinovim uljem, pa stavite u rernu zagrejanu na 190C da se peku 15 min.
- Pekan orahe i brusnice poprskajte sa pola kašičice meda i malo ulja i takođe stavite u rernu na 5 minuta koliko da se blago tostiraju.
- Napravite preliv za salatu: sjedinite mešanjem preostalo ulje, jabukovo sirće, limunov sok, med, senf i so po ukusu. Na kraju umešajte preostali zaatar začin.
- U većoj činiji za salatu spojite sve sastojke, prelijte prelivom i dobro promešajte.
- Poslužite toplo kao predjelo ili prilog.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.