Poslužite je kao svečano predjelo, elegantan prilog ili ukusan hranljiv obrok za svaki dan jer ova će topla salata napraviti praznik na stolu u baš svakoj prilici.

Spoj namirnica i ukusa obećava na prvi pogled. Zahvaljujući začinima i prelivu, puni ukusi zimskog povrća karfiola i prokelja mešaju se ovde sa orašastom kinoom, aromatičnom leblebijom, hranljivim sočivom uz hrskavi pekan orah i brusnicu kao pravo iznenađenje u toplom ukusnom zalogaju.

Topla praznična salata je super lagana za pravljenje i gotova je očas posla tako da ćete je lako ukusnu i još toplu izneti na sto.

Kako biste je napravili još brže kinou i sočivo skuvajte unapred, isto kao i preliv. Napravite ga ranije i čuvajte na hladnom ali najbolje van frižidera i pre upotrebe jednostavno promućkajte.

Povrće za salatu možete da koristite sveže ili smrznuto i to pravo iz zamrzivača u pleh za pečenje, jer se i prokelj i karfiol peku lako i brzo.

Pekan orahe i brusnicu kratko tostirajte takođe u rerni ili u tiganju, kako vam je lakše i na kraju preostaje samo da sve sastojke spojite, prelijete i promešate. Lagano da lakše ne može!

Pre nego krenemo u pripremu pozivamo vas da nam svratite u Mercator Centar gde vas čekamo sa svim sastojcima i priborom koji vam može zatrebati da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!

Napravite svoju mešavinu začina

Našu toplu prazničnu salatu začinili smo zaatar mešavinom začina koju možete da napravite i sami. Ili je zamenite začinima po svom ukusu, možda baš nekom od mešavina koju vam danas donosimo kao inspiraciju.

  1. Zaatar mešavina začina, je tipična u bliskoistočnoj kuhinji. Tradicionalno se koristi za humus, pita hleb, lagneh, baba ganuš, kao začin za meso, ribu ili povrće kako smo ga mi koristili u našoj salati.

Zaatar čine sušeni timijan, majoran ili origano, kumin, korijander, susam, krupna morska so i ako volite, blago ljuta suva tucana paprika. Pomešajte po 1 kašiku od svakog začina, ako dodajete papriku stavite je po ukusu.

  1. Ras el hanout veoma aromatična mešavina začina dolazi sa severa Afrike gde se koristi u kuvanim jelima, marinadama, napitcima i slatkišima.

Da napravite svoju mešavinu, tostirajte po 2.5 kašike semenki kumina, korijandera, crnog bibera, 1/2 kašičice kardamona. Tostirane začine pomešajte sa 1 kašikom mlevenog cimeta, 2 kašičice mlevenog đumbira, 1 kašičicom mlevene kurkume i po želji dodajte prstohvat šafrana.

  1. Italijanski salatni miks donosi arome sa severa Mediterana i nezaobilazan je upravo u salatama a sjajan je i u kuvanim jelima. Pomešajte 2 kašike suvog origana, 2 kašike morske soli, po 1 kašiku sušenog peršuna, belog luka, crnog luka, šećera, crnog bibera, bosiljka, timijana, i ako volite dodajte i 1 kašiku sušenog sitno seckanog paradajza.

Recept: Topla praznična salata

količina: 6-8 služenja

vreme pripreme: 30 min

Sastojci

  • 200g skuvane kinoe
  • 150g skuvanog braon sočiva
  • 200g kuvane leblebije
  • 400g prokelja, svežeg ili smrznutog
  • 400g karfiola, svežeg ili smrznutog
  • 100g pekan oraha
  • 100g suve brusnice
  • 2 kašike zaatar začina
  • 2 kašičice kurkume
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 80ml sveže ceđenog limunovog soka
  • 5 kašika meda
  • 1 kašika senfa
  • so po ukusu
  1. Leblebiju, karfiol i polovine prokelja začinite kurkumom, 1 kašikom zaatar začina, posolite i poprskajte maslinovim uljem, pa stavite u rernu zagrejanu na 190C da se peku 15 min.
  2. Pekan orahe i brusnice poprskajte sa pola kašičice meda i malo ulja i takođe stavite u rernu na 5 minuta koliko da se blago tostiraju.
  3. Napravite preliv za salatu: sjedinite mešanjem preostalo ulje, jabukovo sirće, limunov sok, med, senf i so po ukusu. Na kraju umešajte preostali zaatar začin.
  4. U većoj činiji za salatu spojite sve sastojke, prelijte prelivom i dobro promešajte.
  5. Poslužite toplo kao predjelo ili prilog.

Prijatno i uživajte!