Stižemo sa pravim gurmanskim jelom koje može da krasi i sam centar stola ove praznične sezone. Neodoljiva ukusom i izgledom, punjena bundeva na najlepši način spaja tople arome začina i začinskog bilja sa nežnim basmati pirinčem i zimskim plodovima.
Punjena pečena bundeva je u suštini jednostavan recept koji ćete napraviti veoma lako. Poslužite je kao toplo predjelo, prilog, ili glavno jelo posne trpeze.

I uživajte u ovom raskošnom jelu svim čulima.

U ovom receptu koristili smo domaću muskatnu bundevu/tikvu, koju možete zameniti hokaido ili bundevom po svom ukusu. Bundevu pečemo zajedno sa korom a kako bi bila ukusnija, pre pečenja premazali smo je mešavinom začina u bundevinom ulju.

Vreme pečenja bundeve što je ujedno i najduže vreme pripreme ovog recepta, zavisiće od veličine plodova. Da bi se bundeva što ravnomernije pa i brže ispekla, ceo pleh dobro uvijte u foliju. Ako želite još ukusa, pre nego bundevu zatvorite folijom, pecite je otvorenu da porumeni i postane hrskava po površini, pa je tek nakon toga udinstajte ispod folije u rerni.

Priprema bundeve je veći deo posla. Preostaje samo da spojimo finu aromatičnu sredinu bundeve sa preostalim sastojcima i zapečemo kratko pre služenja. Baš na vreme dok završimo postavljanje i dekoraciju prazničnog stola, da jelo stigne toplo i mirisno.
Pre kuvanja pozivamo vas da svratite kod nas u Mercator centar gde vas čekamo sa namirnicama potrebnim za ovaj recept, i svega što vam može zatrebati u kuhinji: od pekača i plehova do malih kućnih aparata. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Stiže vreme praznika, druženja i okupljanja. Bilo da pravite čitavu posnu trpezu ili samo pojedina jela, tražite prilog ili zanimljivo predjelo, predlažemo da pogledate naše najlepše posne recepte:

  1. Palenta pica sa bukovačama i sušenim paradajzom

Fantastična palenta u ulozi pice sigurni smo izazvaće salve oduševljenja svojim sočnim ukusima, aromama i efektnim izgledom. Poslužite je toplu ili hladnu uz miks zelenih salata, ili je spremite kao pojedinačni zalogaj u kalupima za mafine.

  1. Ćuftice od sočiva u aromatičnom pireu

Fino glavno jelo koje greje ukusima i mirisom. Probajte ćuftice od sočiva u sosu i sve poslužite u aromatičnom pireu od krompira. Da ubrzate pripremu, ćuftice slobodno napravite unapred i zamrznite.

  1. Krostini od slatkog krompira

Predjelo može da bude još zabavnije uz krostine od slatkog krompira. Mi smo ih ovde premazali nadevom od kinoe i paprike, koje uvek možete zameniti nadevom koji najviše volite.

  1. Slane palačinke u prelivu od mente

Uz mladi spanać, hrskavo povrće i osvežavajući preliv od mente, palačinke od leblebija, tople ili hladne, su sjajno predjelo ili zalogaj uz piće dobrodošlice.

  1. Tamari miso patlidžan

Još jedno sjajno glavno jelo ili topli prilog koji će obradovati i najzahtevnije gurmane svojim umami aromama. Poslužite uz pirinač, ukiseljeni đumbir i odabrane kisele salate.

Recept Punjena i neodoljiva bundeva za prazničnu trpezu

količina: 6-8 služenja

vreme pripreme: 60 min

Sastojci

bundeva

  • 1 muskatna ili bundeva po izboru
  • 1 kašika bundevinog ulja
  • 2 kašičice slatke paprike
  • so i biber po ukusu
  • par listova sveže žalfije

za punjenje

  • 200g basmati pirinča
  • 2 kašike usitnjene brusnice
  • 2 kašike usitnjene sušene višnje
  • 2 kašike golice
  • 2 kašike pekan ili domaćeg oraha
  • 2 kašike svežeg nara
  • 2 kašike bundevinog ulja

začini

  • 1 kašičica korijandera u zrnu
  • 2 kašičice kima
  • 2 kašičice anisa u zrnu
  • ½ kašičice cimeta
  • 10-15 listova sveže žalfije
  1. Bundevu presecite uzdužno na polovine, očistite od semenki i svaku po površini zasecite nožem na kockice da bolje upije začine.
  2. Polovine bundeve premažite mešavinom ulja, paprike, soli, bibera i u udubljenja gde su bile semenke stavite po par listova žalfije.
  3. Bundevu pecite u rerni zagrejanoj na 220C 10-15 minuta da porumeni i uhvati hrskavu koricu, zatim je uvijte u foliju i ispecite dok potpuno ne omekša, još nekih 20tak minuta zavisi koliko je bundeva velika.
  4. Dok se bundeva peče skuvajte pirinač tako da ostane al dente jer će se dopeći u rerni.
  5. Suve začine blago istostirajte u zagrejanom tiganju bez ulja pa ih usitnite u avanu. U isti tiganj dodajte ulje i na njemu blago propržite listiće žalfije 1-2 minuta, i ostavite sa strane.
  6. Pečenoj bundevi pažljivo izvadite oko 2/3 središnjeg dela tako da dobijete prostor za punjenje i da od kore sa svih strana ostane oko 3cm bundeve.
  7. Meso bundeve koje ste odvadili usitnite viljuškom, pomešajte sa pirinčem, začinima, suvim voćem, orasima, listićima žalfije, dodajte so i biber po ukusu. Dobijenim nadevom napunite polovine bundeve i vratite otvoreno u rernu na 10-15 minuta da dobiju zlatnu hrskavu koricu.
  8. Gotove bundeve pospite svežim semenkama nara i poslužite.

Prijatno i uživajte!