Ćuftice od sočiva u paprikaš sosu i aromatični pire krompir

 

Ove nedelje donosimo tri recepta u jednom za pravi spori obrok u kojem se uživa i koji okuplja oko stola. Poput nedeljnog ručka. Naše ćuftice od sočiva zamirisali smo ajvarom i na tiho ukrčkali sočni gusti sos od slatke crvene paprike i paradajza. Uz ćuftice u sosu poslužili smo, a šta drugo nego pire krompir kremast i neodoljiv, začinjen ukusnim vrganjima i svežim renom.

Poslužite uz miks zelenih salata, pripremite neku lepu supu i čitav nedeljni ručak je na stolu. Ostaje još desert koji predlažemo da nabavite u našem Mercator Centru zajedno sa svim sastojcima za ćuftice, sos i pire krompir. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 do 22.00h sa velikim izborom svežih namirnica i neodoljivih torti i kolača da upotpune ovaj obrok.

Pravljenje ćuftica, sosa i pirea idealan je povod za druženje. Kako se sve pravi veoma jednostavno a sastoji iz više jela, eto sjajne prilike da još u pripremu uključite pomoćnike u vidu mališana ili drugih ukućana u rolanje ćuftica, seckanje paprika ili pasiranje krompira. Osim što ćete se dobro zabaviti, jelo će sigurno biti još ukusnije.

Da su redovna okupljanja i negovanje čvrstih odnosa važni za zdravlje, dug i srećan život, pokazali su stanovnici Plavih zona mesta na planeti na kojima žive najdugovečniji ljudi na svetu. Zanimljivo je da su ova mesta udaljena jedna od drugih. Čine ih različite kulture i narodi, pa ipak svi oni imaju neke zajedničke navike i način života, a ono što ih sve spaja je dužina života. Najveći broj ovih ljudi slavi rođendane i nakon 90.godine i najvažnije, ostaju vitalni tokom celog života. Stoga pre nego pređemo na recept, pišemo o pet najbitnijih lekcija koje možemo da naučimo od stanovnika Plavih zona.

  1. Zajednica je na prvom mestu. Za stanovnike Plavih zona povezanost, podrška, ispomaganje i briga o drugima se podrazumeva.
  2. Snažni porodični i familijarni odnosi. Bilo da su po sredi zajednički obroci, nega dece ili briga o starijim članovima porodice i familije, ljudi u Plavim zonama se opredeljuju da posvete i podele dobar deo svog života porodici i familiji.
  3. Životna svrha. Kažu da ljudi u Plavim zonama ujutru ustaju sa jasnim osećajem svoje svrhe u životu, koja je upravo povezana sa zajednicom, porodicom i duhovnim životom.
  4. Prirodno i svakodnevno kretanje. Stanovnici Plavih zona ne vežbaju već se jednostavno kreću. Održavaju svoje bašte, vinograde ili okućnice, i vode način života koji od njih zahteva redovno kretanje i umeren napor.
  5. Umereni obroci. Umerenost u svemu bila bi odlika života ljudi u Plavim zonama. Ovo se možda ponajviše vidi u načinu ishrane koja je pretežno biljna i lokalna. Ovi ljudi ne razmišljaju mnogo o nutritivnim stranama svoje ishrane. Jedu ono što sami uzgajaju i što im je na dohvat ruke, namirnice koje su se oduvek u tim podnebljima koristile. Najveći obrok pojedu ranije tokom dana, jedu češće manjih obroka, a gotovo uvek tako što sednu za sto i svoje obroke podele sa porodicom i prijateljima.

Recept za ćuftice od sočiva u paprikaš sosu i aromatični pire krompir

Količina: 4-6 služenja

Vreme: 60 min

Sastojci za ćuftice (20kom)

  • 250g skuvanog braon ili zelenog sočiva
  • 2 kašike ajvara
  • 6 kašika samlevenog lana
  • 3 kašike brašna od leblebija
  • 1 manja veza peršuna
  • 2 kašičice slatke suve paprike u prahu
  • so i biber po ukusu
  • 1-2 kašike ulja za oblikovanje ćuftica

 

Sastojci za paprikaš sos:

  • 5 crvenih paprika seckanih na sitne kockice
  • 1 konzerva paradajz pelata
  • 2 glavice crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 kašika paradajz paste
  • 2 kašičice slatke suve paprike u prahu
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 1 kašičica smeđeg šećera
  • So i biber po ukusu
  • 2 kašike ulja
  • Peršun za posipanje

Sastojci za pire krompir:

  • 500g žutog krompira za kuvanje
  • 2-3 kašike punomasnog kokosovog mleka
  • 3 kašičice sitno mlevenih sušenih vrganja
  • 2-3 kašičice sitno seckanog rena, mi smo koristili wasabi koren
  • prstohvat sušenog ruzmarina ili žalfije
  • so i biber

 

Da pripremite ćuftice:

  1. Sve sastojke osim ulja sameljite štapnim mikserom ili u procesoru da dobijete gušću smesu nalik na paštetu.
  2. Nauljite dlanove, oblikujte ćuftice i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje.
  3. Ispecite u rerni zagrejanoj na 200C oko 20 minuta.

 

Da pripremite sos:

  1. U zagrejanom dubljem tiganju kratko prodinstajte stino isečen crni luk dok ne postane staklast.
  2. Dodajte crvenu papriku, smrvljene čenove belog luka, posolite i poklopite da se sve dobro ukrčka.
  3. Kada sva tečnost ispari pospite suvom paprikom i ostavite da se sve još minut blago zapeče.
  4. U sredinu na dno tiganja stavite paradajz pastu i balzamiko pa sve dobro promešajte.
  5. Dodajte pelat, nalijte šoljom vode, dodajte šećer i ostavite da se sve ukrčka još 15tak minuta.
  6. Kada sos počne da se zgušnjava začinite po ukusu sa malo soli i bibera.
  7. U gotov sos ubacite ćuftice i ostavite 20tak minuta pre služenja da upiju sve arome.

 

Da pripremite krompir pire:

  1. Oljušteni krompir iseckajte na sitne kockice i skuvajte u vodi.
  2. Procedite i ispasirajte mikserom ili ručno.
  3. Umešajte kokosovo mleko, vrganje, ren i začinsko bilje, začinite po ukusu sa malo soli i bibera i poslužite uz ćuftice u sosu.

 

Prijatno i uživajte!