Topla salata od ječma sa pečenim povrćem i belim mesom

 

Topla salata od ječma je puna sočnih ukusa, šarenih boja i mirisa da smo sigurni da ćete je uvrstiti u svoja omiljena jela ove sezone. Mi je preporučujemo dok je još topla, ali ova salata zadržava sve svoje ukuse i kada se ohladi, što je sjajna vest jer naša salata od ječma može da ostane sveža i do par dana. Zato je spremite za ručak ili večeru, kao obrok za poneti ili onaj koji može da vas sačeka uveče kada dođete kući i kada vam je potreban dobar, ukusan i hranljiv obrok bez mnogo prethodne pripreme.

Ključ ukusa naše salate jesu kvalitetne namirnice. Potražite sveže i mlado korenasto povrće ili napravite svoj miks začinskog bilja. Za posnu ili biljnu verziju meso zamenite pečenim tofuom pripremljenim po istom receptu, ili izmrvljenim biljnim feta sirom.

Za osnovu salate koristili smo ječam i koji vam toplo preporučujemo da uvrstite u ishranu ukoliko do sada već niste. Ječam uz sve ostale sastojke koji su vam neophodni za ovaj recept možete da nabavite u našem Mercator Centru koji je otvoren svakoga dana od 08.00 do 22.00h.

Ječam je našu salatu učinio posebno izdašnom i hranljivom, zato pre nego pređemo na recept, želimo da pričamo o pripremi nekih pomalo zaboravljenih žitarica u zrnu i ohrabrimo vas da ih uvrstite u svoju ishranu. Posebno ako su vam već dosadili pirinač i kinoa na sto načina.

Obogatite ishranu drevnim integralnim žitaricama.

Ječam, heljda, spelta, amarant, proso, divlji crveni i crni pirinač, kamut, ovas u zrnu, i tek smo načeli dugu listu drevnih žitarica koje su nam na raspolaganju.

Mnoge kulture koje i danas koristimo u ishrani stare su i do 5000 godina u pojedinim slučajevima. Ono što ih razlikuje od pirinča, pšenice, kukuruza je da su se veoma malo promenile od kada su ušle u ljudsku ishranu.

Žitarice su oduvek bile osnova obroka.

Ne samo zbog toga što nas dugo drže sitim, već i zbog izuzetno hranljivog sastava. Žitarice su pune vitamina, minerala i vlakana, nutrijenata neophodnih za dobro izbalansiranu ishranu. Najvišu vrednost imaju upravo u svom integralnom obliku zrna. Osim toga, žitarice su veoma ukusne. I prirodno slatke.

Priprema žitarica u zrnu je veoma jednostavna.

Mada na prvi pogled može da se učini kao da ima hiljadu pitanja oko pripreme žitarica, ispirati ili ne, naliti sa jednom, dve ili tri šolje vode, potapati pre kuvanja, pripremiti žitarice je veoma jednostavno. I zahvalno. Jer se sve mogu skuvati na vodi i tako skuvane čuvati u frižideru, pa čak i zamrznuti za instant gotove obroke.

Iako se žitarice mogu kuvati, dinstati, spremati na pari ili pržiti, najjednostavniji vid pripreme su zrna skuvana u vodi.

Za većinu dovoljno je 2 do 3 šolje vode na 1 šolju žitarica. Integralna robustnija zrna poput ječma ili ovsa traže više, dok finija zrna poput prosa zahtevaju manje vode. Višak tečnosti nakon kuvanja možete i da ocedite ili ukoliko je nema mnogo, poklopite šerpu jer će zrna nastaviti da upijaju tečnost sve dok u šerpi ima pare.

Kako da skuvate ječam za našu salatu

Pripremite 3 šolje tečnosti na svaku šolju ječma. Isperite ječam pod mlazom vode i stavite da provri. Smanjite vatru, poklopite šerpu i krčkajte dok se zrna ne otvore oko 40 minuta. Gotov ječam ostavite poklopljen još 10tak minuta pre nego ga upotrebite u jelima.

Jela sa ječmom

Osim u ovom receptu i kao dodatak salatama, ječam možete da koristite na još mnogo načina, a mi ovde donosimo nekoliko predloga.

Zamenite pirinač ječmom da napravite sve vrste rižota ili rizi bizi, jelo od žitarica i graška.

Zapecite skuvani ječam sa mešanim povrćem i pečurkama u rerni.

Dodajte šaku ječma u supe/čorbe umesto testenine.

Spremite punjene paprike ili tikvice mešavinom ječma i crnog pasulja.

Napravite slatku kašu od ječma i mrvljenih semenki lana uz orašaste putere, suvo i sveže voće.

Recept za toplu salatu od ječma sa pečenim povrćem i belim mesom

Količina: 4-6 služenja

Vreme: 50 min

Sastojci za salatu:

  • 300g skuvanog ječma
  • 500g povrća: šargarepa, paštrnak, celer, crveni luk
  • 250g kuvane leblebije
  • 800g pilećih ili ćurećih prsa

 

Začini i sastojci za preliv:

  • 150-200ml vode u kojoj su se leblebije kuvale
  • 1 glavica belog luka
  • 10tak grančica sveže majčine dušice
  • 2-3 veze svežeg peršuna
  • 4 limuna
  • 2-3 kašičice slatke paprike u prahu
  • 1-2 kašičice kurkurme u prahu
  • So, biber
  • Maslinovo ulje

 

  1. Meso zajedno sa par čenova belog luka stavite u vatrostalnu posudu sa poklopcem. Posolite, pobiberite sa svih strana i poprskajte sokom od pola limuna i kašikom, dve ulja. Po želji dodajte i malo svežeg timijana i ostavite 10-15 minuta pre nego stavite u rernu zagrejanu na 200C da se peče. Meso pecite poklopljeno prvih 20min, a zatim bez poklopca dok ne porumeni sa svih strana. Gotovo meso iscepkajte viljuškom na sitnije komade veličine 2-3 zalogaja.
  2. Povrće nasecite na srednje krupne komade približno iste veličine i procedite leblebije.
  3. U dubljoj posudi napravite preliv za povrće mešajući vodu u kojoj su se kuvale leblebije, sok od 2 limuna, 2-3 prstohvata majčine dušice, papriku, kurkumu, so, biber i par kašika maslinovog ulja.
  4. Povrće i leblebije umešajte tako da sa svih strana budu prekrivene prelivom pa rasporedite u jednom redu na pleh i zapecite do zlatnog u rerni na 180C 15 do 25 min.
  5. Da spojite salatu pomešajte ječam, pečeno povrće, leblebije i komade mesa. Dodajte krupno seckani peršunov list i salatu začinite prelivom napravljenim od limunovog soka od preostalog limuna, par kašika maslinovog ulja, soli i bibera po ukusu.

 

Prijatno i uživajte!