Čokoladne kuglice sa malinom i ružom
Ili ljubav spakovana u zalogaj. Inspirisani čuvenim persijskim kolačem ljubavi spremili smo vam recept za slatke kuglice u koji smo se zaljubili na prvi zalogaj. A kako i ne bismo! Spoj egzotičnih aroma kardamoma, zanosnog mirisa ruže, raskošne maline i domaće bele čokolade pravi je praznik za sva čula. Sudeći po legendi o kolaču čiji su nas ukusi inspirisali za ovaj recept, ljubav je zagarantovani ishod.
Naše kuglice se prave lako i brzo, i potpuno su biljnog sastava pa su pogodne ukoliko ste na posnoj, veganskoj ili bezglutenskoj ishrani. Pravili smo ih od visoko kvalitetnih sastojaka tako da ćete još tokom pripreme uživati u mirisima i bojama. Malinu možete da zamenite bilo kojim drugim liofilizovanim crvenim voćem, a kuglice osim u čokoladu, uvaljate u sirovi kakao, bademovo brašno ili sušeni usitnjeni kokos. Izaberite svoju omiljenu kombinaciju sastojaka u našem Mercator Centru gde vas čeka veliki izbor organskih namirnica i kvalitetnih začina potrebnih za ovaj recept. Uživajte u kreiranju i dobrim ukusima.
Priča kaže da se jednom davno u dalekoj Persiji obična devojka zaljubila u samog princa. Kako bi učinila da joj uzvrati ljubav, napravila je kolač koji danas znamo kao persijski kolač ljubavi. Spajala je najfinije ukuse i najskuplje začine da stigne do prinčevog srca: ružinu vodicu, šafran, kardamom, pistać, limun, sve u nameri da napravi zalogaj od kojeg će se princ odmah zaljubiti.
Ova legenda, kao i svaka dobra priča, ima dva kraja. U jednoj varijanti princ se na prvi zalogaj zaljubljuje u devojku i njih dvoje žive srećno i zadovoljno do kraja života. U drugoj, devojka je celu tortu pojela sama.
I dok razmišljamo koji kraj nam se više sviđa, želimo da podelimo sa vama par saveta iz kuhinje kako optimalno da iskoristite i čuvate začine iz našeg recepta kada ih već nabavite, jer pričamo o nekim od najdragocenijih začina na svetu.
Kardamom
Kardamom je odmah nakon šafrana i vanile jedan od najskupljih začina. Uzgajan još u vavilonskim vrtovima, poetično nazivan kraljicom začina, kardamom se osim u kuhinji koristi i za proizvodnju mirisa još od antičkog doba.
Aroma
Kardamom je jak začin toplog mirisa i jednako toplog, slatkastog i blago limunastog ukusa.
Upotreba u kuhinji
Koristite ga za slatka i slana jela. Odličan je u pilavima i kuvanim jelima. Ublažava jačinu belog luka, daje dubinu kolačima od jabuke, šljive, kruške, dunje, sjajan je uz jagode, višnje, maline. Kardamom se u skandinavskoj kuhinji koristi za čuvene pužiće i peciva, najčešće zajedno sa cimetom, dok se u arapskim zemljama dodaje u kafu.
Za maksimalnu aromu
Mahune kardamoma istucajte u avanu a zatim blago ugrejte zrna na suvom tiganju da istaknete punu aromu. Mleveni kardamom brzo gubi aromu zato je najbolje da ga nabavite u mahunama i čuvate dobro zatvorenog na suvom i tamnom mestu, a sameljete po potrebi.
Ružina vodica
Samo par kapljica ružine vodice pretvara običan u potpuno neodoljiv zalogaj. Ružinu vodicu najčešće srećemo u ratluku od ruže i tradicionalnim jelima Indije, Grčke, Turske, Persije u čijim je baklavama i sutlijašima obavezna, ali ovu prefinjenu mirisnu aromu možete da koristite na još mnogo načina.
Aroma
Uprkos svojoj jačini, ružina vodica nema izrazito slatku ili slanu aromu, pa će se na slatko ili slano opredeliti već u zavisnosti od jela u kojem se koristi. Ipak budite oprezni sa količinom i merite je na kapljice, aroma ružine vodice je izuzetno jaka i brzo osvaja ukusom ostale sastojke.
Upotreba u kuhinji
Ružina vodica će zaokružiti intenzivne začine poput šafrana, bibera, kardamoma. Ističe orašaste plodove, ukuse tahinija, narandže, meda, jagoda, breskvi, i daje onu iznenađujuću notu slatke svežine poput citrusa.
Dodajte je u sladoled, čokoladni ganaš i kremove za torte. Par kapi u džemove, keksiće od badema, peciva, pite i kolače od jabuka. Istaknite aromu pirinča u slatkoj ili slanoj varijanti. Napravite jedinstvene kockice leda od vode obogaćene ružinom vodicom i jestivim laticama ruže i uživajte u penušavim koktelima.
Za maksimalnu aromu
Ružinu vodicu uvek dodajte postepeno. Čuvajte je na tamnom i suvom mestu, ne u frižideru, a dobro zatvorena može da zadrži aromu i do godinu dana.
Šafran
Najskuplji začin na svetu, šafran nije deo naših kuglica ali jeste kolača ljubavi, a i sjajno se slaže sa kardamomom i ružinom vodicom, te smo ga uvrstili na listu. Poznat i voljen još od antičkih vremena, šafran se i danas bere ručno u oktobru kada su cvetovi u punom zrenju što traje 4 do 6 nedelja. Svaki cvet ima samo tri karakteristične crvene stigme, i potrebno je 200,000 stigmi šafrana za oko 450g začina.
Aroma
Šafran ima pun, floralni, topao i blago opor ukus. Njegova aroma se razvija vremenom, zato je jela sa šafranom najbolje pripremati dan ranije.
Upotreba u kuhinji
Najpopularnija upotreba šafrana je u jelima od pirinča, od pečenog pirinča do španske paelje i italijanskog rižota. Osim toga, šafran će dati posebnu toplinu čorbama, izuzetnu notu kremastim sosovima za pastu, bogat ukus raguima, knedlama od krompira i pecivima.
Šafran je odličan i u slatkim jelima. Probajte ga u sutlijašima, pudinzima, kolačima i pecivima. I obavezno napravite persijski kolač ljubavi.
Za maksimalnu aromu
I sa šafranom je potreban oprez inače jelo može da postane gorko. Mali prstohvat dovoljan je za 4 služenja.
Da pripremite začin blago smrvite među prstima i prelijte sa malo tople vode. Ostavite 20tak minuta da razvije punu aromu i dok voda ne dobije tamno žuto crvenu boju. Ovako pripremljen začin dodajte jelima tek pred kraj kuvanja, a jelo najbolje poslužite sutradan kada će šafran razviti svoju punu aromu.
Šafran čuvajte dobro zatvoren na tamnom i suvom mestu.
Recept za čokoladne kuglice sa malinom i ružom
Količina: 20 manjih kuglica
Vreme: 45 min, hlađenje min 3h
Sastojci za kuglice:
- 50g kakao putera
- 50g tahini paste
- 2-3 kašike javorovog sirupa
- 60g liofilizovane maline pretvorene u prah
- 3-4 kašike kokosovog proteina
- 1 kašika kokosovog putera
- korica 1 rendanog limuna
- 1 kašičica ružine vodice
- 1 kašičica mlevenog kardamoma
Sastojci za domaću belu čokoladu:
- 30g kakao putera
- 2 kašike putera od indijskog oraha
- 1 kašika javorovog sirupa
Kuglice poslužite uz hladan aromatični napitak od hibiskusa, nara i ruže.
4 kesice čaja od hibiskusa i prstohvat sušenih ružinih latica prelijte sa 500ml kipuće vode. Kada se rashladi, umešajte 100ml svežeg soka od nara. Poslužite sa par kriški narandže i kockicama leda.
Ili izaberite neki od osvežavajućih napitaka iz ponude u našem Hipermarketu.
Da pripremite kuglice:
- Na pari otopite kakao puter i sklonite sa vatre.
- Umešajte tahini pastu, kokosov puter i javorov da se sve sjedini.
- Umešajte koricu limuna, kardamom i ružinu vodicu.
- U ovu pastu dodajte jednu po jednu kašiku liofilizovane maline da postepeno sjedinite voće sa ostatkom sastojaka.
- Na kraju dodajte par kašika kokosovog proteina i mešanjem potpuno sjedinite sa ostatkom smese. Smesa treba da je takva da se lako formiraju kuglice.
- Kašičicom vadite, pravite manje kuglice i odmah ih premestite u frižider da se hlade minimum 3 sata, a najbolje preko noći.
Da pripremite domaću belu čokoladu:
- Na pari otopite kakao puter i sklonite sa vatre.
- Umešajte javorov sirup i puter od indijskog oraha da dobijete gustu pastu.
- Ostavite da se prohladi i zgusne.
U još tečnu belu čokoladu umočite jednu po jednu kuglicu i ukrasite mrvljenim liofilizovanim voćem, pistaćima, crnom čokoladom ili po želji. Ostavite kuglice da se dobro stegnu na hladnom još 20tak minuta i poslužite.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.