Tamari miso patlidžan na basmati pirinču

 

Napravite brzo gotov patlidžan u aromatičnoj glazuri i uživajte u fantastičnim ukusima leta.

Naš ovonedeljni recept kombinuje zreli sočni patlidžan sa aromatičnim ukusima glazure od miso paste i tamari sosa. Poslužite uz mirisni basmati pirinač i prepustite se dobrim hranljivim ukusima.

Ovu glazuru možete da iskoristite da marinirate i drugo povrće uz patlidžan, tikvice na primer. Odlična je i uz belo meso, ribu ili tofu koji smo mi koristili u ovom receptu.

Ispečen u rerni naš tamari miso patlidžan odličan je i kao ručak za poneti na posao ili piknik – ništa se ne sliva i ne curi jer bogata glazura ostaje na svakoj kockici. Povrh toga ovo jelo je ukusno i kada se ohladi.

Kada smo kod piknika, patlidžan na ovaj način možete spremati i na grilu. Samo ga isecite na duge deblje šnite, ili još bolje prepolovite, izgrilujte i još vrućeg premažite našom glazurom. Ostavite par minuta da upije dobro premaz, pospite susamom i poslužite.

Šta god da izaberete, rernu ili roštilj, u Mercator centru čekam o vas sa svim sastojcima za naš recept, a pozivamo vas da svratite i do Vitapur radnje za sve male i velike sitnice potrebne za lep i udoban piknik.

Patlidžan je idealno letnje povrće koje obožavamo upravo zbog svih ukusnih načina na koji možemo da ga spremimo. Pored našeg recepta, za ovo leto izdvajamo neke od omiljenih koje vam toplo preporučujemo da probate:

Pohovan u parmezanu

Kolutove patlidžana umočite u umućena belanca i uvaljajte u mešavinu prezli i parmezana. Poređajte u pleh pa u rernu i zapecite do hrskavog.

Samleven kao namaz

Patlidžan nikada nije višak jer uvek možete da napravite baba ganuš umak ili da jednako pečeni patlidžan sameljete sa sušenim paradajzom, belim lukom i bosiljkom. Začinite, prelijte maslinovim uljem i spremite svež hleb za totalno uživanje.

Toping za picu

Prvom sledećom prilikom probajte patlidžan kao toping za picu. Ušuškajte ga uz mocarelu, bosiljak, paradajz i papriku, i probajte da izdržite da se pica ohladi malo pre nego je isečete.

Na ražnjiću

Evo još jedne ideje za gril i piknik, patlidžan je sjajan za ražnjić jer se lako oblikuje i odlično podnosi visoku temperaturu. Začinite ga možda baš ovom tamari miso glazurom i uparite sa crvenim lukom i pečurkama.

Patlidžan brodići

Ne zaboravite da napunite patlidžan ovoga leta. Predlažemo da polovine patlidžana napunite belim kremastim pasuljem i pestom, a zatim ukrčkate u rerni u gustom paradajz sosu su pravi letnji gurmanluk.

Recept Tamari miso patlidžan na basmati pirinču

Količina: 4 služenja

Vreme pripreme: 20 min       Vreme pečenja: 15 – 20 min

Sastojci

  • 2 patlidžana
  • 10 čeri paradajza
  • 1 kocka tofua
  • 2 šolje basmati pirinča skuvanog na vodi
  • 3-4 kašike belog susama
  • šaka svežeg bosiljka

 

Sastojci za glazuru

  • 1 kašika tamne miso paste
  • 4-5 kašika tamari sosa
  • 60ml vode
  • komadić svežeg đumbira
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašike kokosovog šećera
  • 4 kašike jabukovog sirćeta
  • 4 kašike susamovog ili maslinovog ulja
  • 1 kašičica ljute suve paprike po ukusu

 

 

  1. Patlidžane i tofu isecite na krupnije kockice, patlidžan posolite i ostavite sa strane.
  2. Pripremite pekač i uključite rernu na 200C
  3. Sve sastojke za glazuru pomešajte da ih sjedinite. U glazuru umešajte patlidžan i tofu i ostavite da stoji još 10 minuta.
  4. Rasporedite na pekač, dodajte polovine čeri paradajza, pospite susamom i zapecite u rerni.
  5. Poslužite toplo na basmati pirinču uz seckani mladi luk i bosiljak po želji.

 

Prijatno i uživajte!