Šarena fritata iz rerne sa povrćem i mocarelom
Recepti koji okupljaju oko stola. Sve tajne dobrih fritata i šarenih kaserola za celu ekipu i prolećna druženja.
Doručak, ručak ili nešto između, fritata iz rerne je pravi recept za sve one prilike kada treba da pripremite obrok za veći broj ljudi.
Ukusna i hranljiva fritata je idealna da u nju spakujete svo lepo sezonsko povrće i fine mlade sireve. Ako je još napravite u rerni lako i brzo dobijate pravi obrok.
Poslužite je uz miks zelenih salata, jogurt i neki fini hrskavi hleb i ostaje samo da pozovete društvo da sedne za sto.
Fritata je dobro poznati italijanski recept za vrstu omleta ili kajgane sa povrćem, sirevima ili suvom slaninom. Peče se sa obe strane u tiganju dok ne postane hrskava i zlatno žuta, a pravi od samo nekoliko sastojaka.
Za dobru fritatu potrebna su nam sveža jaja koja tek malo umutimo koliko da sjedinimo belance i žumance, kako bismo dobili što vazdušastiju fritatu. Jaja obogatimo pavlakom ili kremom za kuvanje, začinimo i fritata je spremna za povrće i sireve.
Ako je spremate u tiganju, pecite je na srednjoj temperaturi, najbolje na puteru da se formira poput debele palačinke i okrenite da se dopeče. Dno i stranice tiganja možete da pospete palentom kako se fritata ne bi zalepila i bila još hrskavija.
Ali ako je potrebno da pripremite jelo za više osoba ili vam se ne stoji pored šporeta, uključite rernu i pređite na naš recept.
Pre toga, svratite do nas u Mercator Centar po sve sastojke. Tu smo svakoga dana od 08 do 22h sa velikim izborom kvalitetnih, svežih namirnica, organske i bio proizvodnje.
Šarena fritata je idealna za velika druženja, a uz fritatu za ovakve prilike možete da napravite različite kaserole i jela iz rerne:
Palenta pica
Razlijte skuvanu palentu u pleh i iskoristite je kao podlogu za picu. Dodajte sastojke po izboru, mnogo svežeg povrća i sira i kratko zapecite u rerni za brz, lagan i ukusan obrok.
Zapečena pasta
Ništa lakše i brže od paste zapečene u rerni. Još kada je napravimo u gustom paradajz sosu sa bosiljkom i rastopljenom mocarelom, rekli bismo i ništa ukusnije.
Musaka
Dobro poznato jelo koje možemo da spakujemo i dan pre i samo dopečemo u rerni neposredno pre služenja. Tikvice, patlidžan i krompir su očigledan izbor za musaku, ali probajte da ih ponekad zamenite slatkim krompirom, mladim celerom ili pečenim paprikama.
Recept Šarena fritata iz rerne sa mocarelom i povrćem
Količina: 9 – 12 služenja
Vreme pripreme: 15 min Vreme pečenja: 20 min
Sastojci
- 8 jaja
- 80ml pavlake za kuvanje
- 1 veća ili 2 manje tikvice iseckane na tanke listiće
- 4-5 pečenih paprika iseckanih na kockice
- 200g graška
- 10 čeri paradajza isečenog na polovine
- 1 pakovanje mocarele / mini ili obične
- 30g putera
- 1 – 2 kašike fine palente
- So i biber po ukusu
- Pripremite sastojke i uključite rernu na 180C
- Dno posude za pečenje premažite puterom i pospite tankim slojem palente.
- Viljuškom umutite jaja sa pavlakom kao za omlet, dodajte so i biber po ukusu.
- Umešajte tikvice papriku i grašak i izlijte u posudu. Rasporedite polovine paradajza i mocarelu i stavite u rernu da se peče.
- Pecite 20tak minuta ili dok ne porumeni po ivicama. Prohlađenu fritatu isecite na kocke i poslužite.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.