Krostini od slatkog krompira sa krem salatom od kinoe

Zamenite hleb slatkim krompirom za još laganiju i ukusniju verziju krostina. Ovi šareni zalogaji koji skreću sve poglede na sebe kako ukusom tako i izgledom, osvojili su sam centar stola i postali nezaobilazno posluženje tokom laganih letnjih druženja.

Krostine od slatkog krompira možete po želji ukrašavati i filovati. Sjajna su podloga za namaze, salate, prelive i povrće. Mi smo ih napravili sa osvežavajućom krem salatom od kinoe koju vam ovom prilikom predlažemo, a vi izaberite svoj omiljeni namaz ili povrće u našem Mercator Centru gde vas čeka veliki izbor uvek svežeg sezonskog povrća, začinskog bilja, kao i ostali sastojci koji su vam potrebni za ovaj recept.

Ovo je recept od tek nekoliko jednostavnih sastojaka i dovoljno začina i bilja da ih ukusom pretvore u pravu gozbu. Slatki krompir je nežnog, gotovo neutralnog ukusa koji se, baš poput kriške hleba, slaže sa najrazličitijim začinima i kombinacijama ukusa.

Mi smo ovoga puta slatki krompir začinili aromama dimljene slatke paprike uz koje osvežavajuća kremasta salata od kinoe, brokolija i sira pravi fantastičan spoj.

Da priprema bude još brža, salatu od kinoe napravite unapred i čuvajte u frižideru. Tako će vam za ove ukusne zalogaje biti potrebno tek nekih 15-20 minuta da ih pripremite i iznesete na sto. Taman dok se svi gosti smeste.

Kulinarska literatura kaže da su neka od najukusnijih jela nastala ponešto iz slučajnosti, delom kao plod mašte, a delom iz potrebe. Ovo naše je inspirisano upravo tim naizgled običnim, jednostavnim jelima koja su nastajala u kuhinji neke mame ili bake, jela čije ukuse dobro prepoznajemo i pamtimo.

Italijani je zovu „cuccina povera“ ali verovatno da nema mesta na planeti gde na postoji ovakva tradicija jednostavne hrane pripremane bez posebnog recepta i od onoga što je bilo pri ruci u vremenima kada je pristup namirnicama bio ograničen.

Poput krostina. Običnog prepečenog parčeta hleba, posoljenog i premazanog uljem. Začinima i začinskim biljem, ako ih je bilo, i posluženog sa lokalnim sezonskim namirnicama. Namirnica do kojih se moglo doći. Nekoliko paradajza, malo bosiljka ili luka. Važno je da je sveže, domaće, tek ubrano iz bašte. Ono najsočnije i u punoj sezoni.

Takva smo jela vremenom napuštali u potrazi za novim, uzbudljivim ukusima, samo da bi im se na kraju iznova vraćali. Zašto? Mi mislimo da odgovor leži u načinu na koji je takva hrana pripremana. Sveže zrelo povrće ne traži posebne kulinarske tehnike, tek nešto mašte da se spoje i naglase dobri ukusi. I mnogo ljubavi prema onima za koje se kuva. Zato nas sa svakim zalogajem ovakva jela vraćaju kući.

Recept za krostine od slatkog krompira sa krem salatom od kinoe

Količina: 12 – 16 komada

Vreme: 60 min

 

Sastojci za krostine:

  • 2 veća slatka krompira
  • 1 kašičica dimljene slatke paprike u prahu
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • ¼ kašičice kurkume
  • 1 kašičica soli
  • Biber po ukusu
  • 2-3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

 

Sastojci za krem salatu od kinoe:

  • 150g bele kinoe
  • 200g biljnog ili mlečnog feta sira
  • 200g brokolija (samo cvetići)
  • 1 kašičica vasabija u prahu
  • So i biber po ukusu

 

Ostali sastojci:

  • 1 crvena paprika seckana na sitne kockice
  • Beli i crni susam
  • Balzamiko glazura
  • Sveži listići origana

 

Uz krostine od slatkog krompira poslužite ledeni zeleni čaj sa začinskim biljem. Mi smo ovom prilikom skuvali i dobro rashladili zeleni čaj, dodali par grančica mente, origana i jedan limun isečen na kolutove. Ovako pripremljen čaj držite u frižideru i po želji pred služenje dodajte i led. Ili izaberite neki od osvežavajućih napitaka iz ponude u našem Hipermarketu.

 

Da pripremite krostine:

 

  1. Uključite rernu na 200C
  2. Očistite slatki krompir i isecite na kolutove debljine oko 2cm.
  3. U manjoj posudi pomešajte začine sa uljem i premažite svaki od kolutova sa obe strane.
  4. Pecite u rerni uz uključen ventilator oko 10 minuta, zatim okrenite kolutove i dopecite još 5 minuta sa druge strane. Izvadite i ostavite da se prohladi.

 

 

Da pripremite krem salatu od kinoe:

  1. Skuvajte kinou u 450ml posoljene vode dok ne upije gotovo svu tečnost. Skuvanu kinou promešajte viljuškom da se zrna razdvoje i ostavite sa strane da se prohladi.
  2. Na pari kratko skuvajte cvetove brokolija, tek koliko da omekšaju, zatim ih prelijte hladnom vodom i ocedite.
  3. U procesoru usitnite brokoli, dodajte sir i začine i sve sjedinite. Na kraju umešajte kinou.

 

Pred služenje na svaki kolut od slatkog krompira stavite kašičicu krem salate od kinoe, pospite paprikom i susamom i prelijte sa malo balzamika. Ukrasite svežim listićima origana ili začinskim biljem po želji.

 

Prijatno i uživajte!