Krostini od slatkog krompira sa krem salatom od kinoe
Zamenite hleb slatkim krompirom za još laganiju i ukusniju verziju krostina. Ovi šareni zalogaji koji skreću sve poglede na sebe kako ukusom tako i izgledom, osvojili su sam centar stola i postali nezaobilazno posluženje tokom laganih letnjih druženja.
Krostine od slatkog krompira možete po želji ukrašavati i filovati. Sjajna su podloga za namaze, salate, prelive i povrće. Mi smo ih napravili sa osvežavajućom krem salatom od kinoe koju vam ovom prilikom predlažemo, a vi izaberite svoj omiljeni namaz ili povrće u našem Mercator Centru gde vas čeka veliki izbor uvek svežeg sezonskog povrća, začinskog bilja, kao i ostali sastojci koji su vam potrebni za ovaj recept.
Ovo je recept od tek nekoliko jednostavnih sastojaka i dovoljno začina i bilja da ih ukusom pretvore u pravu gozbu. Slatki krompir je nežnog, gotovo neutralnog ukusa koji se, baš poput kriške hleba, slaže sa najrazličitijim začinima i kombinacijama ukusa.
Mi smo ovoga puta slatki krompir začinili aromama dimljene slatke paprike uz koje osvežavajuća kremasta salata od kinoe, brokolija i sira pravi fantastičan spoj.
Da priprema bude još brža, salatu od kinoe napravite unapred i čuvajte u frižideru. Tako će vam za ove ukusne zalogaje biti potrebno tek nekih 15-20 minuta da ih pripremite i iznesete na sto. Taman dok se svi gosti smeste.
Kulinarska literatura kaže da su neka od najukusnijih jela nastala ponešto iz slučajnosti, delom kao plod mašte, a delom iz potrebe. Ovo naše je inspirisano upravo tim naizgled običnim, jednostavnim jelima koja su nastajala u kuhinji neke mame ili bake, jela čije ukuse dobro prepoznajemo i pamtimo.
Italijani je zovu „cuccina povera“ ali verovatno da nema mesta na planeti gde na postoji ovakva tradicija jednostavne hrane pripremane bez posebnog recepta i od onoga što je bilo pri ruci u vremenima kada je pristup namirnicama bio ograničen.
Poput krostina. Običnog prepečenog parčeta hleba, posoljenog i premazanog uljem. Začinima i začinskim biljem, ako ih je bilo, i posluženog sa lokalnim sezonskim namirnicama. Namirnica do kojih se moglo doći. Nekoliko paradajza, malo bosiljka ili luka. Važno je da je sveže, domaće, tek ubrano iz bašte. Ono najsočnije i u punoj sezoni.
Takva smo jela vremenom napuštali u potrazi za novim, uzbudljivim ukusima, samo da bi im se na kraju iznova vraćali. Zašto? Mi mislimo da odgovor leži u načinu na koji je takva hrana pripremana. Sveže zrelo povrće ne traži posebne kulinarske tehnike, tek nešto mašte da se spoje i naglase dobri ukusi. I mnogo ljubavi prema onima za koje se kuva. Zato nas sa svakim zalogajem ovakva jela vraćaju kući.
Recept za krostine od slatkog krompira sa krem salatom od kinoe
Količina: 12 – 16 komada
Vreme: 60 min
Sastojci za krostine:
- 2 veća slatka krompira
- 1 kašičica dimljene slatke paprike u prahu
- 1 kašičica belog luka u prahu
- ¼ kašičice kurkume
- 1 kašičica soli
- Biber po ukusu
- 2-3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
Sastojci za krem salatu od kinoe:
- 150g bele kinoe
- 200g biljnog ili mlečnog feta sira
- 200g brokolija (samo cvetići)
- 1 kašičica vasabija u prahu
- So i biber po ukusu
Ostali sastojci:
- 1 crvena paprika seckana na sitne kockice
- Beli i crni susam
- Balzamiko glazura
- Sveži listići origana
Uz krostine od slatkog krompira poslužite ledeni zeleni čaj sa začinskim biljem. Mi smo ovom prilikom skuvali i dobro rashladili zeleni čaj, dodali par grančica mente, origana i jedan limun isečen na kolutove. Ovako pripremljen čaj držite u frižideru i po želji pred služenje dodajte i led. Ili izaberite neki od osvežavajućih napitaka iz ponude u našem Hipermarketu.
Da pripremite krostine:
- Uključite rernu na 200C
- Očistite slatki krompir i isecite na kolutove debljine oko 2cm.
- U manjoj posudi pomešajte začine sa uljem i premažite svaki od kolutova sa obe strane.
- Pecite u rerni uz uključen ventilator oko 10 minuta, zatim okrenite kolutove i dopecite još 5 minuta sa druge strane. Izvadite i ostavite da se prohladi.
Da pripremite krem salatu od kinoe:
- Skuvajte kinou u 450ml posoljene vode dok ne upije gotovo svu tečnost. Skuvanu kinou promešajte viljuškom da se zrna razdvoje i ostavite sa strane da se prohladi.
- Na pari kratko skuvajte cvetove brokolija, tek koliko da omekšaju, zatim ih prelijte hladnom vodom i ocedite.
- U procesoru usitnite brokoli, dodajte sir i začine i sve sjedinite. Na kraju umešajte kinou.
Pred služenje na svaki kolut od slatkog krompira stavite kašičicu krem salate od kinoe, pospite paprikom i susamom i prelijte sa malo balzamika. Ukrasite svežim listićima origana ili začinskim biljem po želji.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.