Jednostavna vegetarijanska lazanja je jelo koje nas okuplja oko stola i koje ćete poželeti da spremite iznova i iznova.

Bogata ukusnim sezonskim povrćem, toplim začinima i začinskim biljem, kremastim bešamelom ušuškana ispod sloja sočne zapečene mocarele, ova vegetarijanska lazanja na sto donosi prave zimske ukuse iz snova.

Za našu vegetarijansku lazanju koristili smo predivnu kombinaciju jesenjeg i zimskog povrća: plavi patlidžan, bundevu i brokoli.

Plavi patlidžan po želji možete da zamenite tikvicama, pečurkama ili pečenom paprikom. Bundevu zamenite slatkim krompirom, šargarepom a brokoli spanaćem, blitvom ili graškom.

Sama priprema lazanje je više nego jednostavna, a da je još više pojednostavimo otkrivamo vam tajne uspešnog bešamel sosa, presudnog za ukusnu kremastu lazanju.

Bešamel sos traži kuvanje na nižoj temperaturi i stalno mešanje. Postarajte se da mešate po čitavoj površini posude kako biste izbegli grudvice.

Da postignete finu kremastu teksturu bešamela koristite punomasne sastojke, bilo da izaberete biljne ili mlečne varijante: puter ili biljni maslac, punomasno mleko ili kako smo mi u našem receptu spojili pavlaku za kuvanje i sojino mleko. Dovedite sve sastojke na sobnu temperaturu i kuvajte bešamel dovoljno dugo kako bi se zgusnuo i pretvorio u fin svileni kremasti sos.

Pre nego krenemo na kuvanje, ostaje nam još da vas pozovemo u Mercator Centar gde vas čekamo sa svim sastojcima koji su vam potrebni za ovaj recept, kao i kuhinjskim priborom koji vam može zatrebati da kuvanje bude uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!

Pripremite lazanje još brže i lakše

Lazanja možda zvuči kao mnogo posla, ali ovo ukusno jelo vredi svakog minuta provedenog u kuhinji. Stoga stižemo sa nekoliko prečica kako da lazanja bude gotova još brže:

  1. Pripremite povrće unapred

Svo pranje, čišćenje i seckanje možete da uradite i nekoliko dana unapred. Ovako pripremljeno povrće možete da čuvate u frižideru ili zamrznete.

  1. Skuvajte bešamel i sos za lazanju

Korak više je da pripremite sosove. Bešamel i sos za lazanju pripremite 1-2 dana unapred i čuvajte u frižideru pri ruci da samo složite lazanju pre pečenja.

  1. Zamrznite složenu lazanju spremnu za rernu

Za trenutke kada imate vremena samo da otvorite rernu, složite lazanju i zamrznite je. Tako ćete zaista u samo par koraka i minimalno vremena imati na stolu ovo toplo, preukusno jelo.

Recept: Jednostavna vegetarijanska lazanja

količina: 8 – 12 služenja

vreme pripreme: 75 min

Sastojci

  • 1 pakovanje kora za lazanju (500g)
  • 300g patlidžana iseckanog na kockice
  • 200g bundeve iseckane na kockice
  • 300g cvetića brokolija samlevenih u secku
  • 600ml paradajz pelata
  • 300g mocarela sira
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 2 kašike soja sosa
  • 7-10 listića žalfije
  • so i biber po ukusu

za bešamel sos

  • 80g biljnog ili mlečnog maslaca
  • 2 kašike brašna
  • 400ml pavlake za kuvanje
  • 200ml sojinog mleka
  • so
  • ¼ kašičice muskatnog oraščića
  1. Zagrejte 2 kašike ulja u dubljem tiganju pa propržite patlidžan sa par listića žalfije dok ne porumeni sa svih strana. Na dno tiganja sipajte balzamiko sirće, soja sos i sve promešajte. Dodajte bundevu, pelat, so i biber po ukusu i ostavite da sve ukrčka 10 – 15 u gusti sos.
  2. Dok se sos krčka, napravite bešamel sos. U dubljoj posudi rastopite maslac te ubacite brašno mešajući 1-2 minuta da se brašno proprži. Postepeno i uz stalno mešanje ulijte sojino mleko i pavlaku za kuvanje i kuvajte na tihoj vatri narednih 5 minuta ili dok ne počne da se zgušnjava. Posolite i dodajte muskatni oraščić.
  3. Odvojite oko 1/3 bešamel sosa i pomešajte sa brokolijem koji ste samleli u secku da dobijete brokoli sloj za lazanju.
  4. Uključite rernu na 190C i podmažite posudu za pečenje. Na dno složite red kora, zatim sloj paradajz sosa sa patlidžanom i bundevom koji ćete preliti 1-2 kašike bešamel sosa. Poklopite narednim sloje kora pa nanesite kremu od brokolija i prelijte sa 1-2 kašike bešamel sosa. Sve ponovite tako da završite ređanje lazanje sa korama.
  5. Po gornjoj kori rasporedite preostali bešamel sos, komadiće mocarele i preostale listiće žalfije. Pecite u rerni na donjoj rešetki 35-40 minuta dok ne dobijete finu hrskavu koricu od sira po površini.
  6. Lazanju rashladite bar 20 minuta pre služenja kako bi mogla fino da se seče i poslužite uz miks zelenih salata.

Prijatno i uživajte!