Jednostavna vegetarijanska lazanja je jelo koje nas okuplja oko stola i koje ćete poželeti da spremite iznova i iznova.
Bogata ukusnim sezonskim povrćem, toplim začinima i začinskim biljem, kremastim bešamelom ušuškana ispod sloja sočne zapečene mocarele, ova vegetarijanska lazanja na sto donosi prave zimske ukuse iz snova.
Za našu vegetarijansku lazanju koristili smo predivnu kombinaciju jesenjeg i zimskog povrća: plavi patlidžan, bundevu i brokoli.
Plavi patlidžan po želji možete da zamenite tikvicama, pečurkama ili pečenom paprikom. Bundevu zamenite slatkim krompirom, šargarepom a brokoli spanaćem, blitvom ili graškom.
Sama priprema lazanje je više nego jednostavna, a da je još više pojednostavimo otkrivamo vam tajne uspešnog bešamel sosa, presudnog za ukusnu kremastu lazanju.
Bešamel sos traži kuvanje na nižoj temperaturi i stalno mešanje. Postarajte se da mešate po čitavoj površini posude kako biste izbegli grudvice.
Da postignete finu kremastu teksturu bešamela koristite punomasne sastojke, bilo da izaberete biljne ili mlečne varijante: puter ili biljni maslac, punomasno mleko ili kako smo mi u našem receptu spojili pavlaku za kuvanje i sojino mleko. Dovedite sve sastojke na sobnu temperaturu i kuvajte bešamel dovoljno dugo kako bi se zgusnuo i pretvorio u fin svileni kremasti sos.
Pre nego krenemo na kuvanje, ostaje nam još da vas pozovemo u Mercator Centar gde vas čekamo sa svim sastojcima koji su vam potrebni za ovaj recept, kao i kuhinjskim priborom koji vam može zatrebati da kuvanje bude uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!
Pripremite lazanje još brže i lakše
Lazanja možda zvuči kao mnogo posla, ali ovo ukusno jelo vredi svakog minuta provedenog u kuhinji. Stoga stižemo sa nekoliko prečica kako da lazanja bude gotova još brže:
- Pripremite povrće unapred
Svo pranje, čišćenje i seckanje možete da uradite i nekoliko dana unapred. Ovako pripremljeno povrće možete da čuvate u frižideru ili zamrznete.
- Skuvajte bešamel i sos za lazanju
Korak više je da pripremite sosove. Bešamel i sos za lazanju pripremite 1-2 dana unapred i čuvajte u frižideru pri ruci da samo složite lazanju pre pečenja.
- Zamrznite složenu lazanju spremnu za rernu
Za trenutke kada imate vremena samo da otvorite rernu, složite lazanju i zamrznite je. Tako ćete zaista u samo par koraka i minimalno vremena imati na stolu ovo toplo, preukusno jelo.
Recept: Jednostavna vegetarijanska lazanja
količina: 8 – 12 služenja
vreme pripreme: 75 min
Sastojci
- 1 pakovanje kora za lazanju (500g)
- 300g patlidžana iseckanog na kockice
- 200g bundeve iseckane na kockice
- 300g cvetića brokolija samlevenih u secku
- 600ml paradajz pelata
- 300g mocarela sira
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 2 kašike soja sosa
- 7-10 listića žalfije
- so i biber po ukusu
za bešamel sos
- 80g biljnog ili mlečnog maslaca
- 2 kašike brašna
- 400ml pavlake za kuvanje
- 200ml sojinog mleka
- so
- ¼ kašičice muskatnog oraščića
- Zagrejte 2 kašike ulja u dubljem tiganju pa propržite patlidžan sa par listića žalfije dok ne porumeni sa svih strana. Na dno tiganja sipajte balzamiko sirće, soja sos i sve promešajte. Dodajte bundevu, pelat, so i biber po ukusu i ostavite da sve ukrčka 10 – 15 u gusti sos.
- Dok se sos krčka, napravite bešamel sos. U dubljoj posudi rastopite maslac te ubacite brašno mešajući 1-2 minuta da se brašno proprži. Postepeno i uz stalno mešanje ulijte sojino mleko i pavlaku za kuvanje i kuvajte na tihoj vatri narednih 5 minuta ili dok ne počne da se zgušnjava. Posolite i dodajte muskatni oraščić.
- Odvojite oko 1/3 bešamel sosa i pomešajte sa brokolijem koji ste samleli u secku da dobijete brokoli sloj za lazanju.
- Uključite rernu na 190C i podmažite posudu za pečenje. Na dno složite red kora, zatim sloj paradajz sosa sa patlidžanom i bundevom koji ćete preliti 1-2 kašike bešamel sosa. Poklopite narednim sloje kora pa nanesite kremu od brokolija i prelijte sa 1-2 kašike bešamel sosa. Sve ponovite tako da završite ređanje lazanje sa korama.
- Po gornjoj kori rasporedite preostali bešamel sos, komadiće mocarele i preostale listiće žalfije. Pecite u rerni na donjoj rešetki 35-40 minuta dok ne dobijete finu hrskavu koricu od sira po površini.
- Lazanju rashladite bar 20 minuta pre služenja kako bi mogla fino da se seče i poslužite uz miks zelenih salata.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.