Naš omiljeni recept ove sezone je upravo ova slana, divno aromatična i savršeno karamelizovana verzija izvrnutog tarta sa lukom i začinskim biljem.

Tart tatin ili izvrnuti tart je klasičan recept francuske kuhinje koji smo ovde uz pomoć lisnatog testa tek malo prilagodili da ga napravite još lakše i brže. Inače se ovo jelo pravi prilično jednostavno uz pomoć tek nekoliko osnovnih sastojaka i malo hrabrosti na samom kraju kada tart treba izvrnuti na tanjir.

Vodimo vas korak po korak do recepta za tart tatin koji uspeva baš uvek i pozivamo da probate ovaj božanstveni zalogaj.

Za naš recept odlučili smo se za dve vrste luka, crni i crveni. Luk ovde možete da koristite i kombinujete kako vam se sviđa: crni, crveni, šalote, praziluk, čak i cele čenove belog luka.

Tokom pripreme luk polako pušta svoje prirodne slatke arome koje naglašavamo karamelizacijom. Kokosov šećer u receptu možete da zamenite braon ili krupnim demerara šećerom, medom, javorovim sirupom ili za sladokusce dodate i malo melase od šećerne trske.

Da ubrzate i olakšate proces pripreme, luk očistite i iseckajte na kolutove dan ranije pa ga pokrivenog čuvajte u frižideru što će još doprineti i da luk izgubi na ljutini.

Odmrznite i pripremite paket lisnatog testa, nelepljivi vatrostalni tiganj koji može u rernu i proverite korak po korak za pripremu ovog izvrnutog tarta.

Pre nego krenemo u pripremu pozivamo vas da nam svratite u Mercator Centar gde vas čekamo sa svim sastojcima i priborom koji vam može zatrebati da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!

Korak po korak za uvek savršeni tart tatin

Tart tatin ili izvrnuti tart je veoma jednostavan, zabavan recept koji traži tek malo pažnje i smelosti da gotov tart na kraju u jednom potezu izvrnemo iz tiganja pravo na tanjir.

  1. Dobar nelepljiv vatrostalni tiganj koji može u rernu je neophodan za ovaj recept a naša preporuka ide klasičnim tiganjima od livenog gvožđa. Ako tiganj nema svoj poklopac, pripremite alu foliju kojom možete da poklopite luk na 10minuta koliko je potrebno da se udinsta poklopljen na ringli.
  2. Umerena do niska temperatura ringle je presudna, posebno tokom karamelizacije. Stoga je bolje da sve radite na nižoj temperaturi i nešto sporije kako bi luk pokupio sav slani karamel sa dna i besprekorno skliznuo sa tiganja.
  3. Dozvolite da se sve dobro karamelizuje pre rerne. Kada luk omekša i kada sklonite poklopac, kreće proces karamelizacije u tiganju na ringli. Smanjite temperaturu ringle i motrite narednih 5-10 minuta potrebno je da sva tečnost ispari i da se na dnu tiganja stvori fino lepljiva smesa nalik na karamel. To je trenutak da prebacimo tart u rernu.
  4. Nanošenje testa je korak između ringle i rerne. Luk treba da je još topao i testo možete odmah da nanesete čim tiganj sklonite sa ringle. Ušuškajte drvenom ili silikonskom kašikom ivice testa na unutra i obavezno probušite par rupica da sva para tokom pečenja ima gde da izlazi. Tako će testo zadržati oblik i ravnomerno se ispeći.
  5. Na kraju odmah po izlasku iz rerne, uz pomoć zaštitnih rukavica i kuhinjskih krpa postavite najbolje okruglu drvenu dasku za sečenje na tiganj pa polako ali sa sigurnošću izvrnite tako da tart iz tiganja sklizne na dasku odakle ćete ga lako preneti na tanjir za serviranje.

Recept: Tart tatin od luka sa začinskim biljem

količina: 8 služenja / liveni ili vatrostalni tiganj 20 – 24cm

vreme pripreme: 50 min

Sastojci

  • 3 glavice crnog luka isečene na deblje kolutove
  • 3 glavice crvenog luka isečene na deblje kolutove
  • 80g putera
  • 4 kašike kokosovog šećera
  • 3 kašike jabukovog sirćeta
  • 100ml vode
  • svež timijan i žalfija
  • so po ukusu
  • 1 pakovanje lisnatog testa
  • 1 jaje za premazivanje testa (opciono)
  1. U zagrejanom tiganju na umerenoj temperaturi rastopite puter da se pojave mehurići. Dodajte listiće timijana i žalfije, kokosov šećer, sirće i vodu. Sve promešajte i složite kolutove luka. Posolite, poklopite, smanjite temperaturu i ostavite da krčka dok luk ne omekša, oko 10 minuta.
  2. Sklonite poklopac i dinstajte otvoreno dok tečnost ne ispari i ne počne da se karamelizuje.
  3. Zagrejte rernu na 220C i rastanjite lisnato testo na oko 1cm debljine. Sklonite tiganj sa ringle, prekrijte testom luk i pažljivo ušuškajte ivice na unutra.
  4. Testo na par mesta probušite nožem da može da diše tokom pečenja i po želji premažite jajem razmućenim sa kašikom vode. Pecite oko 35 minuta na donjoj rešetki ili dok se testo ne ispeče.
  5. Odmah kada izvadite tiganj iz rerne pažljivo ga uz pomoć zaštitnih rukavica i krpe poklopite daskom za serviranje i okrenite tako da tart sklizne na dasku testom na dole. Poslužite uz svež kozji sir, maslinovo ulje, balzamiko i miks svežih zelenih salata.

Prijatno i uživajte!