Raskošna sirova torta puna nežnog kokosa i mirisnih jagoda je prava poslastica da proslavimo sezonu jagoda ovog proleća. Efektnog izgleda, bogata ukusima pa i mirisima sveže mente i prvih prolećnih jagoda, ova torta će sigurni smo naći put do vašeg srca.
Krem od kokosa i aromatični sirovi biskvit od badema na najlepši način ističu ukuse slatke jagode koje smo za ovu tortu pripremili u gustom sirupu. Dodajte još malo svežih jagoda, seckanog svežeg kokosa, mente i slavlje dobrih prolećnih ukusa može da počne.
Sirovu tortu od kokosa i jagoda napravićete veoma lako. Kao i sve sirove torte i kolači, zgodna je za čuvanje u zamrzivaču do trenutka služenja što je velika ušteda vremena posebno kada spremamo svečane trpeze.
Našu sirovu tortu pravili smo sa minimalnim udelom orašastih plodova i bez indijskog oraha. Donju koru torte modelovali smo u visokom kalupu po ugledu na klasičan čizkejk. Urme, bademi, ovsene pahuljice, kokosovo ulje i limun daju prelep sirovi biskvit ukusan i sam za sebe.
Biskvit smo ispunili bogatim kremom od kokosa. Za pun prepoznatljiv ukus koristili smo svež kokos, kokosov puter, krem i protein koje smo zasladili toplom vanilom i agavom. Sa ova dva sloja veći deo posla je gotov i u ovoj fazi tortu zaštićenu film folijom možete da spakujete u zamrzivač.
Preostaje samo da sačekamo da se torta dovoljno ohladi pa da je dovršimo slojem jagoda u slatkom sirupu, ukrasimo i proglasimo početak uživanja u ovim neodoljivim ukusima.
Ostaje nam još da vas pozovemo da svratite do nas u Mercator centar po sve divne i sveže sastojke za naš današnji recept. Čekamo vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Za slatko prolećno razbuđivanje
Deserti sa prvim svežim voćem pa i povrćem u sezoni dobar su razlog da se radujemo proleću. Pored našeg današnjeg recepta, podsećamo vas i pozivamo da probate i ove sjajne ukuse
Ova torta ima baš sve što želimo: neodoljiv krem, slatke jagode, razigrane slapove džema i dekorativan presek. Najbolje od svega, ova maskarpone torta ima fenomenalno sočan patišpanj.
Sočno i kao oblak mekano testo koje se topi u ustima i ukusima se jednako razliva. Od slatke vanile do osvežavajućeg limuna i neočekivanog bosiljka koji ovoj jin i jang kombinaciji ukusa daje pravu dozu ravnoteže.
Sočan i osvežavajući kolač koji hrani sva čula. Ova kombinacija mladih šargarepa i zrelih pomorandži je neodoljivo mirisna, razbuđujuća i slatka, prava prolećna.
Limetu smo izabrali zbog njene divne note koja istovremeno osvežava umiruje i zajedno sa ostalim sastojcima nežno budi sva čula.
Čokolada i maline su savršen par, a spakovane u ovu neodoljivu tortu, slobodno možemo da kažemo, čista ljubav.
Recept Sirova torta od kokosa i jagoda
količina: 8-12 služenja
vreme pripreme: 40min i 60min za hlađenje
Sastojci:
za biskvit koru
- 120g blanširanih badema
- 120g ovsenih pahuljica
- 2 kašike kokosovog ulja
- 8-10 velikih urmi
- 2 kašike limunovog soka
za kokos krem
- 120g kokosovog putera
- 250g kokos punomasnog krema
- 150g svežeg kokosa
- 2 kašike agava sirupa
- 2 kašike limunovog soka
- 2 kašike proteina kokosa
- 1/2 štapića vanile
za preliv od jagoda
- 450g svežih jagoda
- 2 kašike agava sirupa
- rendana korica limuna
- Za koru u procesoru prvo na puls sameljite ovsene pahuljice i bademe tako da ostane malo teksture, zatim dodajte i ostale sastojke da se spoje u procesoru sve dok ne dobijete veliku lepljivu kuglu. Ovu smesu rasporedite po dnu i ivicama pleha (22cm) čije ste dno obložili papirom a ivice premazali sa malo ulja i stavite u frižider.
- Kokosov puter otopite na pari i pomešajte sa čvrstim delom kokosovog krema, usitnjenim svežim kokosom i ostalim sastojcima da dobijete krem deo torte koji ćete uliti u kalup. Sve stavite u frižider ili u zamrzivač da se dobro stegne.
- Za preliv štapnim mikserom ili blenderom ispasirajte 200g jagoda, dodajte agavu, rendanu koricu limuna i praznu mahunu vanile i kuvajte na tihoj vatri uz povremeno mešanje dok se smesa ne redukuje dovoljno da spatula ostavlja čist trag po dnu posude. Rashladite i u ovaj preliv umešajte ostatak svežih iseckanih jagoda.
- Ovako pripremljene jagode rasporedite po površini torte i sve ukrasite po želji seckanim svežim kokosom i listićima mente.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.