Raskošna sirova torta puna nežnog kokosa i mirisnih jagoda je prava poslastica da proslavimo sezonu jagoda ovog proleća. Efektnog izgleda, bogata ukusima pa i mirisima sveže mente i prvih prolećnih jagoda, ova torta će sigurni smo naći put do vašeg srca.

Krem od kokosa i aromatični sirovi biskvit od badema na najlepši način ističu ukuse slatke jagode koje smo za ovu tortu pripremili u gustom sirupu. Dodajte još malo svežih jagoda, seckanog svežeg kokosa, mente i slavlje dobrih prolećnih ukusa može da počne.

Sirovu tortu od kokosa i jagoda napravićete veoma lako. Kao i sve sirove torte i kolači, zgodna je za čuvanje u zamrzivaču do trenutka služenja što je velika ušteda vremena posebno kada spremamo svečane trpeze.

Našu sirovu tortu pravili smo sa minimalnim udelom orašastih plodova i bez indijskog oraha. Donju koru torte modelovali smo u visokom kalupu po ugledu na klasičan čizkejk. Urme, bademi, ovsene pahuljice, kokosovo ulje i limun daju prelep sirovi biskvit ukusan i sam za sebe.

Biskvit smo ispunili bogatim kremom od kokosa. Za pun prepoznatljiv ukus koristili smo svež kokos, kokosov puter, krem i protein koje smo zasladili toplom vanilom i agavom. Sa ova dva sloja veći deo posla je gotov i u ovoj fazi tortu zaštićenu film folijom možete da spakujete u zamrzivač.

Preostaje samo da sačekamo da se torta dovoljno ohladi pa da je dovršimo slojem jagoda u slatkom sirupu, ukrasimo i proglasimo početak uživanja u ovim neodoljivim ukusima.

Ostaje nam još da vas pozovemo da svratite do nas u Mercator centar po sve divne i sveže sastojke za naš današnji recept. Čekamo vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Za slatko prolećno razbuđivanje

Deserti sa prvim svežim voćem pa i povrćem u sezoni dobar su razlog da se radujemo proleću. Pored našeg današnjeg recepta, podsećamo vas i pozivamo da probate i ove sjajne ukuse

  1. Maskarpone torta sa jagodama i belom čokoladom

Ova torta ima baš sve što želimo: neodoljiv krem, slatke jagode, razigrane slapove džema i dekorativan presek. Najbolje od svega, ova maskarpone torta ima fenomenalno sočan patišpanj.

  1. Puter kolač od jogurta sa limunom, vanilom i bosiljkom

Sočno i kao oblak mekano testo koje se topi u ustima i ukusima se jednako razliva. Od slatke vanile do osvežavajućeg limuna i neočekivanog bosiljka koji ovoj jin i jang kombinaciji ukusa daje pravu dozu ravnoteže.

  1. Kolač od šargarepe sa pomorandžama

Sočan i osvežavajući kolač koji hrani sva čula. Ova kombinacija mladih šargarepa i zrelih pomorandži je neodoljivo mirisna, razbuđujuća i slatka, prava prolećna.

  1. Limeta tart sa kokosom i lešnicima

Limetu smo izabrali zbog njene divne note koja istovremeno osvežava umiruje i zajedno sa ostalim sastojcima nežno budi sva čula.

  1. Super sočna čokoladna torta sa malinama

Čokolada i maline su savršen par, a spakovane u ovu neodoljivu tortu, slobodno možemo da kažemo, čista ljubav.

Recept Sirova torta od kokosa i jagoda

količina: 8-12 služenja

vreme pripreme: 40min i 60min za hlađenje

Sastojci:

za biskvit koru

  • 120g blanširanih badema
  • 120g ovsenih pahuljica
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 8-10 velikih urmi
  • 2 kašike limunovog soka

za kokos krem

  • 120g kokosovog putera
  • 250g kokos punomasnog krema
  • 150g svežeg kokosa
  • 2 kašike agava sirupa
  • 2 kašike limunovog soka
  • 2 kašike proteina kokosa
  • 1/2 štapića vanile

za preliv od jagoda

  • 450g svežih jagoda
  • 2 kašike agava sirupa
  • rendana korica limuna
  1. Za koru u procesoru prvo na puls sameljite ovsene pahuljice i bademe tako da ostane malo teksture, zatim dodajte i ostale sastojke da se spoje u procesoru sve dok ne dobijete veliku lepljivu kuglu. Ovu smesu rasporedite po dnu i ivicama pleha (22cm) čije ste dno obložili papirom a ivice premazali sa malo ulja i stavite u frižider.
  2. Kokosov puter otopite na pari i pomešajte sa čvrstim delom kokosovog krema, usitnjenim svežim kokosom i ostalim sastojcima da dobijete krem deo torte koji ćete uliti u kalup. Sve stavite u frižider ili u zamrzivač da se dobro stegne.
  3. Za preliv štapnim mikserom ili blenderom ispasirajte 200g jagoda, dodajte agavu, rendanu koricu limuna i praznu mahunu vanile i kuvajte na tihoj vatri uz povremeno mešanje dok se smesa ne redukuje dovoljno da spatula ostavlja čist trag po dnu posude. Rashladite i u ovaj preliv umešajte ostatak svežih iseckanih jagoda.
  4. Ovako pripremljene jagode rasporedite po površini torte i sve ukrasite po želji seckanim svežim kokosom i listićima mente.

Prijatno i uživajte!