Maskarpone torta sa jagodama i belom čokoladom

Raskošna i neodoljivo sočna, maskarpone torta sa jagodama i belom čokoladom je prava lepotica koja će ukrasiti svečanu uskršnju trpezu. Ova torta ima baš sve što želimo: neodoljiv krem, slatke jagode, razigrane slapove džema i dekorativan presek. Najbolje od svega, ova maskarpone torta ima fenomenalno sočan patišpanj.

Upravo tim ultra sočnim korama i posebnoj japanskoj tehnici pravljenja patišpanja i leži sva tajna ove ukusne torte. Čuveni japanski patišpanj kolač naziva se i pamuk kolač zbog svoje neverovatno meke teksture koja nam je bila inspiracija da napravimo kore za našu tortu.

Razlika u izradi patišpanja za našu tortu je u načinu na koji se dodaje puter. Za ovaj recept potrebno je da puter sasvim otopite do tečnog stanja i na samom kraju umešate u testo.

Dodatno ono što će pomoći da bilo koji patišpanj bude prozračniji i mekši jesu penasto umućena žumanca i u čvrst sneg ulupana belanca. Baš kao nekada kada su naše mame i bake pažljivo pratile koliko tačno snega treba da ostane na žici, žumanca svetla, šećer rastopljen da bi rekle da je dovoljno mućenja, da je sve spremno za sledeću fazu pripreme i da mutilica konačno može da se odloži.

Danas na svu sreću imamo miksere i kuhinjske robote za teži deo posla. Pozivamo vas da posetite Vitapur radnju u Mercator Centru za pomoć u kuhinji u vidu malih i super efikasnih kućnih aparata, kao i plehova, mutilica, spatula, tanjira, praktično sve opreme koja vam je potrebna za našu tortu.

Kada ste već kod nas svratite i po sastojke za našu maskarpone tortu, imamo ih sve uvek lepe i sveže. Zatim pozovite i nekoga čijem iskusnom oku verujete. Torta je uvek slađa kada se u društvu pravi, a takva od oka procena mehurića umućenih žumanaca zauvek nezamenljiva.

Zvezda naše maskarpone torte jesu kore u koje smo utrošili većinu sastojaka i vremena. Stoga nam je potreban fil koji je dovoljno jednostavan ali i dalje super ukusan. Naš fil ima svega dva sastojka, belu čokoladu i maskarpone sir, a danas stižemo sa predlozima i malim tajnama kako najbolje nafilovati tortu.

 

  1. Obrnite kore „naglavačke“

Ili, donja korica uvek ide na vrh torte kao završna kora. Razlog je veoma jednostavan: donja kora je savršeno ravna što će vam olakšati filovanje i ukrašavanje torte bez mrvljenja i odsecanja viškova, dok dno mnogo lakše možete da zamaskirate sa malo ekstra fila.

  1. Napravite duplu podlogu

Tortu možete da filujete direktno na stalku na kojem ćete je služiti. Ipak, ukoliko vam je potrebno da je prenosite sa stalka na tanjir, fiksirajte je na ravnu poslastičarsku podlogu a zatim bez bojazni prenosite i pomerajte. Ne zaboravite da podlogu opkrojite nešto šire od donje kore kako biste napravili mesta za fil, šlag i sve ukrase koje stavljate na tortu.

  1. Filovanje ne traži perfekciju

Možete naravno prvo poslastičarskom kesom izvući mini zid od vila po obodu kore kako bi sa strane fil izgledao savršeno, ali i ne morate. Sve viškove fila možete i da razvučete po obodu torte spatulom za onaj čuveni boho izgled vidljivih slojeva patišpanja. Uostalom, sve uvek možete da pokrijete šlagom, ukrasite voćem, pospete čokoladom.

 

  1. Pravite pauze za hlađenje

Lakše ćete sklapati tortu i naneti sledeći sloj ako sve stoji kako treba, ništa nigde ne klizi, curi ili se rastapa. Zato odvojite dovoljno vremena i hladite tortu u frižideru između svakog koraka kako bi bila postojanija.

  1. Jednostavni i ukusni kremovi

Posebno kada imamo tortu sjajnih korica, želimo što jednostavnije filove: maskarpone i šlag, čokoladni ganaš, kokosov krem i bela čokolada, vanila puter krem, džem od crvenog voća, avokado kakao mus, da pomenemo neke koji bi dobro išli sa našom današnjom tortom za koju vam donosimo recept.

 

Recept Maskarpone torta sa jagodama i belom čokoladom

Količina: 8-12 služenja / manja modla 20-22cm

Vreme: 45 min i 3H za hlađenje

Sastojci za maskarpone kore

  • 4 jaja
  • 100g šećera
  • 100g maskarpone sira
  • 180g putera
  • 120g mekog belog brašna za torte i kolače
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • rendana korica 1 limuna, organskog
  • 2 kašičice svežeg limunovog soka
  • 1/2 štapića vanile ili 1 kašičica ekstrakta vanile

 

Sastojci za krem od bele čokolade

  • 200g bele čokolade
  • 150g maskarpone sira
  • ½ štapića vanile

 

Ostalo

  • 300g svežih jagoda
  • 250ml slatke pavlake za šlag
  • 3-4 kašike ekstra džema od malina/jagoda/crvenog voća
  • 50g bele čokolade

 

Napravite kore:

  1. Rastopite puter na pari ili tihoj vatri i ostavite da se prohladi.
  2. Umutite čvrst sneg od belanaca i ostavite sa strane.
  3. Žumanca penasto umutite sa šećerom, pa dodajte maskarpone i sok limuna i sve dobro sjedinite mikserom.
  4. Spatulom pažljivo umešajte sneg od belanaca i vanilu.
  5. Sada postepeno umešajte brašno i sodu bikarbonu.
  6. Na kraju umešajte rastopljeni puter. Potrebno je da dobijete veoma meko vazdušasto testo koje ćete uliti u podmazan kalup za tortu i peći na 170C oko 15-20 minuta, ili kada čačkalica koju zabodete u centar testa pokaže da je gotovo.
  7. Ohlađenu koru izvadite iz kalupa na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi. Po želji poprskajte sa još 1-2 kašike limunovog soka, uvijte u providnu foliju i ostavite na hladnom bar 2 sata.

 

Za to vreme napravite krem od bele čokolade, pripremite jagode i šlag:

  1. Belu čokoladu otopite na pari i ostavite da se prohladi.
  2. Mikserom umutite maskarpone do penastog pa spatulom sjedinite sa čokoladom i vanilom.
  3. Jagode operite, osušite i isecite na tanke listiće.
  4. Umutite šlag od slatke pavlake.

 

Na kraju nafilujte i ukrasite tortu:

  1. Koru presecite po sredini na dve jednake polovine.
  2. Na donju koru nanesite krem od bele čokolade, seckane jagode i još jedan sloj krema od čokolade.
  3. Poklopite gornjom korom pa ponovite sloj krema od bele čokolade preko gornje kore.
  4. Nanesite šlag sada preko čitave torte. Džemom ukrasite stranice, složite još jedan sloj jagoda na vrh i na kraju pospite rendanom belom čokoladom.
  5. Pre služenja ostavite tortu u frižideru da se dobro ohladi i stegne bar 1h.

 

Prijatno i uživajte!