Poslužite ih i otpakujte ih kao najfiniji poklon. Zvezda ovih praznika definitivno su neodoljivo aromatizovane kruške u testu punjene gorgonzolom i orasima. Ove kruške mogu biti slano-slatki apetizer dok se uz pomoć malo šećera u prahu pretvaraju u zanimljivu poslasticu.

Priprema ovog recepta počinje poširanjem krušaka kako bi one dobile čuvenu svilenu teksturu. Za poširanje birajte čvršće sorte i zrele kruške.

Oljuštene kruške očišćene od koštica i sredine poširali smo u začinima uz korice limuna, a zatim ostavili da se potpuno ohlade u tečnosti i prenoće na hladnom kako bi upile što više aroma i zadržale oblik tokom pečenja.

Poširane kruške punili smo smesom od kremaste gorgonzole, sitno seckanih tostiranih oraha i svežeg ruzmarina. Obmotali trakama lisnatog testa i ispekli za savršen gurmanski zalogaj.

Pre nego krenemo u kuhinju da napravimo punjene kruške u testu, pozivamo vas u Mercator centar po sve sastojke za naš današnji recept kao i sve što vam je potrebno da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Ideje za praznične zalogaje

Probajte neki od naših omiljenih svečanih recepata i uživajte u čaroliji ukusa.

1. Pečeni brie sir u dva ukusa: čili namaz i suvo voće
Ako nas pitate ovo je pravi recept za u onaj čuveni “zadnji čas” kada nam zafali vremena ili energije za kuhinju. Gotov je za svega desetak minuta i najukusniji topao pravo iz rerne, te ga je najbolje i spremati u društvu kada gosti već stignu.
2. Urme punjene kozjim sirom
Poput najlepših pralina pečene urme punjene sirom potpuno su neodoljiv zalogaj i savršen spoj svežine mladog kozjeg sira, karamelizovanih toplih urmi i aromatične majčine dušice.
3. Svečane pitice od lisnatog testa
Fantastično aromatične pitice od lisnatog testa pune su najlepših prazničnih ukusa. Suvo voće, korenasto povrće i pečurke uz arome ruzmarina i citrusa čini savršen spoj unutar mekog i hrskavog lisnatog testa. Ko bi rekao i da su posne!
4. Prhki slani kolačići sa jabukama sirom i ruzmarinom
Slane prhke kolačiće pravili smo sa tvrdim kozjim sirom, domaćim jabukama, paradajzom sušenim na suncu, svežim ruzmarinom i majčinom dušicom. Dobili smo zalogaj koji se topi u ustima.
5. Brzo pecivo sa parmezanom i začinskim biljem
Brzo pecivo sa parmezanom I začinskim bijem fantastično je ukusno u bilo kojoj ulozi koju mu dodelite.

Recept Punjene kruške u testu
Vreme: 60 min i 60min za odmaranje, najbolje preko noći
Količina: 6 služenja

Sastojci
• 6 krušaka
• 100g oraha
• 150g gorgonzole
• 1 prstohvat svežeg ruzmarina
• 1 blok lisnatog testa
• 1 žumance za premazivanje
• so

Začini za poširanje: 1 šipka cimeta, korica 1 limuna, 1 kašičica kardamona, 1 kašičica karanfilića.

Priprema:
1. Kruške oljuštite čuvajući drške na vrhu. Zasecite ih na dnu tako da stabilno mogu da stoje i pažljivo katerom izdubite unutrašnjost da izvadite semenke i žilaste delove.
2. Tako očišćene kruške spustite u lonac sa vrijućom vodom kojoj ste dodali začine za poširanje i kuvajte 15 – 20 minuta ili dok kruške ne omekšaju. Sklonite sa vatre i ostavite da se kruške ohlade u vodi a zatim odstoje na hladnom minimum 60 minuta a najbolje preko noći u frižideru.
3. Orahe blago tostirajte, usitnite seckanjem i pomešajte sa gorgonzolom i ruzmarinom. Ovom smesom napunite kruške.
4. Razvucite testo i isecite 6 krugova kao postolja na koja ćete staviti kruške. Odmah sve radite u plehu obloženom pek papirom da izbegnete cepanje testa.
5. Isecite duge tračice od testa. Kruške premažite žumancem razmućenim sa malo vode i tračicama ih obmotajte. Blago utisnite da se tračice od testa zalepe za kruške.
6. Premažite žumancem i sa spoljne strane, i pecite u zagrejanoj rerni na 210C na donjoj rešetki sve dok testo ne porumeni.
7. Poslužite toplo uz med kao predjelo ili posuto prah šećerom kao desert.