Poslužite ih i otpakujte ih kao najfiniji poklon. Zvezda ovih praznika definitivno su neodoljivo aromatizovane kruške u testu punjene gorgonzolom i orasima. Ove kruške mogu biti slano-slatki apetizer dok se uz pomoć malo šećera u prahu pretvaraju u zanimljivu poslasticu.
Priprema ovog recepta počinje poširanjem krušaka kako bi one dobile čuvenu svilenu teksturu. Za poširanje birajte čvršće sorte i zrele kruške.
Oljuštene kruške očišćene od koštica i sredine poširali smo u začinima uz korice limuna, a zatim ostavili da se potpuno ohlade u tečnosti i prenoće na hladnom kako bi upile što više aroma i zadržale oblik tokom pečenja.
Poširane kruške punili smo smesom od kremaste gorgonzole, sitno seckanih tostiranih oraha i svežeg ruzmarina. Obmotali trakama lisnatog testa i ispekli za savršen gurmanski zalogaj.
Pre nego krenemo u kuhinju da napravimo punjene kruške u testu, pozivamo vas u Mercator centar po sve sastojke za naš današnji recept kao i sve što vam je potrebno da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Ideje za praznične zalogaje
Probajte neki od naših omiljenih svečanih recepata i uživajte u čaroliji ukusa.
1. Pečeni brie sir u dva ukusa: čili namaz i suvo voće
Ako nas pitate ovo je pravi recept za u onaj čuveni “zadnji čas” kada nam zafali vremena ili energije za kuhinju. Gotov je za svega desetak minuta i najukusniji topao pravo iz rerne, te ga je najbolje i spremati u društvu kada gosti već stignu.
2. Urme punjene kozjim sirom
Poput najlepših pralina pečene urme punjene sirom potpuno su neodoljiv zalogaj i savršen spoj svežine mladog kozjeg sira, karamelizovanih toplih urmi i aromatične majčine dušice.
3. Svečane pitice od lisnatog testa
Fantastično aromatične pitice od lisnatog testa pune su najlepših prazničnih ukusa. Suvo voće, korenasto povrće i pečurke uz arome ruzmarina i citrusa čini savršen spoj unutar mekog i hrskavog lisnatog testa. Ko bi rekao i da su posne!
4. Prhki slani kolačići sa jabukama sirom i ruzmarinom
Slane prhke kolačiće pravili smo sa tvrdim kozjim sirom, domaćim jabukama, paradajzom sušenim na suncu, svežim ruzmarinom i majčinom dušicom. Dobili smo zalogaj koji se topi u ustima.
5. Brzo pecivo sa parmezanom i začinskim biljem
Brzo pecivo sa parmezanom I začinskim bijem fantastično je ukusno u bilo kojoj ulozi koju mu dodelite.
Recept Punjene kruške u testu
Vreme: 60 min i 60min za odmaranje, najbolje preko noći
Količina: 6 služenja
Sastojci
• 6 krušaka
• 100g oraha
• 150g gorgonzole
• 1 prstohvat svežeg ruzmarina
• 1 blok lisnatog testa
• 1 žumance za premazivanje
• so
Začini za poširanje: 1 šipka cimeta, korica 1 limuna, 1 kašičica kardamona, 1 kašičica karanfilića.
Priprema:
1. Kruške oljuštite čuvajući drške na vrhu. Zasecite ih na dnu tako da stabilno mogu da stoje i pažljivo katerom izdubite unutrašnjost da izvadite semenke i žilaste delove.
2. Tako očišćene kruške spustite u lonac sa vrijućom vodom kojoj ste dodali začine za poširanje i kuvajte 15 – 20 minuta ili dok kruške ne omekšaju. Sklonite sa vatre i ostavite da se kruške ohlade u vodi a zatim odstoje na hladnom minimum 60 minuta a najbolje preko noći u frižideru.
3. Orahe blago tostirajte, usitnite seckanjem i pomešajte sa gorgonzolom i ruzmarinom. Ovom smesom napunite kruške.
4. Razvucite testo i isecite 6 krugova kao postolja na koja ćete staviti kruške. Odmah sve radite u plehu obloženom pek papirom da izbegnete cepanje testa.
5. Isecite duge tračice od testa. Kruške premažite žumancem razmućenim sa malo vode i tračicama ih obmotajte. Blago utisnite da se tračice od testa zalepe za kruške.
6. Premažite žumancem i sa spoljne strane, i pecite u zagrejanoj rerni na 210C na donjoj rešetki sve dok testo ne porumeni.
7. Poslužite toplo uz med kao predjelo ili posuto prah šećerom kao desert.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.