Nismo stigli ni da izgovorimo onu čuvenu jede mi se nešto slatko a ova je poslastica već bila na stolu. Poput najlepših pralina pečene urme punjene sirom potpuno su neodoljiv zalogaj i savršen spoj svežine mladog kozjeg sira, karamelizovanih toplih urmi i aromatične majčine dušice.

Poslužite ih kao nešto drugačiji slatkiš ili apetizer na svečanoj večeri. Za koju god opciju da se odlučite, pečene urme napravićete za svega 20tak minuta i sa samo nekoliko dobrih, svežih sastojaka.

Za ovaj recept koristili smo velike kraljevske ili Medjool urme. Preporučujemo ih zbog njihove izuzetne teksture koja se tokom pečenja predivno karamelizuje da zaista imate utisak da jedete najfinije praline.

Kozji sir u receptu možete lako da zamenite bilo kojom drugom opcijom koju volite: brie, kamember, plavi sir, čedar, krem sir, maskarpone, urda, sve su ovo sjajni izbori.

Takođe, umesto sveže majčine dušice možete sir možete da začinite vlašcem, žalfijom, ruzmarinom, timijanom, lavandom, rendanom ili kandiranom koricom limuna.

Sam postupak je više nego jednostavan. Očišćene urme napunite mešavinom sira i začinskog bilja, u svaku utisnite četvrtinu oraha i ispecite u rerni desetak minuta da se urme karamelizuju a ukusi prožmu.

Gotove samo poprskajte sa malo meda, pospite biljem i ovaj delikatesni zalogaj je spreman da u njemu uživate.

U nastavku stižemo sa još inspiracije kako da suvo voće pretvorite u super ukusne zalogaje, a pre nego pređemo na recept, pozivamo vas u Mercator centar gde na jednom mestu možete da nabavite sastojke za ovaj recept, kao i sve što vam je potrebno za udobnije i kreativnije kuvanje.

Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!

Divno inovativno i čarobno ukusno

Divno, inovativno i čarobno ukusno, poigrajte se sa suvim voćem, sirevima i začinskim biljem ove sezone za neodoljive poslastice.

  1. Pečene suve šljive sa plavim sirom

Napunite suve šljive plavim sirom po izboru, poprskajte bagremovim medom i po želji pospite seckanom žalfijom, pa sve zapecite na 180C 10tak minuta i poslužite.

  1. Suve kajsije sa maskarpone sirom, pistaćima i čokoladom

Maskarpone zasladite sa malo meda i pomešajte sa seckanim pistaćima. Ovom mešavinom napunite polovine suvih kajsija i ostavite da se dobro ohlade. Svaku polovinu umočite u topljenu čokoladu i poslužite.

  1. Urme sa kamemberom

Otkoštene urme napunite kamember sirom, pospite sitno seckanim bademom pa sve prelijte sa malo bagremovog meda. Zapecite u rerni 10tak minuta na 180C i poslužite.

Recept: Pečene urme punjene kozjim sirom

količina: 6 – 8 služenja

vreme pripreme: 20 minuta

Sastojci

  • 12 velikih Medjool urmi
  • 80g mekog kozjeg sira
  • 2 kašičice sveže majčine dušice
  • 6 jezgra oraha
  • 1-2 kašičice meda
  1. Zagrejte rernu na 180C i pleh obložite papirom za pečenje.
  2. Urme operite, osušite krpom i svaku nožem pažljivo otvorite uzdužno da izvadite košticu.
  3. U posudi pomešajte kozji sir sa majčinom dušicom i posolite po potrebi ako sir nije slan.
  4. Svaku urmu napunite punjenjem od sira, blago utisnite četrvrtinu jezgra oraha, poređajte na pleh i stavite da se peče 10 – 15 minuta.
  5. Pečene urme poprskajte medom, pospite grančicama sveže majčine dušice i poslužite.

Prijatno i uživajte!