Mirisno začinsko bilje, mlada šargarepa i sveži sir sve ih pakujemo u hrskavu koricu lisnatog testa uz preliv od senfa i meda za ovaj prelepi tart koji preporučujemo za centar stola ovog Uskrsa.

Prolećni tart sa šargarepom i začinskim biljem pripremićete jednostavno, brzo i uz tek nekoliko običnih sastojaka: lisnato testo, šargarepa, mladi sveži sir, malo začina, med, senf u zrnu i mešavina bilja. Izaberite po želji vlašac, sremuš, rukolu, mirođiju ili sveže bilje zamenite sa par kašika pesta.

Šargarepu za tart pripremamo iz dva koraka. Očišćenu i po dužini isečenu na četvrtine prvo kratko smekšamo u tiganju na malo maslinovog ulja, uz kašičicu slačice u zrnu, soli i bibera.

Tako pripremljenu šargarepu složimo na podlogu od testa, sira i začinskog bilja, prelijemo mešavinom meda, senfa i ulja i zapečemo da se šargarepe kramelizuju a ceo tart dobije lepu zlatnu boju.

Tart poslužite uz sveže mešane salate i uživajte u zajedništvu i lepoti praznične trpeze.

Slana inspiracija: predlozi za uskršnji sto

1. Brioš babka sa pestom od bilja
Brioš testo je s dobrim razlogom jedno od najvoljenijih. Nešto između peciva i kolača, brioš meko, vazdušasto i božanstveno ukusno puterasto testo spojili smo sa aromama mladog prolećnog bilja i upleli u jednako čuvenu babku.
2. Bela prolećna čorba sa limunom
Negde na pola puta između čuvene grčke limun i naše kisele čorbe koje su nam bile inspiracija tokom krčkanja. Bela prolećna čorba sa limunom može da bude okrepljujuć obrok ili ukusan uvod u svečani ručak. Puna je mladog povrća, finog pilećeg mesa i toplih svežih ukusa kojih se uželimo s proleća.
3. Ćureći ragu u korici od lisnatog testa
Kao glavno jelo ili toplo predjelo kako god poželite, tek toplo preporučujemo baš ovaj ukusni ćureći ragu za uskršnju trpezu i svaku drugu priliku kada želite da počastite sva svoja čula.
Svileno gusti ragu od sočnog i mekog ćurećeg mesa obogatili smo bebi šargarepom, mladim graškom i prolećnim prazilukom koji je dao dodatnu krem teksturu ovom jelu. Tu su i braon šampinjoni i naravno, kvalitetno meso od ćurećih prsa.
4. Lagani pirinač sa prolećnim zelenišem
Naš lagani prolećni pirinač spremali smo u samo jednom sudu i to u rerni. Bez mnogo mešanja i stajanja pored šporeta dobili smo fin kremasti pirinač zamirisan limunom, muskatnim oraščićem i komoračem.
5. Bistra supa od zelenog povrća i mladih krompirića
Bistre supe imaju posebno mesto u našem srcu, posebno kada su pune aroma tek pristiglog povrća, začina, svežeg začinskog bilja i mladih krompirića.

Recept Prolečni tart sa šargarepom i začinskim biljem
Vreme pripreme: 20 min
Vreme pečenja: 20 min
Količina: 8-10 služenja, standardni četvrtasti pleh

Sastojci
• 3 bloka lisnatog testa
• 250g svežeg mladog sira ili urde
• 2 veze začinskog bilja po izboru ili 2-3 veće kašike pesta
• 500g mlade šargarepe‚
• 1 kašičica slačice
• 2 kašičice senfa u zrnu ili drugog blagog senfa
• 1.5 kašičica bagremovog meda
• 2.5 kašika maslinovog ulja
• 1 kašičica soli
• 1 žumance za premazivanje testa

Priprema:

1. Dva bloka lisnatog testa razvucite na debljinu 1cm i spojite da obložite dno pleha koji ste podmazali sa ½ kašike ulja.
2. Pomešajte sir sa pestom ili dobro usitnjenim začinskim biljem. Po potrebi dodajte so i ovom smesom u tanjem sloju premažite testo.
3. Razvucite i treći blok testa i izrežite trake koje ćete postaviti kao izdignute korice po ivici testa. Pleh sada stavite u frižider da se rashladi i testo potpuno stegne.
4. Šargarepu očistite i uzdužno isecite na četvrtine ili na ploške. U tiganj sipajte kašiku ulja i na srednjoj temperaturi pržite šargarepe uz slačicu dok ne omekšaju spolja.
5. Tako pripremljene šargarepe složite po površini tarta i prelijte miksom senfa u zrnu, meda, preostalog ulja i malo soli. Ivice testa premažite žumacem razmućenim sa ½ kašike vode i ispecite tart u dobro zagrejanoj rerni na 200C.
6. Poslužite uz rukolu ili miks zelenih salata.

Prijatno!