Mirisno začinsko bilje, mlada šargarepa i sveži sir sve ih pakujemo u hrskavu koricu lisnatog testa uz preliv od senfa i meda za ovaj prelepi tart koji preporučujemo za centar stola ovog Uskrsa.
Prolećni tart sa šargarepom i začinskim biljem pripremićete jednostavno, brzo i uz tek nekoliko običnih sastojaka: lisnato testo, šargarepa, mladi sveži sir, malo začina, med, senf u zrnu i mešavina bilja. Izaberite po želji vlašac, sremuš, rukolu, mirođiju ili sveže bilje zamenite sa par kašika pesta.
Šargarepu za tart pripremamo iz dva koraka. Očišćenu i po dužini isečenu na četvrtine prvo kratko smekšamo u tiganju na malo maslinovog ulja, uz kašičicu slačice u zrnu, soli i bibera.
Tako pripremljenu šargarepu složimo na podlogu od testa, sira i začinskog bilja, prelijemo mešavinom meda, senfa i ulja i zapečemo da se šargarepe kramelizuju a ceo tart dobije lepu zlatnu boju.
Tart poslužite uz sveže mešane salate i uživajte u zajedništvu i lepoti praznične trpeze.
Slana inspiracija: predlozi za uskršnji sto
1. Brioš babka sa pestom od bilja
Brioš testo je s dobrim razlogom jedno od najvoljenijih. Nešto između peciva i kolača, brioš meko, vazdušasto i božanstveno ukusno puterasto testo spojili smo sa aromama mladog prolećnog bilja i upleli u jednako čuvenu babku.
2. Bela prolećna čorba sa limunom
Negde na pola puta između čuvene grčke limun i naše kisele čorbe koje su nam bile inspiracija tokom krčkanja. Bela prolećna čorba sa limunom može da bude okrepljujuć obrok ili ukusan uvod u svečani ručak. Puna je mladog povrća, finog pilećeg mesa i toplih svežih ukusa kojih se uželimo s proleća.
3. Ćureći ragu u korici od lisnatog testa
Kao glavno jelo ili toplo predjelo kako god poželite, tek toplo preporučujemo baš ovaj ukusni ćureći ragu za uskršnju trpezu i svaku drugu priliku kada želite da počastite sva svoja čula.
Svileno gusti ragu od sočnog i mekog ćurećeg mesa obogatili smo bebi šargarepom, mladim graškom i prolećnim prazilukom koji je dao dodatnu krem teksturu ovom jelu. Tu su i braon šampinjoni i naravno, kvalitetno meso od ćurećih prsa.
4. Lagani pirinač sa prolećnim zelenišem
Naš lagani prolećni pirinač spremali smo u samo jednom sudu i to u rerni. Bez mnogo mešanja i stajanja pored šporeta dobili smo fin kremasti pirinač zamirisan limunom, muskatnim oraščićem i komoračem.
5. Bistra supa od zelenog povrća i mladih krompirića
Bistre supe imaju posebno mesto u našem srcu, posebno kada su pune aroma tek pristiglog povrća, začina, svežeg začinskog bilja i mladih krompirića.
Recept Prolečni tart sa šargarepom i začinskim biljem
Vreme pripreme: 20 min
Vreme pečenja: 20 min
Količina: 8-10 služenja, standardni četvrtasti pleh
Sastojci
• 3 bloka lisnatog testa
• 250g svežeg mladog sira ili urde
• 2 veze začinskog bilja po izboru ili 2-3 veće kašike pesta
• 500g mlade šargarepe‚
• 1 kašičica slačice
• 2 kašičice senfa u zrnu ili drugog blagog senfa
• 1.5 kašičica bagremovog meda
• 2.5 kašika maslinovog ulja
• 1 kašičica soli
• 1 žumance za premazivanje testa
Priprema:
1. Dva bloka lisnatog testa razvucite na debljinu 1cm i spojite da obložite dno pleha koji ste podmazali sa ½ kašike ulja.
2. Pomešajte sir sa pestom ili dobro usitnjenim začinskim biljem. Po potrebi dodajte so i ovom smesom u tanjem sloju premažite testo.
3. Razvucite i treći blok testa i izrežite trake koje ćete postaviti kao izdignute korice po ivici testa. Pleh sada stavite u frižider da se rashladi i testo potpuno stegne.
4. Šargarepu očistite i uzdužno isecite na četvrtine ili na ploške. U tiganj sipajte kašiku ulja i na srednjoj temperaturi pržite šargarepe uz slačicu dok ne omekšaju spolja.
5. Tako pripremljene šargarepe složite po površini tarta i prelijte miksom senfa u zrnu, meda, preostalog ulja i malo soli. Ivice testa premažite žumacem razmućenim sa ½ kašike vode i ispecite tart u dobro zagrejanoj rerni na 200C.
6. Poslužite uz rukolu ili miks zelenih salata.
Prijatno!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.