Proleće dočekujemo uz mladi zeleniš koji smo ovoga puta spremili kao lagano i divno aromatično jelo od pirinča. Sa što manje truda, namirnica i vremena, jer proleće zove da izađemo i udahnemo ga.

Naš lagani prolećni pirinač spremali smo u samo jednom sudu i to u rerni. Bez mnogo mešanja i stajanja pored šporeta dobili smo fin kremasti pirinač zamirisan limunom, muskatnim oraščićem i komoračem.

Stoga je ovaj recept idealan kada se zaželite toplih a laganih ukusa tokom radne nedelje kada nam je svaki minut koji možemo da odvojimo za sebe važan.

Lagani pirinač baš kako smo ga nazvali, nešto je između rižota i pilava. Osnovu ukusa čine povrće i začini.

Mladi praziluk koji pored ukusa daje i posebno kremastu teksturu uparili smo sa aromatičnim komoračem. Uz malo korice limuna, muskatnog oraščića, belog luka i svežeg mladog zeleniša, jednostavan pirinač pretvara se u jelo raskošnih ukusa.

Kad smo kod zeleniša, za ovo jelo možete po želji da izaberete jedno ili napravite miks zelenog povrća: spanać, blitva, sremuš, mikro bilje, mlada rukola, brokoli, sve se ovo divno slaže sa ostatkom ukusa pirinča.

Sam pirinač važno je da dobro isperemo pre nego ga stavimo u vatrostalnu posudu, pekač ili odgovarajuću šerpu sa poklopcem i sve kuvamo u rerni zatvoreno, pod poklopcem ili alu folijom, svakako dobro zatvoreno da se pirinač skuva u sopstvenoj pari.

U nastavku teksta pišemo o vrstama pirinča i njihovoj pripremi, a pre nego pređemo na kuvanje pozivamo vas da svratite do nas u Mercator centar i na jednom mestu nabavite sve što vam treba za naš lagani prolećni pirinač sa mladim zelenišem.
Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Kako da kuvamo različite vrste pirinča

Jedna od omiljenih i najsvestranijih namirnica dolazi u mnogo oblika, boja i vrsta. Ovde pričamo o nekim od najčešće korišćenih u našoj kuhinji:

  1. Arborio pirinač

Ova vrsta poreklom iz Italije je najbolja za rižota i sutlijaše. Zbog velikog udela sroba arborio pirinač daće onu poznatu svileno kremastu teksturu koja se dodatno razvija mešanjem uz postepeno dodavanje tečnosti.

  1. Pirinač dugog zrna

Najčešće korišćen u azijskim kuhinjama kao deo glavnog jela, prilog ili u desertima. Stiže u beloj i braon, integralnoj varijanti i karakteristično ostaje rastresit i vazdušast.

Kuva se u odnosu 2:1 voda:pirinač slično kao pasta. Zagrejte posoljenu vodu do ključanja, dodajte pirinač, promešajte, stišajte vatru da krčka poklopljen dok se ne skuva. Ostavite skuvan pod poklopcem još 5 a onda viljuškom rastresite.

  1. Pirinač okruglog kratkog zrna

Verovatno najpoznatija vrsta u našoj kuhinji koja može u većinu jela: pilave, rižota, punjenja za tikvice, sarme, paprike, priloge i salate, kao i za sutlijaše i deserte od pirinča. Važno ga je dobro isprati pod mlazom hladne vode. Zatim ga kuvajte, krčkajte, pecite u zavisnosti od jela do jela u okvirnom odnosu 2:1 tečnost:pirinač

Recept Lagani prolećni pirinač sa mladim zelenišem

količina: 4 – 6 služenja

vreme pripreme: 40 min

Sastojci

  • 1 praziluk
  • 1 manji komorač
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 250g pirinča za rižoto (arborio ili okrugli kratkog zrna)
  • Rendana korica 1 limuna
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • ¼ kašičice muskatnog oraščića
  • 800ml vode ili povrtnog bujona
  • 300g prolećnog zeleniša po želji: spanać, mlada blitva, sremuš, mikro bilje
  • 1 kašičica putera, mlečnog ili biljnog
  • So i biber po ukusu
  1. Praziluk i komorač iseckajte na sitne kockice.
  2. Vatrostalnu posudu u kojoj ćete spremati jelo podmažite sa dve kašike ulja, dodajte praziluk i komorač, posolite i stavite u rernu na 5minuta dok povrće ne omekša.
  3. Dodajte pirinač, rendanu koricu limuna, beli luk, oraščić, posolite i sve promešajte. Zatim nalijte pirinač vodom, dobro zatvorite alu folijom, stavite u rernu zagrejanu na 180C da se kuva 18-20min ili po uputstvu na pakovanju pirinča.
  4. Gotov pirinač ostavite poklopljen van rerne još 5 minuta.
  5. Nakon toga umešajte pripremljeni spanać i puter, po želji pospite parmezanom ili nutritivnim kvascem za biljnu verziju, i poslužite dok je toplo.

Prijatno i uživajte!