Proleće dočekujemo uz mladi zeleniš koji smo ovoga puta spremili kao lagano i divno aromatično jelo od pirinča. Sa što manje truda, namirnica i vremena, jer proleće zove da izađemo i udahnemo ga.
Naš lagani prolećni pirinač spremali smo u samo jednom sudu i to u rerni. Bez mnogo mešanja i stajanja pored šporeta dobili smo fin kremasti pirinač zamirisan limunom, muskatnim oraščićem i komoračem.
Stoga je ovaj recept idealan kada se zaželite toplih a laganih ukusa tokom radne nedelje kada nam je svaki minut koji možemo da odvojimo za sebe važan.
Lagani pirinač baš kako smo ga nazvali, nešto je između rižota i pilava. Osnovu ukusa čine povrće i začini.
Mladi praziluk koji pored ukusa daje i posebno kremastu teksturu uparili smo sa aromatičnim komoračem. Uz malo korice limuna, muskatnog oraščića, belog luka i svežeg mladog zeleniša, jednostavan pirinač pretvara se u jelo raskošnih ukusa.
Kad smo kod zeleniša, za ovo jelo možete po želji da izaberete jedno ili napravite miks zelenog povrća: spanać, blitva, sremuš, mikro bilje, mlada rukola, brokoli, sve se ovo divno slaže sa ostatkom ukusa pirinča.
Sam pirinač važno je da dobro isperemo pre nego ga stavimo u vatrostalnu posudu, pekač ili odgovarajuću šerpu sa poklopcem i sve kuvamo u rerni zatvoreno, pod poklopcem ili alu folijom, svakako dobro zatvoreno da se pirinač skuva u sopstvenoj pari.
U nastavku teksta pišemo o vrstama pirinča i njihovoj pripremi, a pre nego pređemo na kuvanje pozivamo vas da svratite do nas u Mercator centar i na jednom mestu nabavite sve što vam treba za naš lagani prolećni pirinač sa mladim zelenišem.
Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Kako da kuvamo različite vrste pirinča
Jedna od omiljenih i najsvestranijih namirnica dolazi u mnogo oblika, boja i vrsta. Ovde pričamo o nekim od najčešće korišćenih u našoj kuhinji:
- Arborio pirinač
Ova vrsta poreklom iz Italije je najbolja za rižota i sutlijaše. Zbog velikog udela sroba arborio pirinač daće onu poznatu svileno kremastu teksturu koja se dodatno razvija mešanjem uz postepeno dodavanje tečnosti.
- Pirinač dugog zrna
Najčešće korišćen u azijskim kuhinjama kao deo glavnog jela, prilog ili u desertima. Stiže u beloj i braon, integralnoj varijanti i karakteristično ostaje rastresit i vazdušast.
Kuva se u odnosu 2:1 voda:pirinač slično kao pasta. Zagrejte posoljenu vodu do ključanja, dodajte pirinač, promešajte, stišajte vatru da krčka poklopljen dok se ne skuva. Ostavite skuvan pod poklopcem još 5 a onda viljuškom rastresite.
- Pirinač okruglog kratkog zrna
Verovatno najpoznatija vrsta u našoj kuhinji koja može u većinu jela: pilave, rižota, punjenja za tikvice, sarme, paprike, priloge i salate, kao i za sutlijaše i deserte od pirinča. Važno ga je dobro isprati pod mlazom hladne vode. Zatim ga kuvajte, krčkajte, pecite u zavisnosti od jela do jela u okvirnom odnosu 2:1 tečnost:pirinač
Recept Lagani prolećni pirinač sa mladim zelenišem
količina: 4 – 6 služenja
vreme pripreme: 40 min
Sastojci
- 1 praziluk
- 1 manji komorač
- 2 kašike maslinovog ulja
- 250g pirinča za rižoto (arborio ili okrugli kratkog zrna)
- Rendana korica 1 limuna
- 1 kašičica belog luka u prahu
- ¼ kašičice muskatnog oraščića
- 800ml vode ili povrtnog bujona
- 300g prolećnog zeleniša po želji: spanać, mlada blitva, sremuš, mikro bilje
- 1 kašičica putera, mlečnog ili biljnog
- So i biber po ukusu
- Praziluk i komorač iseckajte na sitne kockice.
- Vatrostalnu posudu u kojoj ćete spremati jelo podmažite sa dve kašike ulja, dodajte praziluk i komorač, posolite i stavite u rernu na 5minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte pirinač, rendanu koricu limuna, beli luk, oraščić, posolite i sve promešajte. Zatim nalijte pirinač vodom, dobro zatvorite alu folijom, stavite u rernu zagrejanu na 180C da se kuva 18-20min ili po uputstvu na pakovanju pirinča.
- Gotov pirinač ostavite poklopljen van rerne još 5 minuta.
- Nakon toga umešajte pripremljeni spanać i puter, po želji pospite parmezanom ili nutritivnim kvascem za biljnu verziju, i poslužite dok je toplo.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.