Bistre supe imaju posebno mesto u našem srcu, posebno kada su pune aroma tek pristiglog povrća, začina, svežeg začinskog bilja i mladih krompirića.
Bistra supa je sinonim sve kuvane i sa ljubavlju spremljene domaće hrane. Znak da kreće nedeljni ručak, okrepljujuća večera nakon dugog dana, posebna pažnja koja prija kao topao zagrljaj. Uz to dobra hranljiva bistra supa može da bude i odličan doručak, probajte!
Za vas smo pripremili jednu ukusima i namirnicama bogatu bistru supu od povrća iz kojeg smo izvukli najlepše ukuse. Supu toplo preporučujemo, a tehnike kako da najbolje obradimo povrće za ovakva jela donosimo u tekstu.
Dobro pripremljeno povrće još kako može da obogati i da pune ukuse bistrim supama. Početak i postepena priprema najvažniji su koraci kada pravite bistru supu od povrća.
Recept počinjemo prženjem mladog belog luka i praziluka, korena komorača i začina. Ovde je veoma važno da začine u zrnu razbijemo u avanu pre nego stignu na ulje kako bi ono upilo pune arome.
Drugi ključni korak je da dobro karamelizujemo luk pre nego nalijemo vodu ili bujon. Mladi beli luk i praziluk imaju posebno bogat ukus i teksturu na dnu šerpe stvaraju magiju i osnovu za sve ukuse koji će uslediti. Nasecite ih na krupnije komade oko 2cm i ostavite da dobro porumene pa pre nego što ćete uliti svu tečnost, sipajte tek onoliko koliko vam je potrebno da varjačom sa dna šerpe pokupite sve ove divne ukuse.
Svo mlado i nežno povrće koje praktično možemo da jedemo i sirovo, tikvice, belu rotkvu i rotkvice dodajte tek na kraju kada je supa već gotova. Biće mu dovoljno samo nekoliko minuta u vrućoj supi da smekša dovoljno i spoji se sa ostalim ukusima.
Tako ćete dobiti svo bogatstvo tekstura od kremastog praziluka, sočnih krompirića do hrskavih tikvica i rotkvica. Umešajte još i slatku mirođiju i supa je spremna da u njoj uživate.
Ostaje nam još da vas pozovemo da svratite do nas u Mercator centar po sveže mlado povrće i sve ostale sastojke za naš današnji recept. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Lakše i održivije do domaće skuvanih obroka
Iako kuvana jela mogu prilično brzo da budu gotova, znamo koliko ume da bude zahtevna sva priprema oko njih posebno kada u kuhinju uđemo umorni nakon dugog dana, zato stižemo sa ovonedeljnim izborom malih koraka koji mogu da imaju veliki uticaj na održivije planiranje obroka za celu porodicu.
- Krenite od lakih i dobro poznatih jela
Jela koja će vam sigurno uspeti i koja se lako spremaju, možda u jednom loncu poput naše supe. Ovo će vam dati sigurnost i podstrek za naredna kuvanja.
- Ne mora svaki a ne mora ni ceo obrok da bude isplaniran
Tako je, i mali koraci su važni i značajni. Isplanirajte 1-2 obroka u nedelji za početak. Ili samo desert, salatu, supu i dajte sebi slobodu da prilagođavate broj obroka i jela koje planirate.
- Pravilno čuvanje namirnica je pola posla
Tako čak i ako ne stignete da pripremite nešto po planu možete da budete sigurni da ćete namirnice iskoristiti. Kako najbolje da čuvate povrće ali i druge namirnice možete da pročitate u našem tekstu ovde.
Recept Bistra supa od zelenog povrća i mladih krompirića
količina: 6-8 služenja
vreme pripreme: 30min
Sastojci
- 2 mlada bela luka sečena na 2cm krupne komade
- 2 mlada manja praziluka sečena na 2cm krupne komade
- ½ korena komorača sečenog na tanje listove
- 400g mladih krompirića na polovine
- 3 manja korena paškanata sečenih na 2cm krupne komade
- 2 zucchini tikvice na tanje listiće
- 100g bele daikon rotkve na tanke listiće
- 1 veza crvenih rotkvica na tanke listiće
- 200g kuvanog belog pasulja
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica korijandera u zrnu
- 1 kašičica slačice
- 2 kašike seckane mirođije
- so po ukusu
- Slačicu i korijander grubo usitnite u avanu koliko da se zrna otvore.
- Na zagrejano ulje dodajte krupnije sečeni beli luk, praziluk, komorač slačicu i korijander. Dobro sve upržite na srednje jakoj vatri da se luk i komorač karamelizuju i zažute uz povremeno mešanje.
- Dodajte sada krompir i paškanat, nalijte vodom, sve promešajte, posolite i ostavite da kuva bez poklopca dok krompir ne bude gotov.
- Dodajte kuvani pasulj i ostavite da još jednom provri pa sklonite sa vatre.
- Odmah ubacite tikvice, rotkvu i rotkvice, mirođiju, posolite po ukusu i ostavite 5 minuta da se ukusi prožmu i povrće blago smekša.
- Poslužite toplo i po želji uz tamari ili blaži soja sos kao dodatak.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.