Nasuprot strogih dijeta i nebrojenih pravila kako i šta da jedemo, stoji intuitivna ishrana. Svojim veoma jednostavnim konceptom intuitivna ishrana kaže da jedemo kada smo gladni, koliko smo gladni i onu hranu koja nam prija. Zvuči toliko prirodno i lako da ne možemo da se ne zapitamo kako da znamo da li se hranimo intuitivno.

Intuitivna ishrana nije set pravila već način života

Iako intuitivna ishrana ne određuje šta treba a šta ne treba da jedemo, ona ima svoje jasne smernice po kojima ćemo znati da li je i u kojoj meri praktikujemo.

Intuitivno se hraniti na prvom mestu znači uspostaviti veoma blizak odnos sa svojim telom. Možemo da kažemo i da nas ova vrsta ishrane čini ekspertima za prepoznavanje svih signala koji stižu iz tela. Kako pre tako i posle obroka.

Takva veza sa telom uči nas da verujemo sebi i da razlikujemo emotivnu od stvarne gladi. Verujući svom telu postajemo jedini arbitar na temu koja je to hrana koja je dobra za nas. Intuitivna ishrana je svojevrsna mindfulness praksa za stolom koja nas oslobađa pritiska i hranu čini uživanjem.

Osećaj koji imamo nakon obroka jedan je od ključnih pokazatelja da smo uneli hranu koja nam je potrebna i prijatna. To znači da se posle jela osećamo dobro, negovano, puni energije i spremni da nastavimo sa aktivnostima. Ili da se opustimo i odmorimo bez osećaja težine, nelagodnosti ili krivice.

10 principa intuitivne ishrane

Još su drevne discipline poput ajurvede principe ishrane usklađivale sa prirodnim ciklusima i individualnim potrebama. U savremenom dobu termin intuitivne ishrane prvi put se pominje 1995.kao naslov knjige autorki Evelyn Tribole i Elyse Resch koje su dale i 10 principa intuitivne ishrane:

  1. Kažite ne dijetama

U intuitivnu ishranu ne ulazimo zbog gubitka kilograma. Sa njom prestaje potraga za sledećom dijetom ili još efikasnijim režimima ishrane. Intuitivna ishrana je ultimativna anti-dijeta.

  1. Poštujte svoju glad

Učimo da odgovorimo na prve znake gladi. Oni su dovoljni da bi imali obrok u kojem možemo da uživamo i na taj način izbegnemo prejedanje.

  1. Sprijateljite se sa hranom

Nema dozvoljenih i zabranjenih namirnica, stalne čežnje ili osećaja krivice. Toliko je jednostavno.

  1. Hrana nije moralna kategorija

Hrana nije dobra ili loša, kao što ni mi ne možemo biti dobri ili loši samo zato što nešto jedemo ili ne.

  1. Poštujte svoju sitost

Na isti način kao i sa osećajem gladi, na prve znake sitosti potrebno je da poštujemo svoje telo i zaustavimo se. Zato je veoma važno da poštujemo svoju glad, jer samo kada smo umereno gladni možemo da jedemo dovoljno polako da prepoznamo kada je potrebno da stanemo.

  1. Otkrijte uživanje

Kada u hrani uživamo svim čulima, potrebno nam je manje hrane na tanjiru. Jednostavno, kada smo na ovaj način u dodiru sa sobom tokom obroka imamo puniji doživljaj svakog zalogaja i na kraju sitosti.

  1. Poštujte svoje emocije

potrebe i osvestimo situacije “emotivnog prejedanja”. Umesto hrane pružimo sebi šetnju, pisanje dnevnika, meditaciju ili razgovor sa prijateljem.

  1. Poštujte svoje telo

Svako telo je lepo, pravo čudo prirode, univerzum u malom. Intuitivna ishrana i počiva na tome da svi imamo samo svoje, jedinstvene potrebe na koje možemo da odgovorimo kada dovoljno dobro upoznamo i prihvatimo svoje telo.

  1. Krećite se i osetite razliku

Naša tela su stvorena za pokret. Ovo je poziv da zaboravimo na rigorozne režime vežbanja i prepustimo se svakoj fizičkoj aktivnosti koja nam se sviđa. I osetimo sve doživljaje u telu kada se krećemo nasuprot onom kada pokušavamo da potrošimo kalorije.

  1. Poštujte svoje zdravlje, nežno

Intuitivna ishrana nas uči da biramo hranu koja je dobra za naše zdravlje, fizičko i mentalno. U isto vreme to je hrana koju volimo i koja nam prija sa svešću da jedan obrok ne može da naruši kao što ne može ni da unapredi naše zdravlje. Ovde se traže postojani koraci sa mnogo nežnosti prema sebi umesto perfekcije u ishrani.

Mindfulness za stolom: odakle da krenemo

Mindfulness prakse i intuitivna ishrana imaju mnogo toga zajedničkog. Obe grade blizak odnos sa sopstvenim telom, razvijaju poverenje u doživljaje koje osećamo i uče kako da odgovorimo na pravi način.

Dobar deo tradicionalnih mindfulness praksi poklanja pažnju ishrani i načinu na koji pristupamo hrani. Još je ajurveda preporučivala da jedemo svim čulima i da je hrana mnogo više od onoga što serviramo na tanjir. Hrani nas sve ono što vidimo, čujemo, mirišemo, osetimo pa i mislimo.

Ovakav pristup ishrani kaže da odvojim vreme za svaki obrok. Pripremimo hranu u miru i sa puno ljubavi. Postavimo sto i sedimo dok jedemo. Spustimo pribor između zalogaja da damo sebi vremena da potpuno osvestimo i osetimo sve ukuse, teksture, arome.

Svestan obrok budi zahvalnost kao još jednu komponentu obroka koja nas hrani. Postajemo zahvalni kako na hrani tako i na svom telu koje takvim obrokom negujemo. Razvijamo zahvalnost za trenutak, iskustvo, ukuse, doživljaje.

Stoga nije neobično da sa svakim sledećim takvim obrokom biramo da unesemo one namirnice koje nam prijaju. Odlučujemo se za manje količine hrane i više dobrog doživljaja koji nam pruža obrok. Sa zadovoljstvom i bez osuđivanja dajemo sebi dozvolu da se negujemo hranom. Što bi bila sama suština intuitivne ishrane.