Brioš testo je s dobrim razlogom jedno od najvoljenijih. Nešto između peciva i kolača, brioš meko, vazdušasto i božanstveno ukusno puterasto testo spojili smo sa aromama mladog prolećnog bilja i upleli u jednako čuvenu babku.
Poslužite je uz svečano predjelo ili glavno jelo, kao mirisni doručak ili zalogaj za uživanje u ovim jednostavnim a bogatim ukusima.
Ovo je pravi recept za opuštanje i uživanje u sporoj domaćoj hrani kao nekada. Izrada brioš testa nije previše zahtevna osim što traži vreme i mir za odmaranje. Baš ono što nam svima treba.
Da brioš babka iz rerne izađe divna i ukusna, pratite baš ove korake:
- Prosejte brašno. Ovaj korak pravi ogromnu razliku u izradi bilo kojeg testa.
- Sve sastojke dovedite na sobnu temperaturu.
- Puter treba da je veoma mek tako da se razmazuje kašikom kojom ćete ga dodavati u testo. Postepeno i jednu po jednu kašiku.
- Ovo testo je najbolje da radite u stonom mikseru. Druga opcija je ručni mikser.
- Rashladite posudu za mikser i metalne mutilice.
- Testo što kraće i brže radite rukom da ga ne biste zagrevali.
- Testo treba da je veoma meko, odolite da mu dodate više brašna od količine koja je u receptu.
- Obavezno pecite pod folijom u početku kako gornja korica ne bi izgorela.
- Gotove ohlađene babke čuvajte dobro umotane u platnenu salvetu da se ne osuše.
- Ako nešto preostane, zamotajte u foliju i čuvajte u frižideru. Brioš babka može da ostane sveža do 2 dana.
- Nakon toga pretvorite je u najlepše prženice.
Pre nego se prepustimo rukama u testu i našim mirisnim brioš babkama, pozivamo vas da svratite do nas u Mercator centar po uvek sveže sastojke i sve ostalo što vam može zatrebati u kuhinji za ovaj recept. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Neodoljivi slani zalogaji za uskršnju trpezu
Naši predlozi za uskršnju trpezu puni su dobrih sočnih ukusa kojima ćete počastit sva čula.
Svileno gusti ragu od sočnog i mekog ćurećeg mesa obogatili smo bebi šargarepom, mladim graškom i prolećnim prazilukom koji je dao dodatnu krem teksturu ovom jelu. Tu su i braon šampinjoni i naravno, kvalitetno meso od ćurećih prsa.
Zlatno žuto testo koje se topi u ustima i fantastičan spoj ukusa mlade rukole, pečuraka, pančete, kozjeg sira i začinskog bilja
Zvezda našeg aromatičnog povrća i sočnih komada mesa upravo je domaći roštilj – sos za onu čuvenu dimljenu i slatku aromu a ko voli, i za ulepljene prste.
Recept Brioš babka sa pestom od prolećnog bilja
količina: 2 vekne / standardni pleh za hleb
vreme: 60min + 9h za odmaranje testa
Sastojci za testo:
- 530g belog pšeničnog brašna
- 10g suvog kvasca
- 175ml mlakog mleka
- 3 jaja + 1 jaje za premazivanje testa
- 170g putera
- 1 kašičica soli
Sastojci za domaći pesto od prolećnog bilja
- 350g mešavine svežeg bilja: sremuš, rukola, bosiljak
- 100g pečenih oljuštenih lešnika
- 100g rendanog pekorino ili drugog punomasnog tvrdog sira
- 120ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1-2 kašičice soli
- Da napravite pesto stavite u blender sveže bilje, lešnike, so i uz postepeno dodavanje ulja sameljite sve u pastu. Na kraju umešajte sir i ostavite sa strane.
- Razmutite kvasac u mleku i ostavite 10tak minuta da počne da se aktivira.
- U posudu za mućenje dodajte brašno, so, kvasac i 3 cela jaja i uključite mikser na nižu brzinu da polako sjedini sve sastojke.
- Kada počne da se formira testo, postepeno kašiku po kašiku umešajte puter rastopljen na sobnoj temperaturi.
- Ostavite da mikser da radi još 8 minuta i umesi glatko i meko testo.
- Podmažite dublju posudu maslinovim uljem, smestite u nju testo, pokrijte providnom folijom i stavite u frižider da odmara. Minimum 6h a najbolje preko noći.
- Testo kratko premesite rukom koliko da izbacite suvišan vazduh i podelite na dva jednaka dela.
- Svaki razvucite na pobrašnjenoj površini u pravougaonik oko 1.5cm debljine, premažite tanko pripremljenim pestom i zamotajte kao rolat u veknu.
- Veknu presecite na pola po dužini, polovine okrenite punjenjem na gore i pažljivo prepletite testo. Blago ga oblikujte i poravnajte ako treba i smestite u pleh koji ste prethodno podmazali puterom i obložili papirom za pečenje.
- Testo sada pokrijte čistom krpom i ostavite da odmara još 3h na sobnoj temperaturi.
- Zagrejte rernu na 170C (ili 190C sa ventilatorom) i pre pečenja svaku veknu premažite razmućenim jajetom i pospite krupnom morskom soli.
- Pecite pod folijom na donjoj rešetki prvih 20 min, a zatim bez folije još 5 minuta.
- Pečene babke ohladite pre nego ih izvadite iz plehova i isečete.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.