Aromatični ručak iz rerne & domaći roštilj sos

 

Nekoliko je ključnih stvari koje nas asociraju na leto: dobro raspoloženje, lakoća življenja i ručak na otvorenom. Da budemo precizniji, piknik. I još precizniji, roštilj.
Zato baš ovim receptom za neodoljivo ukusan ručak hvatamo niski start za pripreme u uživanju u prirodi i dobrom zalogaju ove sezone. U svakom slučaju za što manje vremena u kuhinji i što više napolju.

 

Da dodatno uštedite na vremenu, sve sastojke za ovaj recept pronađite na jednom mestu – u našem Mercator Hipermarketu koji je otvoren svakog dana od 08h do 22h.

 

Zvezda našeg aromatičnog povrća i sočnih komada mesa upravo je domaći roštilj – sos za onu čuvenu dimljenu i slatku aromu a ko voli, i za ulepljene prste. Mi smo ga u čekanju toplijih dana spremili u rerni, ali ovo jednostavno i očas posla gotovo jelo lako može da se prilagodi roštilju i kuvanju na otvorenom.

Ne zna se tačno kada i kako je nastala pojava piknika, ali verujemo da su nas al fresco ručkovi i obroci na travi oduvek privlačili, od raskošnih srednjevekovnih gozbi do modernih pauza za ručak.

Priča kaže da je sama reč piknik nastala još u 17.veku, a gde drugo nego u zemlji dobrog zalogaja Francuskoj, i da je baš tamo piknik kakvog ga danas poznajemo doživeo svoj revamp sa otvaranjem parkova koji su nakon revolucije postali dostupni svima za dokolicu na travi.

Četiri veka kasnije, u slavu prvog Dana Bastilje u novom milenijumu, Francuzi su napravili piknik za pamćenje dug 600 milja.

Naišli smo i na podatak da piknik ima i svoj međunarodni dan, 18. juni za koji nismo ni znali do pisanja ovog teksta, jer tradicionalni dani za piknikovanje i dalje vode po popularnosti. Kod nas i u velikom delu Evrope sezona piknika kreće sa prvomajskim praznikom. U Italiji omiljeni dan za piknik je ponedeljak nakon Uskrsa, u Japanu piknikom se obeležava prvo cvetanje trešnje, a u Argentini Božić!

Ali ne razlikuju se samo omiljeni dani, već i omiljena hrana za piknik, pa i aktivnosti. Tako će vas na Novom Zelandu tradicionalno poslužiti čajem, u Finskoj haringama, u Engleskoj čuvenim piknik zalogajem u vidu vekne od mesa sa kuvanim jajima, recept koji su kažu i izmislili baš za ovakve prilike. U Francuskoj na piknik ne krećite bez čaša za vino, na Islandu se spremite za branje borovnica, a u Turskoj za glamuroznu trpezu na otvorenom sa sve sofrom, tepisima i jastucima.

Bez obzira na sve različitosti, piknik širom sveta znači priliku za povezivanje sa bliskim ljudima, zajednicom, prirodom. To su trenuci u kojima lakše primetimo koliko je život lep i koliko stvari na ovom svetu ima zbog kojih možemo da se radujemo svakoga dana. A kada tako pogledamo na piknik, onda on može da se desi i u dnevnoj sobi. I pripremi u rerni, baš kao ovaj naš recept.

Recept za aromatični ručak iz rerne & domaći roštilj sos

Količina: 6 služenja
Vreme: 60 minuta

Sastojci:

  • 1,5 kg mešanog mesa isečenog na krupnije komade kao za roštilj, mi smo koristili kobasice, piletinu i ćuretinu
  • 1,5 kg mešanog sezonskog povrća: paprike, tikvice, brokoli, praziluk
  • 1 komorač
  • 1 glavica belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 limuna
  • 1 veza timijana ili majkine dušice

Preliv za povrće:

  • 1 veza vlašca
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 80ml maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu

Roštilj sos

  • 150ml kečapa
  • 2 kašičice slatke mlevene paprike
  • 1 kašičica slatke dimljene paprike
  • 1 kašičica ljute tucane paprike, po želji
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika balzamiko glazure
  • so i biber po ukusu

Veliki izbor uvek svežeg mesa, organsko povrće i sve ostale sastojke za recept, možete lako da nabavite u Mercator Hipermarketu, koji je otvoren za vas od 08h do 22h.

 

Meso posolite, pobiberite, i osim kobasica, prelijte sveže ceđenim limunovim sokom, ubacite grančicu timijana unutra i sve ostavite na hladnom, najbolje tokom noći. Pred pečenje, izvadite na sobnu temepraturu da se meso otkravi dok pripremite povrće.

Povrće isecite na krupnije komade i gusto poređajte u pleh za pečenje. Beli luk samo razdvojite na čenove i poređajte između povrća.

U činijici pomešajte sitno seckani vlašac, beli luk u prahu, maslinovo ulje, so i biber i ovaj preliv sipajte preko povrća. Sve izmešajte da svi komadi povrća budu dobro začinjeni.Poređajte meso povrh povrća tako da ne dodiruje dno pleha, sve prekrijte alu folijom i stavite u rernu zagrejanu na 200C da se peče.Pripremite roštilj sos tako što ćete sve sastojke dobro pomešati i dodati so i biber po ukusu.

Nakon 20 minuta, izvadite pleh iz rerne, sklonite foliju, premažite meso tankim slojem roštilj sosa i vratite otvoreno u rernu da se dopeče. Još nekih 15-20 minuta ili dok ne porumeni.Kada je gotovo, još toplo meso premažite roštilj sosom i poslužite.

Prijatno!