Aromatični ručak iz rerne & domaći roštilj sos
Nekoliko je ključnih stvari koje nas asociraju na leto: dobro raspoloženje, lakoća življenja i ručak na otvorenom. Da budemo precizniji, piknik. I još precizniji, roštilj.
Zato baš ovim receptom za neodoljivo ukusan ručak hvatamo niski start za pripreme u uživanju u prirodi i dobrom zalogaju ove sezone. U svakom slučaju za što manje vremena u kuhinji i što više napolju.
Da dodatno uštedite na vremenu, sve sastojke za ovaj recept pronađite na jednom mestu – u našem Mercator Hipermarketu koji je otvoren svakog dana od 08h do 22h.
Zvezda našeg aromatičnog povrća i sočnih komada mesa upravo je domaći roštilj – sos za onu čuvenu dimljenu i slatku aromu a ko voli, i za ulepljene prste. Mi smo ga u čekanju toplijih dana spremili u rerni, ali ovo jednostavno i očas posla gotovo jelo lako može da se prilagodi roštilju i kuvanju na otvorenom.
Ne zna se tačno kada i kako je nastala pojava piknika, ali verujemo da su nas al fresco ručkovi i obroci na travi oduvek privlačili, od raskošnih srednjevekovnih gozbi do modernih pauza za ručak.
Priča kaže da je sama reč piknik nastala još u 17.veku, a gde drugo nego u zemlji dobrog zalogaja Francuskoj, i da je baš tamo piknik kakvog ga danas poznajemo doživeo svoj revamp sa otvaranjem parkova koji su nakon revolucije postali dostupni svima za dokolicu na travi.
Četiri veka kasnije, u slavu prvog Dana Bastilje u novom milenijumu, Francuzi su napravili piknik za pamćenje dug 600 milja.
Naišli smo i na podatak da piknik ima i svoj međunarodni dan, 18. juni za koji nismo ni znali do pisanja ovog teksta, jer tradicionalni dani za piknikovanje i dalje vode po popularnosti. Kod nas i u velikom delu Evrope sezona piknika kreće sa prvomajskim praznikom. U Italiji omiljeni dan za piknik je ponedeljak nakon Uskrsa, u Japanu piknikom se obeležava prvo cvetanje trešnje, a u Argentini Božić!
Ali ne razlikuju se samo omiljeni dani, već i omiljena hrana za piknik, pa i aktivnosti. Tako će vas na Novom Zelandu tradicionalno poslužiti čajem, u Finskoj haringama, u Engleskoj čuvenim piknik zalogajem u vidu vekne od mesa sa kuvanim jajima, recept koji su kažu i izmislili baš za ovakve prilike. U Francuskoj na piknik ne krećite bez čaša za vino, na Islandu se spremite za branje borovnica, a u Turskoj za glamuroznu trpezu na otvorenom sa sve sofrom, tepisima i jastucima.
Bez obzira na sve različitosti, piknik širom sveta znači priliku za povezivanje sa bliskim ljudima, zajednicom, prirodom. To su trenuci u kojima lakše primetimo koliko je život lep i koliko stvari na ovom svetu ima zbog kojih možemo da se radujemo svakoga dana. A kada tako pogledamo na piknik, onda on može da se desi i u dnevnoj sobi. I pripremi u rerni, baš kao ovaj naš recept.
Recept za aromatični ručak iz rerne & domaći roštilj sos
Količina: 6 služenja
Vreme: 60 minuta
Sastojci:
- 1,5 kg mešanog mesa isečenog na krupnije komade kao za roštilj, mi smo koristili kobasice, piletinu i ćuretinu
- 1,5 kg mešanog sezonskog povrća: paprike, tikvice, brokoli, praziluk
- 1 komorač
- 1 glavica belog luka
- 2 šargarepe
- 2 limuna
- 1 veza timijana ili majkine dušice
Preliv za povrće:
- 1 veza vlašca
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 80ml maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
Roštilj sos
- 150ml kečapa
- 2 kašičice slatke mlevene paprike
- 1 kašičica slatke dimljene paprike
- 1 kašičica ljute tucane paprike, po želji
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika balzamiko glazure
- so i biber po ukusu
Veliki izbor uvek svežeg mesa, organsko povrće i sve ostale sastojke za recept, možete lako da nabavite u Mercator Hipermarketu, koji je otvoren za vas od 08h do 22h.
Meso posolite, pobiberite, i osim kobasica, prelijte sveže ceđenim limunovim sokom, ubacite grančicu timijana unutra i sve ostavite na hladnom, najbolje tokom noći. Pred pečenje, izvadite na sobnu temepraturu da se meso otkravi dok pripremite povrće.
Povrće isecite na krupnije komade i gusto poređajte u pleh za pečenje. Beli luk samo razdvojite na čenove i poređajte između povrća.
U činijici pomešajte sitno seckani vlašac, beli luk u prahu, maslinovo ulje, so i biber i ovaj preliv sipajte preko povrća. Sve izmešajte da svi komadi povrća budu dobro začinjeni.Poređajte meso povrh povrća tako da ne dodiruje dno pleha, sve prekrijte alu folijom i stavite u rernu zagrejanu na 200C da se peče.Pripremite roštilj sos tako što ćete sve sastojke dobro pomešati i dodati so i biber po ukusu.
Nakon 20 minuta, izvadite pleh iz rerne, sklonite foliju, premažite meso tankim slojem roštilj sosa i vratite otvoreno u rernu da se dopeče. Još nekih 15-20 minuta ili dok ne porumeni.Kada je gotovo, još toplo meso premažite roštilj sosom i poslužite.
Prijatno!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.