Zaslađen samo urmama koje mu daju predivno sočan i osvežavajući ukus, ovaj kolač je očas posla gotov i jedan od onih recepata koji ćete voleti u svakoj prilici. Osnovni recept od svega četiri sastojka je više nego jednostavan i što je najlepše, dozvoljava igranje najrazličitijim ukusima, što smo mi upravo uradili.
Popularnom kolaču od urmi dodali smo lešnik i kakao, i ukrasili svežim jagodama za predivan balans slatkih ukusa.
Brzi kolač od urmi napravićete jednostavnim mešanjem mokrih i suvih sastojaka. Osnovni recept ih ima samo četiri: urme, biljno mleko, brašno i ulje.
Odaberite velike mekše urme i prvi korak je da ih potopite u vruću vodu kako bi se sa urmi lakše skinula ljuska. Očišćene urme zajedno sa biljnim mlekom sameljite u blenderu i dalje jednostavno pomešajte sa ostatkom sastojaka.
Brašno u ovom kolaču možete da zamenite bademovim brašnom za bezglutensku i još ukusniju verziju. Zamena mogu biti i fino samlevene ovsene pahuljice ili protein kokosa.
Kolač od urmi peče se u papirom obloženom kalupu na umerenoj temperaturi. Ovo je prilično vlažan kolač koji je potrebno potpuno ohladiti prvo u kalupu a zatim i na tacni kako bi se sekao na lepe parčiće.
Slatka inspiracija: torte i kolači za uskršnji sto
1. Maskarpone torta sa jagodama i belom čokoladom
Ova torta ima baš sve što želimo: neodoljiv krem, slatke jagode, razigrane slapove džema i dekorativan presek. Najbolje od svega, ova maskarpone torta ima fenomenalno sočan patišpanj.
Upravo tim ultra sočnim korama i posebnoj japanskoj tehnici pravljenja patišpanja i leži sva tajna ove ukusne torte. Čuveni japanski patišpanj kolač naziva se i pamuk kolač zbog svoje neverovatno meke teksture koja nam je bila inspiracija da napravimo kore za našu tortu.
2. Sirova torta sa jagodama i kokosom
Krem od kokosa i aromatični sirovi biskvit od badema na najlepši način ističu ukuse slatke jagode koje smo za ovu tortu pripremili u gustom sirupu. Dodajte još malo svežih jagoda, seckanog svežeg kokosa, mente i slavlje dobrih prolećnih ukusa može da počne.
3. Tortice od šargarepe sa pistaćima i malinama
Osnova ovog deserta je čuveni patišpanj sa maslinovim uljem u koji smo dodali šargarepu i pistaće. Tortice smo spajali džemom od malina i premazali slatkim kremom od sira za potpuno neodoljivu kombinaciju ukusa.
4. Badem rikota tart u hrskavoj korici
Tradicionalni italijanski recept za rikota tart spakovali smo u tanke kore za pitu. Tu su još i svežina limuna, prepoznatljive arome badema, sveže sezonsko voće i med za nezaboravne ukuse čija se tajna skriva u jednostavnosti i svežini sastojaka.
5. Šargarepa jagoda sirovi rolat
Uz sveže prolećne sastojke u ovom rolatu poigrali smo se i sa hrskavom granolom za efekat iznenađenja kada zagrizete meku koru od šargarepe, urmi, pomorandže i bogat krem sa jagodama.
Recept Brzi kolač od urmi
Vreme pripreme: 15 min
Vreme pečenja: 35 min
Količina: 9-12 služenja, standardni okrugli kalup 22-24cm
Sastojci
• 20 velikih mekih Medjool urmi
• 400ml biljnog mleka
• 150g pirea od jabuke
• 130g putera od lešnika
• 100ml maslinovog ulja
• 230g brašna po izboru
• 60g kakao praha
• ½ kašičice praška za pecivo
Priprema:
1. Urme poparite vrućom vodom, očistite od koštica i ljuske. Stavite ih u blender zajedno sa 200ml mleka i ispasirajte.
2. U posebnoj posudi ručno umutite ispasirane urme, pire od jabuke, puter od lešnika, ostatak mleka i maslinovo ulje, koliko da se sastojci spoje.
3. U drugoj posudi pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Postepeno uz mešanje dodajte mokre sastojke da dobijete gustu žitku smesu.
4. Dobijenu smesu sipajte u kalup prethodno obložen papirom za pečenje i pecite 35min na 180C na donjoj rešetki. Kolač je pečen kada ivice krenu da se odvajaju.
5. Gotov kolač potpuno ohladite u kalupu a zatim i na tanjiru pre služenja. Pospite po želji kakaom, seckanim lešnicima i ukrasite jagodama.
Prijatno!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.