Zaslađen samo urmama koje mu daju predivno sočan i osvežavajući ukus, ovaj kolač je očas posla gotov i jedan od onih recepata koji ćete voleti u svakoj prilici. Osnovni recept od svega četiri sastojka je više nego jednostavan i što je najlepše, dozvoljava igranje najrazličitijim ukusima, što smo mi upravo uradili.

Popularnom kolaču od urmi dodali smo lešnik i kakao, i ukrasili svežim jagodama za predivan balans slatkih ukusa.

Brzi kolač od urmi napravićete jednostavnim mešanjem mokrih i suvih sastojaka. Osnovni recept ih ima samo četiri: urme, biljno mleko, brašno i ulje.

Odaberite velike mekše urme i prvi korak je da ih potopite u vruću vodu kako bi se sa urmi lakše skinula ljuska. Očišćene urme zajedno sa biljnim mlekom sameljite u blenderu i dalje jednostavno pomešajte sa ostatkom sastojaka.

Brašno u ovom kolaču možete da zamenite bademovim brašnom za bezglutensku i još ukusniju verziju. Zamena mogu biti i fino samlevene ovsene pahuljice ili protein kokosa.

Kolač od urmi peče se u papirom obloženom kalupu na umerenoj temperaturi. Ovo je prilično vlažan kolač koji je potrebno potpuno ohladiti prvo u kalupu a zatim i na tacni kako bi se sekao na lepe parčiće.

Slatka inspiracija: torte i kolači za uskršnji sto

1. Maskarpone torta sa jagodama i belom čokoladom
Ova torta ima baš sve što želimo: neodoljiv krem, slatke jagode, razigrane slapove džema i dekorativan presek. Najbolje od svega, ova maskarpone torta ima fenomenalno sočan patišpanj.
Upravo tim ultra sočnim korama i posebnoj japanskoj tehnici pravljenja patišpanja i leži sva tajna ove ukusne torte. Čuveni japanski patišpanj kolač naziva se i pamuk kolač zbog svoje neverovatno meke teksture koja nam je bila inspiracija da napravimo kore za našu tortu.
2. Sirova torta sa jagodama i kokosom
Krem od kokosa i aromatični sirovi biskvit od badema na najlepši način ističu ukuse slatke jagode koje smo za ovu tortu pripremili u gustom sirupu. Dodajte još malo svežih jagoda, seckanog svežeg kokosa, mente i slavlje dobrih prolećnih ukusa može da počne.
3. Tortice od šargarepe sa pistaćima i malinama
Osnova ovog deserta je čuveni patišpanj sa maslinovim uljem u koji smo dodali šargarepu i pistaće. Tortice smo spajali džemom od malina i premazali slatkim kremom od sira za potpuno neodoljivu kombinaciju ukusa.
4. Badem rikota tart u hrskavoj korici
Tradicionalni italijanski recept za rikota tart spakovali smo u tanke kore za pitu. Tu su još i svežina limuna, prepoznatljive arome badema, sveže sezonsko voće i med za nezaboravne ukuse čija se tajna skriva u jednostavnosti i svežini sastojaka.
5. Šargarepa jagoda sirovi rolat
Uz sveže prolećne sastojke u ovom rolatu poigrali smo se i sa hrskavom granolom za efekat iznenađenja kada zagrizete meku koru od šargarepe, urmi, pomorandže i bogat krem sa jagodama.

Recept Brzi kolač od urmi
Vreme pripreme: 15 min
Vreme pečenja: 35 min
Količina: 9-12 služenja, standardni okrugli kalup 22-24cm

Sastojci
• 20 velikih mekih Medjool urmi
• 400ml biljnog mleka
• 150g pirea od jabuke
• 130g putera od lešnika
• 100ml maslinovog ulja
• 230g brašna po izboru
• 60g kakao praha
• ½ kašičice praška za pecivo

Priprema:

1. Urme poparite vrućom vodom, očistite od koštica i ljuske. Stavite ih u blender zajedno sa 200ml mleka i ispasirajte.
2. U posebnoj posudi ručno umutite ispasirane urme, pire od jabuke, puter od lešnika, ostatak mleka i maslinovo ulje, koliko da se sastojci spoje.
3. U drugoj posudi pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Postepeno uz mešanje dodajte mokre sastojke da dobijete gustu žitku smesu.
4. Dobijenu smesu sipajte u kalup prethodno obložen papirom za pečenje i pecite 35min na 180C na donjoj rešetki. Kolač je pečen kada ivice krenu da se odvajaju.
5. Gotov kolač potpuno ohladite u kalupu a zatim i na tanjiru pre služenja. Pospite po želji kakaom, seckanim lešnicima i ukrasite jagodama.

Prijatno!