Ili da budemo precizniji, jedna palačinka, jer ova poslastica dolazi u XXL veličini a ovog leta je obožavamo u kombinaciji sa kupinama, malinama, limunom i vanilom.

Klasičan recept za čuvene Dutch baby, holandske palačinke unešto smo izmenili tako što smo testo zamirisali limunom, napunili ih džemom od kupina i svežim voćem što je našu palačinku učinilo još sočnijom.

Testo za Dutch baby palačinke u stvari je testo za jorkširski puding ili popovers. Ova jednostavna kombinacija jaja, mleka i brašna peče se u rerni, u livenom tiganju ili u bilo kojoj vatrostalnoj posudi. Najlepše od svega, ovo preukusno uživanje gotovo je za svega 20tak minuta, od početka do kraja.

Dutch baby palačinke karakteristične su po pufnastoj teksturi i često neobičnom obliku testa koje zna da naraste i van granica posude ukoliko testo ostavite dovoljno dugo da odmara i pečete ga bez punjenja.

Džem i voće u našem testu čine da ono tokom pečenja raste ravnomerno i bez prelivanja, dok je krajnji rezultat ekstra sočna i još bogatija palačinka.

Dve stvari su važne da bi Dutch baby palačinke uspele: temperatura sastojaka i temperatura rerne.

Sve sastojke za pripremu dovedite do sobne temperature, dok je rernu potrebno zagrejati prilično jako na 230 – 240C jer se palačinka peče kratko, u zavisnosti od veličine posude oko 15 minuta.

Na kraju servirajte je još toplu uz dosta prah šećera, vanile, svežih kupina i sezonskog voća, meda ili javorovog sirupa.

Sve super sveže sastojke za današnji recept, sezonsko zrelo voće organske i bio proizvodnje, kao i neophodan pribor da pripremite ove palačinke pronaći ćete u našem i vašem Mercator centru. Izvolite i dobro došli, tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Za neodoljivo slatki početak dana

Kasno leto je kao stvoreno za uživanje u zrelim ukusima slatkog voća, mekog peciva, mirisa limuna, vanile i oblačića prah šećera. Stoga stižemo sa inspiracijom za još slatkih zalogaja za početak ovih letnjih dana.

  1. Prženice iz rerne sa maskarpone sirom

Kod prženica iz rerne najviše volimo što u jednom receptu dobijemo i doručak i desert. Sočne, slatke i meke prženice iz rerne ne traže mnogo: nekoliko osnovnih namirnica, divno kremasti maskarpone, tek malo mućkanja, i za nekih tridesetak minuta doručak je na stolu. Ili desert, kako više volite.

  1. Doručak iz teglice

Sočne slatke kupine, bademi, cimet, prepoznatljiv dašak limete, sve spakovano u teglice za doručak, fenomenalan slatkiš ili dobru užina tokom dana.

  1. Puter kolač sa limunom bosiljkom i vanilom

Obožavaćete ovaj puterast, mek i mirisan zalogaj bogat ukusima koji savršeno ide uz prvu jutarnju kafu i sunce.

Recept: Punjena Dutch baby palačinka

količina: 4 služenja

vreme pripreme: 20 min

Sastojci

  • 4 jaja
  • 160ml punomasnog mleka
  • 160g brašna
  • 1 limun za sok i koricu
  • 60ml javorovog sirupa
  • 1 vanil šećer
  • 2-3 kašike džema od kupina
  • 100g svežih kupina
  • ¼ kašičice soli
  • 40g maslaca

za serviranje

  • sveže kupine i maline
  • šećer u prahu
  • javorov sirup
  1. Rernu zagrejte na 230C i pripremite posudu u kojoj ćete peći palačinku.
  2. Umutite jaja, mleko i brašno u ujednačenu smesu. Dodajte sok i koricu limuna, vanil šećer, so i na kraju umešajte kašikom džem od kupina.
  3. Zagrejte posudu u rerni, izvadite je, odmah dodajte maslac i kupine da se maslac sasvim istopi i obloži sve kupine. U još vrelu posudu sipajte pripremljenu smesu i stavite u rernu.
  4. Pecite 15 – 20 minuta ne otvarajući rernu sve dok palačinka ne dobije zlatno žute ivice.
  5. Još toplu palačinku pospite šećerom u prahu, prelijte javorovim sirupom i poslužite uz sveže voće.

Prijatno i uživajte!