Ili da budemo precizniji, jedna palačinka, jer ova poslastica dolazi u XXL veličini a ovog leta je obožavamo u kombinaciji sa kupinama, malinama, limunom i vanilom.
Klasičan recept za čuvene Dutch baby, holandske palačinke unešto smo izmenili tako što smo testo zamirisali limunom, napunili ih džemom od kupina i svežim voćem što je našu palačinku učinilo još sočnijom.
Testo za Dutch baby palačinke u stvari je testo za jorkširski puding ili popovers. Ova jednostavna kombinacija jaja, mleka i brašna peče se u rerni, u livenom tiganju ili u bilo kojoj vatrostalnoj posudi. Najlepše od svega, ovo preukusno uživanje gotovo je za svega 20tak minuta, od početka do kraja.
Dutch baby palačinke karakteristične su po pufnastoj teksturi i često neobičnom obliku testa koje zna da naraste i van granica posude ukoliko testo ostavite dovoljno dugo da odmara i pečete ga bez punjenja.
Džem i voće u našem testu čine da ono tokom pečenja raste ravnomerno i bez prelivanja, dok je krajnji rezultat ekstra sočna i još bogatija palačinka.
Dve stvari su važne da bi Dutch baby palačinke uspele: temperatura sastojaka i temperatura rerne.
Sve sastojke za pripremu dovedite do sobne temperature, dok je rernu potrebno zagrejati prilično jako na 230 – 240C jer se palačinka peče kratko, u zavisnosti od veličine posude oko 15 minuta.
Na kraju servirajte je još toplu uz dosta prah šećera, vanile, svežih kupina i sezonskog voća, meda ili javorovog sirupa.
Sve super sveže sastojke za današnji recept, sezonsko zrelo voće organske i bio proizvodnje, kao i neophodan pribor da pripremite ove palačinke pronaći ćete u našem i vašem Mercator centru. Izvolite i dobro došli, tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Za neodoljivo slatki početak dana
Kasno leto je kao stvoreno za uživanje u zrelim ukusima slatkog voća, mekog peciva, mirisa limuna, vanile i oblačića prah šećera. Stoga stižemo sa inspiracijom za još slatkih zalogaja za početak ovih letnjih dana.
Kod prženica iz rerne najviše volimo što u jednom receptu dobijemo i doručak i desert. Sočne, slatke i meke prženice iz rerne ne traže mnogo: nekoliko osnovnih namirnica, divno kremasti maskarpone, tek malo mućkanja, i za nekih tridesetak minuta doručak je na stolu. Ili desert, kako više volite.
Sočne slatke kupine, bademi, cimet, prepoznatljiv dašak limete, sve spakovano u teglice za doručak, fenomenalan slatkiš ili dobru užina tokom dana.
Obožavaćete ovaj puterast, mek i mirisan zalogaj bogat ukusima koji savršeno ide uz prvu jutarnju kafu i sunce.
Recept: Punjena Dutch baby palačinka
količina: 4 služenja
vreme pripreme: 20 min
Sastojci
- 4 jaja
- 160ml punomasnog mleka
- 160g brašna
- 1 limun za sok i koricu
- 60ml javorovog sirupa
- 1 vanil šećer
- 2-3 kašike džema od kupina
- 100g svežih kupina
- ¼ kašičice soli
- 40g maslaca
za serviranje
- sveže kupine i maline
- šećer u prahu
- javorov sirup
- Rernu zagrejte na 230C i pripremite posudu u kojoj ćete peći palačinku.
- Umutite jaja, mleko i brašno u ujednačenu smesu. Dodajte sok i koricu limuna, vanil šećer, so i na kraju umešajte kašikom džem od kupina.
- Zagrejte posudu u rerni, izvadite je, odmah dodajte maslac i kupine da se maslac sasvim istopi i obloži sve kupine. U još vrelu posudu sipajte pripremljenu smesu i stavite u rernu.
- Pecite 15 – 20 minuta ne otvarajući rernu sve dok palačinka ne dobije zlatno žute ivice.
- Još toplu palačinku pospite šećerom u prahu, prelijte javorovim sirupom i poslužite uz sveže voće.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.