Da li znate da možemo da negujemo i rashlađujemo svoja čula? Za još bolji efekat rashlađivanja tokom vrelih letnjih dana, neophodno je da u svakodnevnu negu uključimo i svoja čula.

Vid, sluh, ukus, miris, dodir, naša su čula pravi mali portali kojima primamo senzacije iz okruženja. Koliko ćemo te senzacije osećati kao prijatna ili neprijatna iskustva, u kojoj meri će naša percepcija odgovarati stvarnosti i koliko ćemo svet oko sebe videte i doživeti u svoj njegovoj lepoti, za sve ovo neophodna su nam odmorna i relaksirana čula.

Čula koja prate naše potrebe i ona kojima mi upravljamo, ne obrnuto.

Živimo u vremenu koje maksimalno angažuje naša čula. Gde god da odemo, šta god da radimo suočeni smo sa mnogo sadržaja koji možemo da vidimo, čujemo, probamo i čulima osetimo. Vremenom u takvom okruženju čula naviknemo da sama kreću za slikama, zvucima, mirisima, ukusima, senzacijama malo razmišljaljući koliko nas ta vrsta sadržaja opterećuje.

Tokom leta dobro je da rasteretimo telo i um, što uključuje i naša čula.

Naše telo i um imaju zadatak da obrade, rekli bismo svare sve što unesemo u sebe, ne samo hranu. Kada ovo osvestimo imamo dva komplementarna pristupa kako da sebi i svom telu olakšamo.

Prvi je da biramo čime se okružujemo i unutrašnje sadržaje koje negujemo. Kako to nije uvek moguće u savremenom svetu, drugo bi bilo da dajemo sebi prostora i vremena da svarimo, integrišemo ili odbacimo sve ono što tokom dana čulima upijemo.

  1. Benu apoteka, Vichy Capital Soleil kolekcija, zaštita i nega nakon sunčanja

Kako prirodno i prirodom da rashladimo i negujemo svoja čula

 

Čulo vida

Okružimo se bojama hladnog spektra, od plave do zelene. To može da bude garderoba ili prekrivač na krevetu. Pogled na drveće i zelenilo, čak i sobne zelene biljke mogu da pomognu. Boravak pored vode i u zelenoj prirodi, rano ujutru ili nakon zalaska kada nema mnogo jarke svetlosti.

Čulo sluha

Voda, meki i prirodni zvuci rashladiće i opustiti čulo sluha. Slušajte zvuke talasa koji nežno zapljuskuju obalu, povetarca koji njiše lišće, cvrkut ptica, meku melodičnu muziku ili prijatnu boju nečijeg glasa.

Čulo dodira

Rashladiće tuširanje hladnom vodom ili plivanje. Nežna, relaksirajuća masaža uljima rashlađujućeg dejstva: lavande, mente, eukaliptusa, jasmina, kokosa.

Jutarnje kupanje šumom. Lagane, udobne tkanine koje ovlaš dodiruju kožu i meka udobna obuća.

  1. Benu apoteka, Uriage Thermale lagana nega lica sa zaštitnim faktorom i termalna voda u spreju
  2. Benu apoteka, La Roche Posay termalna voda za lice u spreju

Čulo mirisa

Slatki mirisi cveća jasmina, magnolije, kamilice, ruže, etarska ulja bergamota i sandalovog drveta. Maska za oči ili lice na bazi ružine vodice ili kamilice. Buket lavande u prostoriji i sveže začinsko bilje.

Čulo ukusa

Ajurveda kaže da je ukus druga medalja emocija. Hrana koju unosimo ima rashlađujuće ili zagrevajuće dejstvo. Tako bi slano, kiselo, ljuto, masno kao i vrelu hranu bilo poželjno da svedemo na minimum tokom vrelih letnjih dana ili prenadraženog čula ukusa.

Hrana koja hladi i neguje čulo ukusa tokom leta je slatko voće, povrće, žitarice, zeleno povrće, sveže začinsko bilje, zeleni čaj. Borovnice, lubenica, zelene salate, pirinač, tikvice, krastavac, breskve, kajsije, dinje i sva jednostavna jela od par sastojaka lako začinjena kojima svakako pribegavamo leti.

  1. The Body Shop, Uplift & Relax set esencijalnih ulja