Za sve ljubitelje ove poslastice napravili smo posne štrudlice sa malinama sada u još hranljivijoj varijanti. Pored mekog biskvitnog testa i sočnog punjenja od slatkih malina, ove štrudlice pucaju od proteina i ukusa.
Bademi, brašno od leblebija, čia semenke, zlatni lan, maline samo su neki od nutritivno vrednih sastojaka zbog kojih je ovaj kolač ujedno desert i dobra užina.
Štrudlice dugo mogu da ostanu sveže zato ih napravite i spakujte za celu nedelju pred vama. Kad god se uželite dobrog slatkog zalogaja.
Punjenje za štrudlice po principu čia džema napravićete brzo i lako, a po želji umešajte i kakao puter za još puniji ukus. Čia semenke odmah smo kuvali sa malinama i ostalim sastojcima kako bismo bolje kontrolisali teksturu punjenja koje treba da je nešto gušće kako ne bi curelo iz kolača tokom pečenja.
Biskvitno testo napravićete jednako lako spajanjem mokrih i suvih sastojaka. Kako je ovo testo praktično bez brašna, potrebno je tek malo pažnje da ispadne savršeno:
- Bademe sameljite super fino ili koristite brašno od badema
- Brašno od leblebija dobro upija tečnost stoga je pažljivo dodajte pirinčano mleko da pod rukom osetite meko i glatko testo koje lako može da se razvuče bez pucanja.
- Gotovo testo razvucite oklagijom između dva papira za pečenje. Papir za pečenje iskoristite da lakše podignete krajeve testa i zatvorite štrudlu.
- Pre nego isečete štrudlice i stavite na pečenje, obavezno ih dobro rashladite da se svi sastojci spoje i stegnu kako bi štrudlice zadržale karakterističan oblik tokom pečenja.
- Za preliv pored našeg predloga, štrudlice možete da prelijete i rastopljenom čokoladom ili u njima uživate jednostavno odmah čim ih izvadite iz rerne. I malo prohladite, naravno.
Za uživanje u laganim i nutritivno vrednim poslasticama
Proleće je vreme da odbacimo sve viškove i pređemo na laganiju ishranu što nikako ne znači da se odričemo slatkiša. Jer već dobro znamo da deserti mogu da budu odlična užina pa čak i doručak. Zato stižemo sa predlozima poslastica sa malinama koje smo pravili i probali, i koje vam uz naše proteinske posne štrudlice sa malinama toplo preporučujemo ovog proleća.
Pravili smo ih od integralnog brašna od spelte, sa puterom od lešnika, kokosovim šećerom, pirinčanim mlekom i crnom čokoladom, što znači da su ovi ukusni mafini ujedno i posni za sve vas kojima je ova informacija važna.
Spoj egzotičnih aroma kardamoma, zanosnog mirisa ruže, raskošne maline i domaće bele čokolade pravi je praznik za sva čula.
Gotove za svega 20tak minuta kocke sa malinama idealne su kao topli doručak dok ohlađene predstavljaju hranljivu užinu ili ukusan desert.
Čokolada i maline su savršen par, a spakovane u ovu neodoljivu tortu, slobodno možemo da kažemo, čista ljubav.
Recept Proteinske štrudlice sa malinama
količina: 10-12 štrudlica
vreme: 40min + 60min hlađenje
Sastojci:
punjenje od malina
- 350g malina smrznutih
- 5 kašika čia semenki
- 3 kašike agava sirupa
- 100ml vode
- 30g kakao putera (opciono)
biskvitno testo
- 180g fino mlevenih badema
- 70g putera od badema
- 180g brašna od leblebija
- 60ml kokosovog ulja rastopljenog
- 120ml pirinčanog mleka
- 60ml agava sirupa
- 3 kašike mlevenog zlatnog lana
- ¼ kašičice soli
- ½ kašičice sode bikarbone
preliv
- 1 kašičica liofilizovane maline
- 5 kašičica meda
- Da napravite punjenje skuvajte maline, čia semenke, agava sirup i vodu na srednje tihoj vatri dok sva tečnost ne ispari i dobijete smesu nalik na džem. Po želji mešanjem rastopite kakao puter i ostavite sa strane da se punjenje dobro ohladi i stegne.
- Razmutite lan sa tri kašike vode i ostavite sa strane 5 minuta da lan upije vodu.
- U većoj posudi pomešajte sve suve sastojke: bademe, brašno od leblebija, so i sodu bikarbonu.
- U suve sastojke dodajte potopljen lan, puter od badema, kokosovo ulje, agava sirup i na kraju postepeno dodajte pirinčano mleko da zamesite meko i glatko testo.
- Testo podelite na dva jednaka dela i razvucite ga u obliku pravougaonika tanko na oko 1cm između dva papira za pečenje.
- Po dužini i na sredini testa stavite punjenje od malina a zatim uz pomoć papira zarolajte stranice testa jednu preko druge da zatvorite i dobijete štrudlu. Umotajte u papir i stavite da se hladi i dobro stegne 60min.
- Ohlađeno isecite na štrudlice, poređajte u pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 170C 12-15 min ili dok ne porumene. Izvadite iz rerne i ostavite da se sasvi ohlade.
- Ohlađene štrudlice prelijte mešavinom meda i liofilizovane maline i poslužite. Štrudlice čuvajte na hladnom i suvom (ne u frižideru).
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.