Mafini su definitivno užina koju volimo posebno u ovoj kombinaciji čokolade, lešnika i malina.

Sjajni za prve jesenje dane ali i u bilo koje doba godine, mafine ćete napraviti toliko lako da u njihovu izradu možete i mališane da uključite, i za tili čas te ubrzo imate ukusnu i zdraviju užinu koja može da ostane sveža i do nekoliko dana.

Čoko lešnik malina mafine pravili smo od integralnog brašna od spelte, sa puterom od lešnika, kokosovim šećerom, pirinčanim mlekom i crnom čokoladom, što znači da su ovi ukusni mafini ujedno i posni za sve vas kojima je ova informacija važna.

Smesa za mafine je nešto najlakše što ćete napraviti. Sve sastojke mešamo u jednoj činiji dok ne postignemo traženu teksturu testa koje se u veoma gustom mlazu sliva sa kašike u kalup. Preostaje još da umešamo čokoladu i maline, pospemo sa malo krupnog ili kokosovog šećera i sačekamo da topli ukusni mafini izađu iz rerne.

Integralno brašno od spelte u ovom receptu lako ćete zameniti pšeničnim belim ili integralnim brašnom.

Za varijantu bez glutena količinu brašna zamenite sa 2/3 pirinčanog, prosenog ili bezglutenskog brašna po izboru i 1/3 brašna od kokosa.

Maline možete da koristite sveže kako smo mi u ovom receptu, ili smrznute uz napomenu da ih u testo dodate zamrznute ako se odlučite za ovu varijantu.

I to bi bilo sve od saveta za pripremu ukusnih čoko lešnik malina mafina, uz poziv da pre nego krenete u kuhinju, svratite do nas u Mercator centar po sve sastojke za naš današnji recept. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!

Ishranom do lakšeg učenja

Nismo slučajno izabrali integralno brašno za naše mafine. Naime, integralne žitarice i puno zrno jedna su od namirnica koje mogu da pomognu bolju koncentraciju, samim tim i olakšaju učenje. Stoga sa prvim školskim danima, izdvajamo neke od namirnica koje mozak voli.

  1. Žitarice od punog zrna

Za produženu koncentraciju i fokus neophodan je ujednačen priliv energije što upravo žitarice od punog zrna mogu da pruže. Uvedite ih u raznim oblicima, od granola i pahuljica do hlebova, paste i brašna za kolače.

  1. Namirnice bogate omega3 kiselinama

Losos, semenke lana i bundeve, soja, orasi i njihova ulja sadrže masnoće važne za zdravo funkcionisanje mozga i opšte zdravlje.

  1. Orašasti plodovi

Lešnik, orasi, bademi i drugo orašasto voće zajedno sa semenkama, pored masnoća sadrže i vitamine, poput vitamina E koji pomaže kognitivne funkcije. Vitaminom E bogato je i zeleno lisnato povrće, jaja, integralni pirinač i žitarice.

  1. Bobičasto voće

Svo bobičasto voće je prirodna superhrana i sjajno za bolji rad mozga, a na čelu sa borovnicama koje pomažu bolje pamćenje.

  1. Zdrava celovita ishrana

Umesto pojedinačnih namirnica, najefikasnija je uravnotežena celovita ishrana. Ona u kojoj ima „od svega po malo“ domaće pripremljene hrane od svežih sezonskih namirnica snabdeće nas sa dovoljno hranljivih sastojaka i biti pouzdan izvor dobre energije tokom celog dana da podrži koncentraciju, pamćenje, rad mozga kao i opšte zdravlje i dobro stanje.

Recept: Čoko lešnik malina mafini

količina: 12 komada

vreme pripreme: 40 min

Sastojci

  • 300g integralnog brašna (pšenica ili spelta)
  • 100g kokosovog šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera ili ekstrakta vanile
  • 5 kašičica praška za pecivo
  • ¼ kašičice soli
  • 250ml pirinčanog mleka
  • 120g putera od lešnika
  • 80g crne ili čokolade po izboru
  • 250g svežih ili smrznutih malina

Opciono

  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • 2-3 kašike kokosovog šećera za posipanje
  1. Rernu zagrejte na 180C i obložite kalup za mafine.
  2. U dubljoj posudi razmutite puter od lešnika sa pirinčanim mlekom, šećerom, vanilom i jabukovim sirćetom.
  3. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i prstohvatom soli pa postepeno umešajte da dobijete žitku i glatku smesu za mafine. Po potrebi dodajte par kašika pirinčanog mleka.
  4. U smesu lagano spatulom umešajte komadiće čokolade i maline. Ako želite ostavite nešto čokolade i malina da ukrasite mafine kada ih sipate u kalup. Običnom ili kašikom za sladoled sipajte u kalupe tako da ostavite prostora da smesa naraste tokom pečenja, oko 1cm prostora do ivice kalupa.
  5. Pre pečenja, svaki mafin ukrasite sa po par malina i komadića čokolade, pospite sa malo kokosovog šećera i stavite u rernu da se peku oko 20 – 25min na 180C, ili dok ne narastu i ne vidite finu zlatnobraon koricu po obodu svakog mafina.
  6. Gotove i ohlađene mafine, čuvajte pokrivene na sobnoj temperaturi do tri dana.

Prijatno i uživajte!