Mafini su definitivno užina koju volimo posebno u ovoj kombinaciji čokolade, lešnika i malina.
Sjajni za prve jesenje dane ali i u bilo koje doba godine, mafine ćete napraviti toliko lako da u njihovu izradu možete i mališane da uključite, i za tili čas te ubrzo imate ukusnu i zdraviju užinu koja može da ostane sveža i do nekoliko dana.
Čoko lešnik malina mafine pravili smo od integralnog brašna od spelte, sa puterom od lešnika, kokosovim šećerom, pirinčanim mlekom i crnom čokoladom, što znači da su ovi ukusni mafini ujedno i posni za sve vas kojima je ova informacija važna.
Smesa za mafine je nešto najlakše što ćete napraviti. Sve sastojke mešamo u jednoj činiji dok ne postignemo traženu teksturu testa koje se u veoma gustom mlazu sliva sa kašike u kalup. Preostaje još da umešamo čokoladu i maline, pospemo sa malo krupnog ili kokosovog šećera i sačekamo da topli ukusni mafini izađu iz rerne.
Integralno brašno od spelte u ovom receptu lako ćete zameniti pšeničnim belim ili integralnim brašnom.
Za varijantu bez glutena količinu brašna zamenite sa 2/3 pirinčanog, prosenog ili bezglutenskog brašna po izboru i 1/3 brašna od kokosa.
Maline možete da koristite sveže kako smo mi u ovom receptu, ili smrznute uz napomenu da ih u testo dodate zamrznute ako se odlučite za ovu varijantu.
I to bi bilo sve od saveta za pripremu ukusnih čoko lešnik malina mafina, uz poziv da pre nego krenete u kuhinju, svratite do nas u Mercator centar po sve sastojke za naš današnji recept. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!
Ishranom do lakšeg učenja
Nismo slučajno izabrali integralno brašno za naše mafine. Naime, integralne žitarice i puno zrno jedna su od namirnica koje mogu da pomognu bolju koncentraciju, samim tim i olakšaju učenje. Stoga sa prvim školskim danima, izdvajamo neke od namirnica koje mozak voli.
- Žitarice od punog zrna
Za produženu koncentraciju i fokus neophodan je ujednačen priliv energije što upravo žitarice od punog zrna mogu da pruže. Uvedite ih u raznim oblicima, od granola i pahuljica do hlebova, paste i brašna za kolače.
- Namirnice bogate omega3 kiselinama
Losos, semenke lana i bundeve, soja, orasi i njihova ulja sadrže masnoće važne za zdravo funkcionisanje mozga i opšte zdravlje.
- Orašasti plodovi
Lešnik, orasi, bademi i drugo orašasto voće zajedno sa semenkama, pored masnoća sadrže i vitamine, poput vitamina E koji pomaže kognitivne funkcije. Vitaminom E bogato je i zeleno lisnato povrće, jaja, integralni pirinač i žitarice.
- Bobičasto voće
Svo bobičasto voće je prirodna superhrana i sjajno za bolji rad mozga, a na čelu sa borovnicama koje pomažu bolje pamćenje.
- Zdrava celovita ishrana
Umesto pojedinačnih namirnica, najefikasnija je uravnotežena celovita ishrana. Ona u kojoj ima „od svega po malo“ domaće pripremljene hrane od svežih sezonskih namirnica snabdeće nas sa dovoljno hranljivih sastojaka i biti pouzdan izvor dobre energije tokom celog dana da podrži koncentraciju, pamćenje, rad mozga kao i opšte zdravlje i dobro stanje.
Recept: Čoko lešnik malina mafini
količina: 12 komada
vreme pripreme: 40 min
Sastojci
- 300g integralnog brašna (pšenica ili spelta)
- 100g kokosovog šećera
- 1 kesica vanilinog šećera ili ekstrakta vanile
- 5 kašičica praška za pecivo
- ¼ kašičice soli
- 250ml pirinčanog mleka
- 120g putera od lešnika
- 80g crne ili čokolade po izboru
- 250g svežih ili smrznutih malina
Opciono
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 2-3 kašike kokosovog šećera za posipanje
- Rernu zagrejte na 180C i obložite kalup za mafine.
- U dubljoj posudi razmutite puter od lešnika sa pirinčanim mlekom, šećerom, vanilom i jabukovim sirćetom.
- Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i prstohvatom soli pa postepeno umešajte da dobijete žitku i glatku smesu za mafine. Po potrebi dodajte par kašika pirinčanog mleka.
- U smesu lagano spatulom umešajte komadiće čokolade i maline. Ako želite ostavite nešto čokolade i malina da ukrasite mafine kada ih sipate u kalup. Običnom ili kašikom za sladoled sipajte u kalupe tako da ostavite prostora da smesa naraste tokom pečenja, oko 1cm prostora do ivice kalupa.
- Pre pečenja, svaki mafin ukrasite sa po par malina i komadića čokolade, pospite sa malo kokosovog šećera i stavite u rernu da se peku oko 20 – 25min na 180C, ili dok ne narastu i ne vidite finu zlatnobraon koricu po obodu svakog mafina.
- Gotove i ohlađene mafine, čuvajte pokrivene na sobnoj temperaturi do tri dana.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.