Buđenje sa suncem umesto alarma. Jutra u ritmu koji odaberemo. Dovoljno vremena za odmaranje očiju prirodom, negovanje prijateljstava, hobija, sebe i svog okruženja. Bez užurbanosti, tesnih rokova, suvišnih briga, stalne jurnjave. Koliko ovo zvuči kao stvaran život i da li je uopšte moguće uneti toliki mir u naš savremen život?

U potrazi za odgovorom pričamo o slowliving ili ideji sporog življenja. Slowliving koncept nastao je 80tih godina prošlog veka kao odgovor na rast popularnosti brze hrane u tom periodu, da bi se ubrzo postavio preko puta kulture brzog života u kojem stalna zauzetost dobija kultno mesto.

Slowliving, život sa namerom

Slowliving predstavlja život usklađen sa ličnim vrednostima. Onakav koji dozvoljava da živimo prisutnije, osvestimo svoju svrhu, probudimo životnu radost i damo dublji smisao svom životu.

Slowliving može da izgleda veoma različito od slučaja do slučaja i nikako ne znači trom, dosadan život bez ambicija, kao ni usporavanje postojećih aktivnosti. Zajedničko za sve, slowliving koncept daje mogućnost da sami rasporedimo svoje vreme i odredimo prioritete kojima ćemo se posvetiti.

Možda najveća vrednost ove ideje jeste da živimo svesno, sa namerom umesto na autopilotu.

Knjižara Vulkan, set šolja i tacna za serviranje

Cvećara Ivona

Slowliving u praksi

Ovo je koncept koji daje prednost kvalitetu života naspram stalnoj trci da budemo i imamo bolje, više, veće. Vodeći se ovim principom svako može da iskroji svoj slowliving život što se u praksi pokazalo kroz brojne pokrete proistekle iz slowliving ideje: od minimalizma popularnog u urbanim sredinama do različitih opcija samoodrživog načina života za one koji se otisnu u prirodu i manje sredine.

Zajedničko za sve je odbacivanje suvišnog i smanjivanje nametnutih potreba u korist onih stvarnih koje nam donose unutrašnje zadovoljstvo i mir.

 

Zašto volimo slowliving ideju

Usporavajući život na ovaj način ulazimo u ritam kojim sebi dajemo dozvolu da budemo dovoljni i prihvaćeni samo zato što postojimo. Takvim načinom života otkrivamo da je vreme i ono šta odlučimo da sa njim uradimo jedna od najvećih dragocenosti koju možemo imati.

To nam pruža drugačiju perspektivu zadovoljstva, uspeha, srećnog života u kojem imamo vremena da osetimo povezanost sa prirodom, sopstvenim bićem i zajednicom u kojoj živimo, stvaramo, negujemo prijateljstva, volimo i radujemo se.

Dovoljno vremena bez pritiska da održavamo nerealne slike o sebi, daje nam prostor da sebe bolje upoznamo. Da osluškujemo sebe iznutra i odgovorimo na svoje istinske potrebe, budemo bolji za sebe i svoju okolinu u svakom smislu. Jer svesnije življenje znači i savesnije trošenje što direktno utiče na trag koji ostavljamo na životnu sredinu.

Knjižara Vulkan, termos boca

Kako da primenimo slowliving koncept

Kako ćemo primeniti slowliving u svom životu zavisi pre svega od ličnih izbora, ciljeva i perioda života u kojem smo. Za sve je zajednička izmenjena perspektiva na to šta čini kvalitetan život i ovo je nešto što možemo da praktikujemo bez obzira na kakvu i koliku promenu da se odlučimo:

  1. Prihvatanje nesavršenosti

Nećemo uvek moći da uradimo sve, stignemo svuda, ostvarimo svaku ulogu ili cilj. I to je u redu.

Ovde je veoma važno da osvestimo da smo kao i svi drugi, samo druga ljudska bića. Ne samo predivno nesavršeni već i sa različitim afinitetima, nivoima energije, interesovanjima.

Da svako od nas ima jedinstvene sposobnosti i talente kojima doprinosi ovom svetu, i da ne moramo svi sve čak i da možemo.

The Body Shop, kolekcija sa vitaminom E

  1. Dozvola za odmor

Koliko smo u stanju da bez osećaja krivice ne radimo ništa. Da svakom ćelijom svog bića osvestimo da zaslužujemo redovan odmor i da nas to ne čini slabim, lenjim, razmaženim.

Kao nesavršena ljudska bića svako od nas ima određenu količinu energije na raspolaganju u toku jednog dana. Ovo znači da nam je svima odmor primarna potreba a ne luksuz. Kao i da pažljivo biramo na šta trošimo svoje vreme i energiju.

Knjižara Vulkan, posude za hranu

  1. Momenti umesto stresnih okidača

Prezasićeni različitim stimulansima svakodnevno se izlažemo potencijalnim, tzv. okidačima koji u trenutku mogu da pokrenu neprijatna sećanja, osećanja ili stanja.

Možda od ovoga ne možemo da pobegnemo, ali svakako možemo da ojačamo svoju otpornost i svesno negujemo drugačiji pogled na život.

Onaj u kojem biramo da svojom punom pažnjom primećujemo lepotu trenutka: svežinu septembarskog jutra, miris kafe ili kiše u vazduhu, zvuk smeha, oči osobe koju volimo, ukus domaće pripremljene hrane, sve boje jesenjeg lišća.

Toliko je naizgled običnih a magičnih momenata koji nas podsećaju na lepotu života svakoga dana. Vreme je da počnemo da ih primećujemo.

The Body Shop, lufa i rukavice za suvi piling