Spojili smo najlepše mediteranske ukuse sa prvim jesenjim karfiolom da baš ovim gurmanlukom ispratimo leto i pozdravimo jesen.
Tu su bosiljak i menta, fino ekstra devičansko maslinovo ulje, morska so, bademi, limun, tahini, jogurt, nar i naravno začini koji jednako mirišu na jug. Potpuna čarolija ukusa uz savršeno prozračan mek pečeni karfiol.
Prelepog izgleda ovo jelo s punim pravom može da zauzme sam centar stola. Kao glavno posluženje ili meze uz fino belo vino i slavlje letu, jeseni i životu.
Glavicu karfiola možete da pripremite na mnogo načina, ovo je samo jedan od njih. Ono što je važno jeste da izaberete zdrav, svež karfiol. Najbolje mlad i srednje veličine kako bi se tokom pečenja svi ukusi što bolje spojili.
Kako bi karfiol bio što finiji, pre pečenja blanširajte ga u kipućoj vodi 8-10 minuta u zavisnosti od veličine. Tako pripremljen, ohlađen i začinjen karfiol je spreman za rernu. Peče se oko 60 minuta ili dok ne dobije rumenu koricu sa svih strana.
Možete i odmah da ga servirate tako pečenog uz različite prelive, salate, mesa, ribu ili probajte naš današnji recept inspirisan mediteranom i ukusima leta.
Svakako pre nego krenemo na kuvanje, pozivamo vas da svratite do nas u Mercator centar po sve sastojke za naš današnji recept. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!
Hajde da produžimo leto
Makar na tanjiru, što i nije toliko teško u ovom periodu bogatom plodovima. Još uvek su tu bostani, breskve, fino začinsko bilje, smokve, paradajz, paprika uz dolazeći mladi karfiol, mahunarke, šljive, kruške, grožđe, pečurke i bundeve.
Raskoš kasnog leta i prvih jesenjih dana pruža nebrojeno načina da se igramo u kuhinji, pečena glavica karfiola svakako je jedan od njih, a ovde stižemo sa još malo inspiracije.
Lako brzo i ukusno, naša pasta sa zelenim povrćem gotova je za svega 30tak minuta i uz tek nekoliko sastojaka. Gusti krem sos od povrća i začinskog bilja čini je laganom i ujedno veoma hranljivom.
Inspiraciju za ovonedeljni recept potražili smo u sočnom povrću zrelom baš poput kasnog leta.
Sočno i kao oblak mekano testo koje se topi u ustima uz razbuđujuće mirise limuna i bosiljka.
Recept: Pečena glavica karfiola
količina: 4 služenja
vreme pripreme: 1h 10min
Sastojci
- 1 glavica karfiola srednje veličine
- 2-3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 1 kašičica kumina u zrnu
- 1 kašičica komorača u zrnu
- 5 kašičica morske soli
Preliv od jogurta i limuna
- 150ml gušćeg ili grčkog jogurta
- Sveže ceđen sok od 2 limuna
- 2 kašičice tahinija
- 1 kašičica soli
- 1 čen belog luka, izgnječen – opciono
Za posipanje
- Šaka svežeg seckanog bosiljka
- Par grančica sveže mente
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 50g blanširanih tostiranih badema sitno seckanih
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica rendane korice limuna
- 2-3 kašike nara ili parmezana po želji
- Glavicu karfiola očistite, blanširajte u kipućoj vodi 8 do 10 minuta da omekša, izvadite i ohladite. Ohlađenu glavicu karfiola prebacite u pekač i rernu uključite na 190C.
- Kurkumu pomešajte sa malo maslinovog ulja koliko da je razmutite. Glavicu karfiola prvo posolite, premažite tankim slojem maslinovog ulja, pospite začine, pa premažite razmućenom kurkumom. Ponovite postupak sve dok ima materijala, u slojevima kako suvi začini ne bi izgoreli. Na kraju karfiol stavite u rernu i pecite sve dok ne dobije zlatnu koricu.
- Dok se karfiol peče, napravite preliv tako što ćete sve sastojke spojiti mućenjem.
- Pomešajte seckani bosiljak, mentu, maslinovo ulje, bademe, so i koricu limuna.
- Čim izvadite karfiol iz rerne, prelijte ga sa par kašika preliva od jogurta i limuna i pospite mešavinom badema i začinskog bilja. Na kraju i po želji pospite nar, parmezan i rendanu koricu limuna.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.