Letnje povrće iz rerne sa mocarelom i pestom
Inspiraciju za ovonedeljni recept potražili smo u sočnom povrću zrelom baš poput kasnog leta.
Patlidžan i paradajz isekli smo na kolutove i zajedno sa pečenom paprikom zapekli u rerni uz pomoć domaćeg pesta od golice i sveže mocarele.
Iz toliko mnogo jela već dobro znamo koliko se vole patlidžan paradajz i paprika. Ovo najlepše letnje povrće posluženo ovako pravo iz rerne je raskošno ukusan zalogaj i bez sumnje može da zauzme i sam centar stola.
Pesto smo kao glavni začin za ovaj recept malo izmenili i pinjole zamenili golicom za nešto jači ukus. Vi naravno uvek možete da koristite bilo koji pesto koji volite ili imate pri ruci.
Ostatak recepta je veoma jednostavan. Potrebno vam je sveže letnje povrće, mocarela, ekstra devičansko maslinovo ulje, po želji svež bosiljak, parmezan za serviranje i sve je spremno za ovaj divan letnji obrok. Da upotpunite uživanje poslužite uz svež hleb od punog zrna, masline, i čašu belog vina ili osvežavajućeg pića po izboru.
Sve ove sastojke nabavite u našem Mercator centru gde vas čekamo svakoga dana od 08.00 do 22.00h
Da patlidžan ispadne savršeno ukusan baš svaki put, stižemo sa par saveta kako da odaberete i pripremite ovo povrće koje, verovali ili ne, botanički spada voće i to bobičasto!
- Izaberite najbolje
Birajte manje primerke kada možete. Njihova kora je tanja i ukusnija, dok meso većih patlidžana može da bude gorko.
- Koliko je patlidžana dovoljno
Veći deo patlidžana čine voda i vazduh stoga ovo povrće tokom pripreme poprilično izgubi na obimu te je dobro imati uvek koji komad patlidžana više pri ruci.
- Limun i so
Da stignete do ukusa i da patlidžan upije začine u dovoljnoj meri, narezane kriške poprskajte limunom, posolite i ostavite da odmaraju minimim 30 minuta pre pripreme. Zatim ubrusom pokupite vodu, začinite i patlidžan je spreman za rernu, gril ili tiganj.
Na ovaj način sprečićete i da patlidžan upije previše ulja tokom pripreme.
- Uklonite gorčinu
Ako patlidžan pečete u komadu za namaz ili salatu, posebno ako je povrće krupnije, najbolje je da nakon pečenja sa korom uklonite i semenke kako biste izbegli moguć gorak ukus.
- Da dugo ostane svež
Patlidžan je tropska biljka i ne voli hladno. U frižideru može da ostane svež tek dan dva, ali što duže stoji više razvija gorak ukus. Stoga je najbolje da ga pripremite odmah ili čuvate van frižidera.
Recept
Letnje povrće iz rerne sa mocarelom i pestom
količina: 4 služenja
vreme pripreme: 20 min vreme pečenja: 20 min
Sastojci
- 1 patlidžan isečen na kolutove
- 2-3 paradajza isečena na kolutove
- 4 pečene crvene paprike, oljuštene i očišćene od semenki
- 6 kolutova mocarele
- so i biber po ukusu
- 2 kašike maslinovog ulja
- 8 kašičica pesta od bosiljka i golice
- za serviranje: svež bosiljak, balzamiko glazura
Sastojci za pesto
- 100g svežeg bosiljka
- 50g golice
- 2 kašičice parmezana
- 80 ml maslinovog ulja
- so po ukusu
- Posolite kolutove patlidžana i ostavite sa strane.
- Pripremite pesto tako da sve sastojke sameljete u blenderu da se sjedine u kompaktnu smesu.
- Ubrusom sklonite višak tečnosti sa patlidžana, pripremite posudu za pečenje i rernu uključite na 200C.
- Ređajte kolutove povrća po želji da napravite 4 pojedinačna služenja. Za svako služenje nanesite po 2 kašičice pesta i 2 koluta mocarele između povrća.
- Po želji višak paradajza i paprike sitno iseckajte, složite između povrća na dno posude i prelijte sa malo ulja.
- Sve zapecite u rerni dok mocarela ne porumeni i povrće se zapeče, zatim poslužite uz svež bosiljak, i po želji, balzamiko glazuru.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.