Ako ste za super kremastu pastu punu dobrih ukusa zelenog povrća, imamo divan recept za vas!
Lako brzo i ukusno, naša pasta sa zelenim povrćem gotova je za svega 30tak minuta i uz tek nekoliko sastojaka. Gusti krem sos od povrća i začinskog bilja čini je laganom i ujedno veoma hranljivom.
Pravi primer mediteranske kuhinje kako da sa malo biranih svežih namirnica stignemo do lako gotovog obroka i ukusa kojima se prepuštamo sa uživanjem.
Krem sos za mediteransku pastu pravili smo od dobro poznate kombinacije začinskog bilja i zelenog povrća. Brokoli, grašak, mirođija i menta sjajno se nadopunjuju za super ukusan i kremast sos koji vam donosimo u ovom receptu.
Posebno je zgodno što krem sos možete lako da prilagodite svom ukusu: povećajte količinu graška u odnosu na brokoli za još svilene teksture, mirođiju zamenite bosiljkom, a mentu origanom za potpuno novi ukus, ubacite seckani avokado za kremastiji sos, rendani pekorino, parmezan, ili biljni sir koji volite.
Kao i uvek, za koju god varijantu da se odlučite, čekamo vas u Mercator centru sa svim namirnicama, svežim sezonskim povrćem, mlečnim i biljnim sirevima, velikim izborom sveže i suve paste, tako da ovaj recept uvek možete lako da učinite novim i samo svojim.
Čuvena mediteranska ishrana dobro je poznata kao jedna od najzdravijih na svetu, ali osim sočnih ukusa i neverovatnih jela od tek par namirnica, mediteransku ishranu i kuhinju odlikuje i specifičan pristup hrani, namirnicama i kuvanju.
Zato danas pričamo o najvažnijim elementima mediteranske kuhinje po našem izboru, koje lako možemo da primenimo u svakoj kuhinji.
- Raznovrsnost i šarenilo svežih namirnica
Kada kažemo lokalno i sezonsko u ovom slučaju to znači pravo izobilje. Klima i teren Mediterana daju neke od najlepših namirnica, povrća, voća, mahunarki, semenki, orašastih plodova i nepregledno bogatstvo začinskog i lekovitog bilja. Sve to daje kuhinju koja odgovara savremenim dijetetskim preporukama da je optimalno da unesemo bar trideset različitih biljaka u ishranu tokom nedelje.
- Pasulji i mahunarke pre pice i paste
I to mnogo različitih vrsta! Leblebije, sočiva, bob, gigantski beli kremasti pasulji kao i oni mali šareni ili tamni, boranija, grašak, mahunarke kao važan izvor proteina, vlakana i dobrih ukusa su osnovna i pored maslinovog ulja, verovatno najzastupljenija namirnica mediteranske kuhinje.
- Zeleno volim te zeleno
Već smo spomenuli začinsko bilje, maslinovo ulje i raznovrsno povrće, ali da li ste znali da je mediteranska kuhinja većinom kuhinja biljnog porekla? Kao i da je dobar deo tih biljaka zeleno lisnatno povrće! Neko nam je dobro poznato, blitva, zelje, rukola na primer, ali i mnogo samoniklog bilja karakterističnog za ovo podneblje.
- Spora hrana u kojoj se uživa
Obroci sa bar pet jela, pauze za ručak od minimum 2 sata, obavezna okupljanja i čuveni aperitivo pred večeru, čaša domaćeg vina, uživanje u hrani je ovde obavezno. I počinje već u kuhinji, sa svakom namirnicom i procesom pripreme. Razgovori, smeh, druženje, slavljenje života, i to se sve podrazumeva da ide uz svaki tanjir i zalogaj.
- Nasleđe za život
Hrana je na Mediteranu oduvek bila važna i kultura domaće spremljenog jela, bakinih recepata, mamine kuhinje, posvećenost uzgoju najboljih namirnica, sve se to prenosi sa generacije na generaciju kao dragoceno nasleđe. Kuhinje i trpezarije nisu samo mesta na kojima se kuva i jede, već mesta puna porodičnih priča, uspomena, emocija, ona koja nas drže na okupu i čine to što jesmo.
Recept
Mediteranska pasta sa zelenim povrćem
količina: 4 služenja
vreme pripreme: 25 min
Sastojci
- 400g kratke paste: fusili, makaroni, farfali
- 3-4 zucchini tikvice
- 400g cvetića brokolija
- 350g graška
- 1 veza mirođije
- 10-15 listića sveže mente
- 200ml bademovog mleka
- 2 kašike nutritivnog kvasca
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- so i biber
- Pastu skuvajte u slanoj vodi.
- Brokoli i grašak omekšajte na pari, i odvojite po par kašika sa strane za serviranje.
- Ostatak brokolija i graška ispasirajte štapnim mikserom ili u procesoru u krem zajedno sa mirođijom, mentom, nutritivnim kvascem i bademovim mlekom. Dodajte so i biber, i po želji 1 kašiku maslinovog ulja.
- Ovako dobijeni krem sos od povrća pomešajte sa proceđenom pastom.
- Tikvice isecite na kolutove, posolite i ispecite u tiganju na malo ulja sa obe strane da porumene.
- Kolutove tikvica zajedno sa cvetićima brokolija i graškom koje ste odvojili, servirajte uz pastu i po želji pospite sa malo nutritivnog kvasca ili biljnim parmezanom.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.