Ako ste za super kremastu pastu punu dobrih ukusa zelenog povrća, imamo divan recept za vas!

Lako brzo i ukusno, naša pasta sa zelenim povrćem gotova je za svega 30tak minuta i uz tek nekoliko sastojaka. Gusti krem sos od povrća i začinskog bilja čini je laganom i ujedno veoma hranljivom.

Pravi primer mediteranske kuhinje kako da sa malo biranih svežih namirnica stignemo do lako gotovog obroka i ukusa kojima se prepuštamo sa uživanjem.

Krem sos za mediteransku pastu pravili smo od dobro poznate kombinacije začinskog bilja i zelenog povrća. Brokoli, grašak, mirođija i menta sjajno se nadopunjuju za super ukusan i kremast sos koji vam donosimo u ovom receptu.

Posebno je zgodno što krem sos možete lako da prilagodite svom ukusu: povećajte količinu graška u odnosu na brokoli za još svilene teksture, mirođiju zamenite bosiljkom, a mentu origanom za potpuno novi ukus, ubacite seckani avokado za kremastiji sos, rendani pekorino, parmezan, ili biljni sir koji volite.

Kao i uvek, za koju god varijantu da se odlučite, čekamo vas u Mercator centru sa svim namirnicama, svežim sezonskim povrćem, mlečnim i biljnim sirevima, velikim izborom sveže i suve paste, tako da ovaj recept uvek možete lako da učinite novim i samo svojim.

Čuvena mediteranska ishrana dobro je poznata kao jedna od najzdravijih na svetu, ali osim sočnih ukusa i neverovatnih jela od tek par namirnica, mediteransku ishranu i kuhinju odlikuje i specifičan pristup hrani, namirnicama i kuvanju.

Zato danas pričamo o najvažnijim elementima mediteranske kuhinje po našem izboru, koje lako možemo da primenimo u svakoj kuhinji.

  1. Raznovrsnost i šarenilo svežih namirnica

Kada kažemo lokalno i sezonsko u ovom slučaju to znači pravo izobilje. Klima i teren Mediterana daju neke od najlepših namirnica, povrća, voća, mahunarki, semenki, orašastih plodova i nepregledno bogatstvo začinskog i lekovitog bilja. Sve to daje kuhinju koja odgovara savremenim dijetetskim preporukama da je optimalno da unesemo bar trideset različitih biljaka u ishranu tokom nedelje.

  1. Pasulji i mahunarke pre pice i paste

I to mnogo različitih vrsta! Leblebije, sočiva, bob, gigantski beli kremasti pasulji kao i oni mali šareni ili tamni, boranija, grašak, mahunarke kao važan izvor proteina, vlakana i dobrih ukusa su osnovna i pored maslinovog ulja, verovatno najzastupljenija namirnica mediteranske kuhinje.

  1. Zeleno volim te zeleno

Već smo spomenuli začinsko bilje, maslinovo ulje i raznovrsno povrće, ali da li ste znali da je mediteranska kuhinja većinom kuhinja biljnog porekla? Kao i da je dobar deo tih biljaka zeleno lisnatno povrće! Neko nam je dobro poznato, blitva, zelje, rukola na primer, ali i mnogo samoniklog bilja karakterističnog za ovo podneblje.

  1. Spora hrana u kojoj se uživa

Obroci sa bar pet jela, pauze za ručak od minimum 2 sata, obavezna okupljanja i čuveni aperitivo pred večeru, čaša domaćeg vina, uživanje u hrani je ovde obavezno. I počinje već u kuhinji, sa svakom namirnicom i procesom pripreme. Razgovori, smeh, druženje, slavljenje života, i to se sve podrazumeva da ide uz svaki tanjir i zalogaj.

  1. Nasleđe za život

Hrana je na Mediteranu oduvek bila važna i kultura domaće spremljenog jela, bakinih recepata, mamine kuhinje, posvećenost uzgoju najboljih namirnica, sve se to prenosi sa generacije na generaciju kao dragoceno nasleđe. Kuhinje i trpezarije nisu samo mesta na kojima se kuva i jede, već mesta puna porodičnih priča, uspomena, emocija, ona koja nas drže na okupu i čine to što jesmo.

Recept

Mediteranska pasta sa zelenim povrćem

količina: 4 služenja

vreme pripreme: 25 min

Sastojci

  • 400g kratke paste: fusili, makaroni, farfali
  • 3-4 zucchini tikvice
  • 400g cvetića brokolija
  • 350g graška
  • 1 veza mirođije
  • 10-15 listića sveže mente
  • 200ml bademovog mleka
  • 2 kašike nutritivnog kvasca
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • so i biber

 

  1. Pastu skuvajte u slanoj vodi.
  2. Brokoli i grašak omekšajte na pari, i odvojite po par kašika sa strane za serviranje.
  3. Ostatak brokolija i graška ispasirajte štapnim mikserom ili u procesoru u krem zajedno sa mirođijom, mentom, nutritivnim kvascem i bademovim mlekom. Dodajte so i biber, i po želji 1 kašiku maslinovog ulja.
  4. Ovako dobijeni krem sos od povrća pomešajte sa proceđenom pastom.
  5. Tikvice isecite na kolutove, posolite i ispecite u tiganju na malo ulja sa obe strane da porumene.
  6. Kolutove tikvica zajedno sa cvetićima brokolija i graškom koje ste odvojili, servirajte uz pastu i po želji pospite sa malo nutritivnog kvasca ili biljnim parmezanom.

 

Prijatno i uživajte!