Badem kolač sa kajsijama
Napravite ovaj kolač i uživajte u mekim sočnim kockama bogatog ukusa badema i kajsija koje mirišu na leto i slavlje pod otvorenim nebom.
Badem kolač sa kajsijama napravili smo u posnoj verziji, bez brašna i ulja a recept je takav da kolač možete da zasladite po želji i koliko volite, ili potpuno izbegnete šećer i napravite ga samo sa džemom od kajsija.
Za sve vas kojima je ova informacija važna, recept je i bez glutena, što ga ne čini manje ukusnim, naprotiv. Ovsene pahuljice, punomasno kokosovo mleko, badem i kajsije su predivno ukusna kombinacija.
Ono što naš kolač čini neodoljivo sočnim jeste veoma poseban sastojak koji smo koristili: kuvane leblebije. Neutralnog ukusa i svilene teksture, kuvane leblebije se ne osećaju u kolaču ni malo ali zato savršeno podržavaju ukus badema, kajsije, i daju fenomenalno sočan zalogaj.
U receptu možete da koristite leblebije iz konzerve ili teglice, samo ih dobro isperite i dokuvajte još 20tak minuta da budu sasvim mekane. Potrebno je da se leblebije raspadnu pod prstima.
Od masnoća u receptu koristili smo punomasno kokosovo mleko koje po želji možete zameniti i dobrim maslinovim uljem, a kajsije bilo kojim sezonskim voćem koje vam se sviđa. Do sada smo ovaj recept probali i sa šljivama, kruškama, jabukama, malinama, breskvama, borovnicom, i u svakoj je varijanti izvrstan.
Pre nego krenete u pripremu svratite do nas u Mercator centar da izaberete svoje omiljeno voće. Osim velikog izbora svežeg sezonskog voća, čekamo vas sa ostalim sastojcima za ovaj neodoljivi kolač, kao i sa svim malim i velikim sitnicama neophodnim da proslavite ovo kasno leto na najlepši mogući način.
Povod za slavlje može da bude i jednostavno super ukusan domaći kolač, poput badem kolača sa kajsijama. Stoga uz recept stižemo sa obaveznim koracima da lako i brzo svoju svakodnevicu pretvorite u slavlje:
- Muzika koja poziva na ples
Pripremite play listu, još bolje, nekoliko različitih koje možete da birate po raspoloženju i čiji će taktovi označiti prelaz između običnog dana i početak samo vašeg slavlja.
- Udobni jastučići i meki prekrivači
Razbacajte ih po podu, složite na kauč ili u omiljenu fotelju na terasi, jer ništa ne govori prepuštanje i opuštanje kao udobni jastučići i fino tkani letnji prekrivači.
- Romantična svetlost sveća
I slavlje sada zaista može da počne, posebno ako sveće mirišu i dolaze u dekorativnim čašama. Preporučujemo neku iz Casa Bianca kolekcije Tropical Garden mirisnih sveća.
- Posebne čaše
Možda one koje čuvate za specijalne prilike ili vaše omiljene čaše. Izaberite one koje vas raduju da iz njih pijuckate omiljeno piće i sa njima nazdravljate. Letu i životu.
- Par kapi omiljenog mirisa
Na unutrašnji deo zgloba, vrat ili kosu, tek koliko da se podsetimo da je svaki trenutak specijalan, i da smo svakog, baš svakog dana važni.
Recept
Posni badem kolač sa kajsijama
količina: 9 – 12 služenja / za pleh 22-24 cm
vreme pripreme: 20 min vreme pečenja: 25 min
Sastojci
- 240g kuvanih leblebija
- 180ml punomasnog kokosovog mleka
- 2 kašike džema od kajsija
- 2-4 kašike kokosovog šećera
- 160g ovsenih pahuljica samlevenih u blenderu u brašno
- 100g brašna od badema
- ½ kašičice sode bikarbone
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- 6 svežih kajsija
- listići badema za posipanje
- Pleh obložite papirom za pečenje i uključite rernu na 170C
- Kajsije operite, presecite na polovine i odstranite koščice.
- Leblebije sameljite u procesoru u pastu zajedno sa kokosovim mlekom.
- Umešajte džem od kajsija i po želji kokosov šećer ukoliko želite da kolač bude slađi. Dodajte ekstrakt vanile i ostavite sa strane.
- U posebnoj činiji pomešajte samlevene pahuljice, brašno od badema i sodu bikarbonu.
- Uz lagano mešanje postepeno sjedinite suve sastojke sa mokrim da dobijete gušću ujednačenu smesu koju ćete izliti u kalup za pečenje.
- Polovine kajsija isecite na režnjeve i svaku polovinu utisnite u testo. Pospite kolač listićima badema i stavite da se peče. Pecite oko 25 minuta, možete da probate i test čačkalicom da proverite da li je kolač gotov.
- Još topao kolač premažite zagrejanom mešavinom 1 kašike džema od kajsija i 1 kašike vode, i ostavite da se ohladi pre nego isečete na kocke i poslužite.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.