Zvezda ovog ukusnog tarta je kora inspirisana granolom. Meka, vazdušasta i puna teksture baš poput hrskave granole, koru našeg granola tarta pravili smo od urmi, kokosovog ulja i mešavine pahuljica, bez brašna i rafinisanog šećera.
Granola tart sa jagodama je jednostavan i zabavan recept za koji vam ne treba čak ni tart kalup. Smesu za koru jednostavno rukom rastanjite direktno u plehu i između dva papira za pečenje. Tako rastanjen tart dobiće posebno ukusnu ivicu korice.
Za koru koristili smo mešavinu sitnih i krupnih ovsenih pahuljica, listiće kokosa i ekspandirani amarant što sve možete zameniti pahuljicama, žitaricama i začinima po ukusu.
Dok se kora hladi, iseckajte jagode i napravite krem. U receptu donosimo verziju krema sa maskarpone ili krem sirom, ali krem možete da napravite i u biljnoj, posnoj verziji: u procesoru sjedinite 250g svilenog ili mekšeg tofu sira, 200ml punomasnog kokosovog mleka, par kašika agave sirupa, ekstrakt vanile i sok od polovine limuna. Pre nego nanesete na koru, ovaj krem ostavite da se stegne u frižideru dovoljno da može lako da se razmaže po površini kore.
Na kraju, rasporedite seckane jagode, poprskajte mešavinom balzamiko sirćeta i agava sirupa i pospite listićima kokosa.
Slatka hranljiva i neodoljiva užina
Granola tart sa jagodama je neodoljiva poslastica kao i izuzetno hranljiva užina, čak i doručak. Osim granola tarta, stižemo sa još predloga za upravo takve ukusne i brze zalogaje koje ćete voleti.
1. Flan od jogurta sa šumskim voćem
Nežan i predivno kremast flan od jogurta je iznenađujuće jednostavan recept. Sa svega četiri glavna sastojka uz pomoć šumskog voća, korice limuna i šećera od vanile ovo je poslastica za koju ćete sigurno tražiti i drugo parče.
2. Šargarepa cvekla smuti
Želeli smo da smuti ostane lagan i da se što više osete slatki ukusi povrća, te smo osim šargarepe i cvekle koristili još samo bananu, suvo grožđe, orahe i protein kokosa. Po želji malo začina, mi smo dodali đumbir i cimet, i na kraju biljno mleko.
3. Brzi keksići sa malinama čokoladom i perecama
Maline i čokolada su dobro poznat par a slani pereci su poseban dodatak koji donosi ekstra hrskavost i neophodnu dozu slanog da slatki ukusi postanu još bolji.
Recept Granola tart sa jagodama
Vreme pripreme: 35 min
Količina: 10 – 12 služenja
Sastojci za koru:
• 10 velikih Medjool urmi
• 100ml tople vode
• 100g kokosovog ulja u čvrstom stanju
• 1 prstohvat krupne nerafinisane soli
• 200g sitnih ovsenih pahuljica
• 50g krupnih ovsenih pahuljica
• 50g suvih kokos listića
• 20g ekspandiranog amaranta
Sastojci za krem i serviranje:
• 250g maskarpone ili krem sira
• 1 limun
• 3 kašike agave sirupa sa ekstraktom vanile
• 1 kašika balzamiko sirćeta
• 250g svežih jagoda iseckanih na listiće
Priprema:
1. Urme poparite vrućom vodom, očistite od suvišne ljuske i koštice, i uz dodatak tople vode sameljite u procesoru u glatku pastu. Dodajte kokosovo ulje i sve sjedinite u procesoru.
2. Dobijenu smesu sipajte u činiju i umešajte ostatak sastojaka. Ovu smesu rastanjite na oko 1.5cm direktno u plehu između dva papira za pečenje. Pecite na 180C 20 minuta ili dok kora ne porumeni na krajevima. Gotovu koru potpuno ohladite pre nego nanesete krem i jagode.
3. Da pripremite krem mikserom umutite sir, sok od limuna, 2 kašike agave sirupa i vanilu.
4. Krem nanesite na koru i poređajte seckane jagode.
5. Pospite sa malo suvih listića kokosa i poprskajte mešavinom kašike balzamiko sirćeta i kašike agave sirupa. Isecite na kocke i poslužite.
Prijatno!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.