Zvezda ovog ukusnog tarta je kora inspirisana granolom. Meka, vazdušasta i puna teksture baš poput hrskave granole, koru našeg granola tarta pravili smo od urmi, kokosovog ulja i mešavine pahuljica, bez brašna i rafinisanog šećera.

Granola tart sa jagodama je jednostavan i zabavan recept za koji vam ne treba čak ni tart kalup. Smesu za koru jednostavno rukom rastanjite direktno u plehu i između dva papira za pečenje. Tako rastanjen tart dobiće posebno ukusnu ivicu korice.

Za koru koristili smo mešavinu sitnih i krupnih ovsenih pahuljica, listiće kokosa i ekspandirani amarant što sve možete zameniti pahuljicama, žitaricama i začinima po ukusu.

Dok se kora hladi, iseckajte jagode i napravite krem. U receptu donosimo verziju krema sa maskarpone ili krem sirom, ali krem možete da napravite i u biljnoj, posnoj verziji: u procesoru sjedinite 250g svilenog ili mekšeg tofu sira, 200ml punomasnog kokosovog mleka, par kašika agave sirupa, ekstrakt vanile i sok od polovine limuna. Pre nego nanesete na koru, ovaj krem ostavite da se stegne u frižideru dovoljno da može lako da se razmaže po površini kore.

Na kraju, rasporedite seckane jagode, poprskajte mešavinom balzamiko sirćeta i agava sirupa i pospite listićima kokosa.

Slatka hranljiva i neodoljiva užina
Granola tart sa jagodama je neodoljiva poslastica kao i izuzetno hranljiva užina, čak i doručak. Osim granola tarta, stižemo sa još predloga za upravo takve ukusne i brze zalogaje koje ćete voleti.

1. Flan od jogurta sa šumskim voćem
Nežan i predivno kremast flan od jogurta je iznenađujuće jednostavan recept. Sa svega četiri glavna sastojka uz pomoć šumskog voća, korice limuna i šećera od vanile ovo je poslastica za koju ćete sigurno tražiti i drugo parče.
2. Šargarepa cvekla smuti
Želeli smo da smuti ostane lagan i da se što više osete slatki ukusi povrća, te smo osim šargarepe i cvekle koristili još samo bananu, suvo grožđe, orahe i protein kokosa. Po želji malo začina, mi smo dodali đumbir i cimet, i na kraju biljno mleko.
3. Brzi keksići sa malinama čokoladom i perecama
Maline i čokolada su dobro poznat par a slani pereci su poseban dodatak koji donosi ekstra hrskavost i neophodnu dozu slanog da slatki ukusi postanu još bolji.

Recept Granola tart sa jagodama
Vreme pripreme: 35 min
Količina: 10 – 12 služenja

Sastojci za koru:
• 10 velikih Medjool urmi
• 100ml tople vode
• 100g kokosovog ulja u čvrstom stanju
• 1 prstohvat krupne nerafinisane soli
• 200g sitnih ovsenih pahuljica
• 50g krupnih ovsenih pahuljica
• 50g suvih kokos listića
• 20g ekspandiranog amaranta

Sastojci za krem i serviranje:
• 250g maskarpone ili krem sira
• 1 limun
• 3 kašike agave sirupa sa ekstraktom vanile
• 1 kašika balzamiko sirćeta
• 250g svežih jagoda iseckanih na listiće

Priprema:

1. Urme poparite vrućom vodom, očistite od suvišne ljuske i koštice, i uz dodatak tople vode sameljite u procesoru u glatku pastu. Dodajte kokosovo ulje i sve sjedinite u procesoru.
2. Dobijenu smesu sipajte u činiju i umešajte ostatak sastojaka. Ovu smesu rastanjite na oko 1.5cm direktno u plehu između dva papira za pečenje. Pecite na 180C 20 minuta ili dok kora ne porumeni na krajevima. Gotovu koru potpuno ohladite pre nego nanesete krem i jagode.
3. Da pripremite krem mikserom umutite sir, sok od limuna, 2 kašike agave sirupa i vanilu.
4. Krem nanesite na koru i poređajte seckane jagode.
5. Pospite sa malo suvih listića kokosa i poprskajte mešavinom kašike balzamiko sirćeta i kašike agave sirupa. Isecite na kocke i poslužite.

Prijatno!