Nežan i predivno kremast flan od jogurta je iznenađujuće jednostavan recept. Sa svega četiri glavna sastojka uz pomoć šumskog voća, korice limuna i šećera od vanile ovo je poslastica za koju ćete sigurno tražiti i drugo parče.

Osim što je preukusan i jednostavan, flan od jogurta je i divno hranljiv te može da zameni doručak, upotpuni branč, bude idealna užina ili obrok za poneti.

Sve što je potrebno za ovo savršenstvo ukusa jeste jogurt grčkog tipa, jaja, tečni zaslađivač po ukusu i tapioka ili drugo skrobno brašno.

Sastojci se jednostavno ručno umute da se razbiju sve grudvice i dobije glatka smesa u koju zatim umešamo začine i voće.

Preostaje još da ispečemo flan i sačekamo da se dobro ohladi pre sečenja na lepe velike kocke koje po želji možete da pospete šećerom u prahu, premažete džemom od malina ili prelijete javorovim sirupom.

Lagani deserti sa jogurtom

Osvežavajući, ukusni i zabavni, deserti sa jogurtom su pravi izbor kada vam je potrebna brza poslastica ili hranljiva užina.

1. Ledene kocke od jogurta sa granolom i voćem
Ovaj šareni zalogaj je kao stvoren za uživanje u kojem ne postoji ništa osim slatkog voća, hrskave granole i svežine gustog kremastog jogurta koji se topi u ustima.
2. Puter kolač od jogurta sa limunom vanilom i bosiljkom
Sočno i kao oblak mekano testo koje se topi u ustima i ukusima se jednako razliva. Od slatke vanile do osvežavajućeg limuna i neočekivanog bosiljka koji ovoj jin i jang kombinaciji ukusa daje pravu dozu ravnoteže.
3. Brzi krem kolač sa kupinama i kafom
Ova fenomenalno osvežavajuća poslastica se ne peče i gotova je za svega 20tak minuta a najzahtevniji deo je čekanje da se dobro rashladi i stegne pre nego je isečete na zamamne kocke. Kupine u gustom voćnom kremu, keks i kafa ispostavilo se da su sjajna kombinacija ukusa.

Recept Flan od jogurta sa šumskim voćem
Vreme: 50 min
Količina: 9 – 12 kom

• 600g jogurta grčkog tipa
• 5 jaja
• 2-3 kašike agava sirupa ili drugog tečnog zaslađivača
• 3 velike kašike tapioka skroba
• Rendana korica 1,5 limuna
• 1 kesica vanilin šećera
• 1 pakovanje smrznutog voćnog miksa

Priprema:
1. U velikoj posudi umutite jogurt, jaja i agava sirup u glatku smesu. Dodajte rendanu koricu limuna i umešajte postepeno tapioku.
2. Smrznuto voće pospite kašikom tapioke i promešajte da se svaki komad obloži skrobom. 2/3 voća pažljivo umešajte u smesu.
3. Smesu izlijte u pekač obložen papirom za pečenje i pospite ostatkom voća.
4. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 190C oko 40 minuta ili dok čačkalica pokaže da je flan pečen.
5. Dobro ohladite pre nego isečete flan. Po želji pospite šećerom u prahu, džemom od malina ili javorovim sirupom.

Prijatno!