Leto nas zove da zastanemo i po ugledu na italijanski tiramisu napravimo brzi krem kolač od kupina i kafe za sve il dolce far niente trenutke.
Ova fenomenalno osvežavajuća letnja poslastica se ne peče i gotova je za svega 20tak minuta a najzahtevniji deo je čekanje da se dobro rashladi i stegne pre nego je isečete na zamamne kocke.
Kupine u gustom voćnom kremu, keks i kafa ispostavilo se da su sjajna kombinacija ukusa. Isto tako kupine možete da zamenite i borovnicama, crnom ribizlom ili malinama.
Da kolač bude zaista brz koristite gotov keks a u Mercator centru očekuje vas veliki izbor, od bezglutenskih piškota, keksa bez šećera ili klasičnih prhkih verzija sa maslacem.
Na vama je da izaberete keks koji vam se sviđa, jednostavnim kratkim mućenjem spojite sastojke u krem a zatim sve to samo složite u slojeve.
I obavezno uz uživanje u celom ovom procesu koji će vas sigurni smo odvesti negde do juga Italije i pogleda na pučinu.
Pre nego krenemo u kuhinju pozivamo vas da nam svratite u Mercator centar na kafu i kolače i po sastojke za ovaj recept. Čekamo vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Umeće sporog življenja: slow living u kuhinji

Mediteranska kuhinja nisu samo namirnice i hrana u tanjiru, već čitava filozofija življenja koja čini ovu ishranu već decenijama jednom od najzdravijih u svetu. Stoga stižemo sa par predloga kako da uvedemo ovaj mediteranski dolce vita pogled na život i u svoje kuhinje.

1. Sezonsko & domaće
Namirnice uzgajane na tradicionalan način u skladu sa podnebljem postaju imperativ kvalitetnijeg ritma života. Osim što su nam lako dostupne i telu dobro poznate, imaju još jednu važnu ulogu a ona je da nas usklađuju sa ritmovima prirode i ciklusima dozrevanja namirnica.
2. Manje je više
Takozvana cuccina povera ili sirotinjska kuhinja nije bez razloga postala jedna od najpopularnijih. Ukusna jela od svega nekoliko sastojaka obeležje su svake tradicionalne kuhinje u kojoj se pripremalo polako, predano, sa mnogo pažnje i ljubavi za svaki sastojak a ponajviše za one kojima se kuva.
3. Porodica i zajednica
Od pripreme pa sve do stola uključeno je mnogo ruku jer zajedno je sve lakše, lepše i slađe. Porodica, prijatelji, zajednica sa kojom delimo obrok, moguće da je ovo najbitniji sastojak jela koje volimo i kojima volimo da se vraćamo.

Recept Brzi krem kolač sa kupinama i kafom

količina: 9-12 služenja
vreme: 20 min + 3h za hlađenje

• 400g keksa
• 120ml pirinčanog mleka
• 60ml espresa
za krem
• 400g punomasnog gustog jogurta grčkog tipa
• 350g punomasnog kokosovog krema ili mleka
• 2-3 kašike javorovog ili agava sirupa
• 30g liofilizovanih kupina ili drugog bobičastog voća: aronija, jagoda, malina, borovnica
• 300 g kupina
• 1 limeta

Priprema:

1. Mikserom kratko umutite jogurt, kokosov krem, liofilizovano voće, sirup od javora, sok i rendanu koricu limete da dobijete krem za kolač.
2. Pomešajte espreso sa pirinčanim mlekom u posudi koja vam dozvoljava da umočite jedan po jedan keks i složite ih kao osnovu na dno posude za kolač.
3. Osnovu od keksa prekrijte slojem krema, pospite kupinama, preko složite još jedan sloj keksa pa sloj krema i kupina sve dok imate materijala tako da završite sa kremastim slojem.
4. Stavite kolač u frižider na hlađenje 3h a najbolje preko noći da se dobro rashladi stegne i svi ukusi dobro spoje.
5. Pre služenja ukrasite ga voćnim prahom, kupinama, keksom, svežom mentom i rendanom koricom limete.