Lagane i sočne mediteranske pljeskavice sa feta sirom sjajne su za kombinovanje i pripremu obroka unapred.

Servirajte ih uz sveže salate, povrće pripremljeno na pari, mahunarke ili žitarice poput kinoe, pirinča, nudli ili paste. Dodajte im caciki salatu, brzo ukiseljeno povrće i dobićete savršeno ukusan i hranljiv obrok.

Napravićete ih od belog živinskog mesa, pilećih ili ćurećih prsa za koja smo se mi odlučili. Uz meso tu je i feta sir koji pljeskavicama daje posebno sočnu teksturu i ukus. Zatim mediteranski začini, timijan i origano, beli i crveni luk, sušeni paradajz i na kraju bebi spanać koji možete zameniti sezonskim zelenišem po ukusu.

Priprema je gotova u tren oka jer sve sastojke jednostavno ubacimo u procesor i sjedinimo u kompaktnu smesu od koje oblikujemo pljeskavice. Naravno, uvek možete da koristite mašinu za mlevenje mesa ili meso usitnite oštrim nožem.

Ovako pripremljene pljeskavice možete da zamrznete i ispečete neposredno pre služenja.

Peku se brzo i možete ih ispeći u rerni na vruć vazduh, tiganju ili klasičnoj rerni, za koju god opciju da se odlučite gotove su za 15tak minuta.

Zatim ih servirajte dok su još tople ili ih gotove spakujete u frižider za zdraviji domaći obrok koji će vas sačekati nakon dugog dana.

Meal prep ideje za sočne burgere

Praktični i brzi za pripremu, pljeskavice i burgeri su odlična opcija za planiranje obroka, zato danas uz mediteranske pljeskavice donosimo još dve ukusne ideje za sočne burgere.

1. Burgeri od leblebije i graška
Pored neodoljivog ukusa i izgleda, biljni burgeri od leblebije i graška bogati su proteinima, dobrim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima za predivno hranljivi obrok.
2. Burgeri sa pestom i halumi sirom
Slasni i sočni burgeri od ćuretine pravi su izbor za veliko društvo, prolećne zabave i piknike. Spakovali smo ih sa domaćim pesto sosom koji smo pravili sa lešnicima i mešanim zelenim biljem, a za ekstra gurmansko uživanje dodali i grilovane kolutove halumi sira.

Recept Mediteranske pljeskavice sa feta sirom
Vreme: 35min
Količina: 12 kom

• 600g belog mesa isečenog na kocke, pilećih ili ćurećih prsa
• 300g bebi spanaća
• 1 glavica crvenog luka
• 4-5 čenova belog luka
• 6 kom sušenog paradajza
• 120g feta sira
• 60ml maslinovog ulja
• Po 1 kašičica sušenog timijana i origana
• So i biber po ukusu

Priprema:
1. Sve sastojke sjedinite u procesoru da dobijete vlažnu smesu od koje ćete oblikovati pljeskavice.
2. Pljeskavice poređajte u pleh obložen pleh papirom i ispecite u rerni na 200C 15 – 18min uz okretanje na polovini pečenja.
3. Tople poslužite uz sezonsko povrće. Mi smo se odlučili za brzo ukiseljeni crveni luk, rotkvice i salatu od bebi spanaća i susama začinjenu bundevinim uljem i balzamiko sirćetom.

Prijatno!