Ćureći burgeri sa domaćim pestom i halumi sirom

Slasni i sočni burgeri od ćuretine pravi su izbor za veliko društvo, prolećne zabave i piknike. Spakovali smo ih sa domaćim pesto sosom koji smo pravili sa lešnicima i mešanim zelenim biljem, a za ekstra gurmansko uživanje dodali i grilovane kolutove halumi sira.

Ćureći burgeri su dobar zalogaj u svako doba dana, od doručka do večere te su idealni za sve branč prilike. Ostaju super sočni i sveži i sutradan pa ih slobodno spremite u većoj količini, traže tek malo vremena.

Fina ćureća prsa su odličan izbor mesa za naše burgere. Uz začine, začinsko bilje, miso pastu i soja sos ćuretina se očas posla pretvori u ukusan i sočan burger.

Kako ćureći burgeri ne sadrže mnogo masnoće, neophodno je da ih oblikujete uz pomoć malo maslinovog ulja. Možete da ih pečete u rerni, tiganju, roštilju, ili kombinujete kako smo ih mi pripremali i kako vam donosimo u receptu ovde.

Šta god da izaberete, naša je preporuka da izbegnete roštiljske rešetke i pečete ih na ravnoj podlozi kako bi burgeri zadržali oblik. Idealna za ovo je Gril ploča Rosmarino Black Line koju ćete uz veliki izbor pribora za roštilj, kuvanje i pečenje pronaći u Vitapur prodavnici u Mercator Centru.

U Mercator Centru pronaći ćete i sve namirnice koje su vam potrebne za naše ćureće burgere i domaći pesto. Sveže samleveno ćureće meso, halumi sir okruglog oblika da se fino uklopi sa burgerom, više vrsta zemički, kao i miso pastu, soja sos, salate i sveže povrće.

Na kraju ostaje samo da pozovete društvo na burger gozbu ili možda pravo branč druženje. Branč je prava prilika da usporimo, odmorimo i kao nekada prepustimo se uživanju bez gledanja na sat. Stoga ako se odlučite za branč, donosimo par saveta da branč bude što manje posla a što više uživanja.

  1. Pripremite sto veče pre

Odvojite sto ili prostor gde ćete izneti čitavo posluženje i postavite sve što je moguće veče pre služenja, od stolnjaka, tanjira, escajga, čaša, salveta, podmetača. Ne samo što ćete uštedeti vreme za postavljanje stola, već ćete dati sebi priliku da dobro isplanirate šta gde želite da se nalazi na stolu.

  1. Isplanirajte redosled

Setite se hotelskih švedskih stolova i postavki za doručak. Razdvojite hladna od toplih jela, i postavite ih redosledom kojim ste predvideli da se ređaju na tanjir. Takođe, ostavite prostora i za jela koja na sto stižu vruća pravo iz rerne.

  1. Kad smo kod rerne

Što više je koristite čak i za jela koja se mogu spremiti u tiganju ili na šporetu. Na primer, umesto omleta i kajgane, pravite fritatu ili kiš u rerni. Rerna će vam pomoći da ispečete veću količinu odjednom i da izbegnete isprskane površine i nered u kuhinji.

  1. Uštedite prostor i mislite u vis

Koristite posuđe u više nivoa da poslužite hranu. Tacne i zvona za kolače i voće su idealne da na njih stavite kako slatke tako i slane zalogaje, a uz to su i veoma dekorativne.

  1. Jednostavan meni

Što jednostavnije to bolje. Pripremite jela koja gosti sami mogu da sklope poput naših ćurećih burgera, i ona koja mogu da podnesu pripremu unapred, na primer prženice koje će se sjano očuvati u toploj rerni.

Recept Ćureći burgeri sa pesto sosom i halumi sirom

Količina: 8-10 burgera

Vreme pripreme: 30 min       Vreme pečenja: 20 min

Sastojci za burgere

  • 1kg mlevenog ćurećeg belog mesa
  • 60ml soja sosa
  • 1 kašika bele miso paste
  • 2 ravne kašičice dižon senfa
  • 2 kašičice belog luka u prahu
  • Cvetići 10tak grančica timijana
  • 1 kašičica slatke dimljene crvene paprike u prahu
  • So i biber po ukusu
  • 2 kašike ulja

 

Sastojci za domaći pesto

  • 150g pečenog lešnika
  • 300g mešanog začinskog bilja: bosiljak, peršun, rukola
  • 2 kašike nutritivnog kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 120 – 150ml ekstra devičanskog maslinovog ulja

Ostalo

  • 2 pakovanja okruglog halumi sira za burgere
  • Crvena i zelena sveža paprika
  • Paradajz
  • Mikrobilje ili zelene salate po izboru
  • Zemičke za burgere

 

Napravite burgere:

  1. Meso sjedinite sa svim ostalim sastojcima osim ulja. Ako imate vremena najbolje je da malo odstoji, bar 30 minuta pre pečenja.
  2. Nauljite ruke da oblikujete meso i ispecite burgere. Burgere možete da pečete u rerni, na plotni ili tiganju, a najbolje je da kombinujete. Izbegnite roštiljske rešetke da se burgeri ne bi raspadali tokom pečenja.
  3. Zagrejte rernu na 200C. Na pleh obložen papirom za pečenje poređajte burgere i pecite u rerni 10-15 min. Zatim dopecite na plotni ili u tiganju da dobiju braon koricu i poslužite.

 

Dok meso odmara i čeka da se ispeče napravite domaći pesto:

  1. U blender ili procesor ubacite lešnike i ispulsirajte da ostanu krupno samleveni.
  2. Dodajte krupno isečeno bilje, kvasac i so.
  3. Počnite da meljete uz postepeno i lagano dodavanje ulja sve dok ne dobijete homogenu smesu.
  4. Sos čuvajte u staklenoj tegli dobro zatvoren u frižideru.

 

Pripremite halumi, povrće i spakujte burgere:

  1. Sir isecite na kolutove i zapecite na plotni ili u tiganju sa obe strane dok ne porumeni.
  2. Paradajz i papriku isecite na kolutove, pripremite zelene salate i zemičke.
  3. Da spakujete burgere, zemičke namažite pestom, stavite komad halumi sira, salatu, burger, po kolut paprike i paradajza i poklopite.

 

Ovi burgeri se super pakuju i za poneti. Ako ih gotove nosite, uvijte ih u providnu foliju i čuvajte u frižideru da ostanu sveži.

 

Prijatno i uživajte!