Obožavamo ove negujuće biljne burgere pune sočnih ukusa. Napravite ih brzo i lako, poslužite sa mnogo svežeg hrskavog povrća i prepustite se uživanju u ovim šarenim zalogajima.
Prolećni branč, piknik, zalogaj u hodu, hranljivi obrok nakon treninga, ručak ili večera, naši biljni burgeri od leblebije i graška uklapaju se savršeno svaku od ovih prilika.
Pored neodoljivog ukusa i izgleda, biljni burgeri od leblebije i graška bogati su proteinima, dobrim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima za predivno hranljivi obrok.
A napravićete ih lako i veoma brzo.
Sve što vam je potrebno jeste dobar procesor ili blender, pleh, rerna i malo vremena. Naravno i namirnice koje vas sveže čekaju u Mercator centru svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Kao glavne namirnice za naše burgere koristili smo kuvane leblebije i pahuljice graška koje su najbogatije proteinima. Pahuljice graška možete da zamenite bilo kojim koje su vam pri ruci: speltom, polbom, ražanim, ovsenim.
Sama priprema burgera je veoma jednostavna. Sve sastojke sameljemo u gustu smesu od koje formiramo burgere. Probali smo na različite načine da oblikujemo biljne burgere, od klasičnog rukom do kalupa za burger. Za sada najbolje se pokazala kašika za sladoled kojom ćete izvaditi kugle smese iste veličine i jednostavno ih blago kašikom pritisnete u pleh da oblikujete burger.
Ovako oblikovane biljne burgere možete da zamrznete i po potrebi ih samo ispečete. Ili ako ih spremate za veće društvo, celu količinu stavite u pleh ili pekač pa u rernu dok ne dobiju finu hrskavu koricu.
Sezonske namirnice za negu iznutra
Biljni burgeri i ćuftice su sjajan način da uživamo u svim blagodetima svežeg prolećnog povrća.
Iskoristite maj da počastite sebe ovim sezonskim namirnicama.
Povrće u sezoni: grašak, mladi luk, praziluk, špargla, zelje, blitva, avokado, cvekla, brokoli, karfiol, kupus, šargarepa, celer, rotkvice, zelene salate, kelj, kupus, spanać, krompirići, tikvice, komorač, paštrnak.
Recept Biljni burger od leblebije i graška
količina: 12 burgera
vreme: 35 min
Sastojci:
• 150g pahuljica graška
• 350g kuvanih leblebija
• 80g tahinija
• 50g golice
• 30ml soka od limuna
• 1 veza vlašca
• ½ veze peršuna
• 1 crveni luka
• 150g spanaća
• 1 kašika maslinovog ulja za premazivanje
začini
• 2 kašičice soli
• 1.5 kašičica dimljene paprike
• 1 kašičica timijana
• ½ kašičice crnog bibera ili po ukusu
Mi smo koristili još i:
• avokado
• rotkvice
• krastavac
• miks zelenih salata
Priprema:
1. Sve sastojke sjedinite u procesoru da dobijete gustu smesu za burgere.
2. Zagrejte rernu na 190 i obložite 2 pleha papirom za pečenje.
3. Kašikom (za sladoled) vadite kuglice smese na pleh i koristite kašiku ili spatulu da ih pritisnete oblikujete burgere.
4. Svaki komad premažite ovlaš maslinovim uljem i stavite u rernu da se burgeri peku. Nakon 15 minuta okrenite burgere, gornju stranu deo premažite maslinovim uljem i dopecite 5-7 minuta.
5. Tople burgere složite u zemičke uz avokado, miks zelenih salata, listove krastavca i rotkvica.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.