Ako i vi kod torte osim fila najviše volite fil, imamo pravi recept za vas. Čokoladna brauni torta je kremasto prozračno uživanje za ozbiljne ljubitelje bogatih čokoladnih zalogaja.
Ili priča o tome šta se desi kada se sretnu sočni čokoladni brauni i prozračni mus od čokolade.
Povrh svega, ova čokoladna brauni torta je posna, bez brašna ili glutena i sa smanjenim udelom šećera što je čini savršeno raskošnim posluženjem za baš celo društvo za stolom.
Čokoladna brauni torta je toliko jednostavna da vam za ovu poslasticu neće trebati mikser a ni mnogo posuđa.
Brauni kore se prave jednostavnim spajanjem mokrih i suvih sastojaka, dok ćete čokoladni mus napraviti za 15tak minuta u jačem blenderu ili procesoru.
Važno je da korama i mus kremu dozvolite da se dobro ohlade kako bi se dovoljno stegli i omogućili vam da ih lako spojite u tortu.
Kore obzirom da su veoma sočne i meke, traže malo pažnje tokom rada kako se ne bi polomile. Takođe tokom pečenja može da se desi da gornji deo kora blago popuca i napravi brazde koje ćete lako popuniti i pokriti mus kremom.
Kore hladite postepeno, prvo u kalupu bar 30 minuta a zatim na suvom i hladnom. Kako se kore budu hladile biće vam lakše da sa njima radite stoga je najbolje da ih napravite dan unapred pre nego ih pažljivo spojite u tortu.
Mus krem od čokolade napravićete od svega tri sastojka od kojih je jedan fina crna čokolada sa visokim udelom kakaa. Krem je takođe bolje hladite na sobnoj temperaturi kako biste ga lakše naneli na tortu. Jednom nafilovanu tortu ostavite u frižideru da se dobro stegne a zatim ukrasite kakao prahom, rendanom čokoladom, sezonskim voćem ili po želji i poslužite.
Pre nego krenemo na pečenje i filovanje svratite u Mercator Centar gde vas čekamo sa svim sastojcima, finom crnom čokoladom i svim priborom za čokoladnu brauni tortu. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!
Najlepše poslastice od čokolade
Savršeno sočna duplo čokoladna brauni torta je naš ultimativni predlog da zasladimo zimske dane. I dok se kore za tortu peku stižemo sa još čokoladne inspiracije.
Bogata punim ukusima fine crne čokolade i slatkih svežih malina, ova super sočna torta bez brašna je prava lagana verzija klasičnih čokoladnih poslastica.
Sedam sastojaka, malo mućkanja i mnogo kremastog ukusa. Kombinacija čokolade, banane i keksa koju svi volimo.
Bogata čokoladom i zrelim krušama uz dašak dobrog espresa, ova čokoladna torta je dobar razlog da napravimo pauzu. I samo uživamo u svilenoj teksturi i sočnim zalogajima koji se tope u ustima.
Recept: Čokoladna brauni torta
količina: 8 – 12 služenja / okrugli kalup 20cm
vreme pripreme: 60 min + hlađenje 2-4h
Sastojci:
za brauni kore suvi sastojci
- 150g fino samlevenih badema ili bademovo brašno
- 250g ovsenih pahuljica samlevenih u brašno / pirinčanog ili drugog gf brašna
- 100g kokosovog šećera
- 100g kakao praha
- 1 kašika cimeta
- 1 kašičica sode bikarbone
za brauni kore mokri sastojci
- 200g punomasnog kokosovog mleka
- 360ml sojinog mleka
- 80g pirea od jabuke
- 1 kašika jabukovog sirćeta
za čokoladni mus krem
- 150g sirovog indijskog oraha omekšalog u vreloj vodi
- 200g punomasnog kokosovog mleka
- 150g crne čokolade
- Pomešajte sojino mleko i jabukovo sirće i ostavite sa strane 5-10 min da se naprave grudvice.
- Zagrejte rernu na 190C i dva okrugla kalupa za tortu obložite papirom za pečenje.
- U većoj posudi pomešajte sve suve sastojke.
- U suve sastojke postepeno dodajte mokre: miks sojinog mleka i sirćeta, pire od jabuke i punomasno kokosovo mleko da se svi sastojci spoje u žitku smesu koju ćete razdeliti na pola i sipati u kalupe.
- Pecite brauni kore oko 25-30min na donjoj rešetki ili dok čačkalica ne pokaže da su gotove. Kore mogu da ispucaju prilikom pečenja, neka vas to ne brine. Ostavite ih da se ohlade u kalupu pre nego ih izvadite na rešetku da se potpuno ohlade, a najbolje preko noći jer će se kore stegnuti kako se budu hladile.
- Za čokoladni fil u procesoru sameljite indijski orah u pastu, dodajte kokosovo mleko i na pari istopljenu čokoladu. Po potrebi rashladite fil da se dovoljno stegne da nafilujete tortu i ostavite je u frižideru da se dobro ohladi, minimum 2h pre nego je isečete i poslužite.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.