Posna i zdravija varijanta prženica koju obožavamo jesu baš ove bundeva cimet prženice iz rerne hrskave korice i meke unutrašnjosti koja se topi u ustima. Pospite ih cimetom i prelijte javorovim sirupom za još više ukusa i uživajte u svakom zalogaju ovog divno ukusnog doručka.
Prženice iz rerne gotove su za tili čas i bez mnogo muke a potrebno vam je svega 4-5 sastojaka: pire od bundeve, pirinčano ili drugo biljno mleko, cimet, malo vanile po želji i naravno, kriške hleba.

I za ove kao i za klasične prženice najbolji je stariji hleb koji će upiti više smese što ujedno znači sočnije prženice.

Za pire od bundeve jednostavno prepolovite, očistite bundevu i ispecite u rerni. Zatim kašikom izvadite unutrašnjost i ispasirajte da dobijete glatku smesu. Pire od bundeve napravite ranije i čuvajte u frižideru baš za ovakve prilike.
Ostatak pravljenja ovih prženica je super jednostavan. Dobro umutite pire, biljno mleko i začine u glatku smesu bez grudvica. Natopite kriške hleba, ispecite u rerni sa obe strane i za svega 15tak minuta čekaju vas na stolu tople mirisne prženice.

Pre nego pređemo u kuhinju pozivamo vas u Mercator centar po sve sastojke za naš današnji recept i sve što vam je potrebno da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Inspiracija za posni doručak

Posni doručak nikada nije bio ukusniji uz jela koja vam predlažemo da probate.

1. Sočna projara sa bundevom i (biljnim) jogurtom
Pufnasto meka, sočna projara od samo četiri sastojka je zalogaj koji ćemo sigurno redovno praviti ove jeseni.
Spremite je za doručak, spakujte kao obrok za poneti ili ispecite kao brzo posluženje za goste. Projara sa bundevom je ukusna kao zalogaj sam za sebe ili dodatak uz salate, namaze, sireve, meze plate ali i kuvana jela.
2. Skonsi sa makom malinama i medom
Skonsi su pecivo koje ne traži mnogo truda i vremena. Odlično se pakuju kao užina ili doručak van kuće. Iako su najbolji dok su topli i istog dana kada ih napravite, skonse ćete lako podgrejati i tako im vratiti sočnu teksturu i narednih dana.
3. Vafle od slatkog krompira i kikiriki putera
Napravite ove savršeno vazdušaste i neodoljivo sočne vafle od testa sa slatkim krompirom i kikiriki puterom, i uživajte u dugom slatkom doručku.
4. Baklava ovsena kaša iz frižidera
Za dobro poznat baklava ukus u našu ovsenu kašu umešali smo orahe i pistaće, suvo grožđe i sočne urme, rendanu koricu limuna i ružinu vodicu, a klasični preliv zamenili kremom od tahinija i meda.
5. Čokoladne krofnice sa puterom od badema
Potpuno neodoljive da kao slatki doručak zamirišu jutra vikendom ili ulepšaju popodnevnu kafu. Čokoladne krofnice sa puterom od badema su meke, sočne i najvažnije, predivno bogate čokoladom koja se rastapa na nepcima.

Recept Bundeva cimet prženice iz rerne
Vreme: 20 min
Količina: 10 kom

• 10 manjih kriški hleba
• 250g pirea od bundeve
• 2 kašičice cimeta
• 1 kašičica ekstrakta vanile
• 250ml pirinčanog ili drugog biljnog mleka
• za posipanje: cimet, javorov sirup, šećer u prahu ili kokosov protein

Priprema:
1. U dubljoj posudi razmutite pire od bundeve, cimet, vanilu i biljno mleko u kompaktnu smesu.
2. Kratko potopite jedno po jedno parče hleba sa obe strane da hleb dobro upije smesu.
3. Složite natopljen hleb u pleh obložen pek papirom i stavite u rernu zagrejanu na 190C.
4. Nakon 8 minuta izvadite pleh, okrenite prženice i dopecite još 5-7 minuta da dobiju hrskavu koricu.
5. Poslužite toplo posute cimetom, javorovim sirupom i po želji kokosovim proteinom ili šećerom u prahu.