Znamo da pravu baklavu ništa ne može da zameni, ipak za sve prilike kada se uželimo omiljenog ukusa u zdravijoj verziji stižemo sa receptom za ovsenu kašu inspirisanu ukusima čuvene baklave. Ili baklava doručkom koji se sam sprema preko noći za potpuno jutarnje uživanje i rasterivanje novembarske hladnoće.
Za dobro poznat baklava ukus u našu ovsenu kašu umešali smo orahe i pistaće, suvo grožđe i sočne urme, rendanu koricu limuna i ružinu vodicu, a klasični preliv zamenili kremom od tahinija i meda. Najbolje od svega je što će vam za ovu doručak poslasticu biti potrebno svega 15tak minuta.
Ovsene kaše iz frižidera pružaju nebrojeno mogućnosti da se igramo ukusima. Ujedno su sigurno jedan od najbržih i najlakših načina da napravimo desert ili doručak koji može da nas čeka u frižideru tokom radne nedelje. Gotov i spreman da samo uronimo kašiku.
Za ovu vrstu kaše preporučujemo da pahuljice sameljete u brašno, ovo će kaši dati posebno kremastu teksturu. Naravno, možete i da preskočite ovaj korak i stavite bilo koje pahuljice koje imate.
Da rekreiramo ukus baklave poigrali smo se teksturama, začinima i različitim sastojcima. Tako smo umešali mlevene orahe i krupno seckane pistaće. Suvo voće: grožđe i seckane urme koje daje bogatiju teksturu i ujedno čini ovu poslasticu slatkom. Rendana korica limuna i posebno ružina vodica donose taj poseban, prepoznatljiv ukus baklave koju volimo.
Priprema je više nego jednostavna, sve sastojke sipamo u čašu ili teglu, prelijemo pirinčanim mlekom, promešamo i ostavimo da stoji u frižideru preko noći. U zavisnosti od vrste pahuljica i drugih sastojaka, prilagodite količinu mleka koje dodajete, ovde je važno da tečnost stigne do svih sastojaka tako da se lepo promešaju i da mleko tek malo prelije vrh kaše oko 0,5cm.
Ujutru je dovoljno dodati tek malo seckanih pistaća i kaša je spremna. Za sve sladokusce pre služenja dodali smo i sloj slatkog krema od tahinija, meda i pirinčanog mleka, što je opcija koju ovoga puta nismo hteli da preskočimo.
U Mercator Centru čekamo vas sa svim sastojcima koji su vam potrebni za našu baklava ovsenu kašu, a nakon kupovine napravite pauzu i uživajte uz kafu i kolače. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!
Pahuljice gotove preko noći
Verovatno nema tog omiljenog ukusa koji ne možemo da rekreiramo u vidu ovsene kaše koja se priprema gotovo sama tako što prenoći u frižideru. Pozivamo vas da se igrate ukusima, namirnicama i začinima, a mi stižemo sa par predloga inspiracije.
- Pita od jabuka
Pahuljice pomešajte sa rendanim jabukama, seckanim orasima, suvim grožđem, cimetom ili začinima za medenjake i prelijte biljnim mlekom po izboru. Za još više ukusa dodajte pire od jabuka ili kašu ukrasite dinstanim jabukama na maslacu.
- Čokoladni brauni
Kada pomislimo na brauni pomislimo na sočan čokoladni zalogaj. Zato ne štedite na kakao prahu, topljenoj čokoladi, čokoladnim kapljicama ili sirovom zrnu kakaa za ovu kašu. Uz pasiranu bananu, kašiku dve putera od kikirikija ili badema i pastu od urmi dobićete pravu čokoladnu poslasticu gotovu za tren oka.
Podsećamo vas na naš recept za doručak u teglicama u koje smo spakovali fino samlevene pahuljice i kinou, sočne slatke kupine, bademe,cimet, prepoznatljiv dašak limete i pratite link do ovog recepta. Ili probajte baklava ovsenu kašu iz frižidera.
Recept: Baklava ovsena kaša iz frižidera
količina: 1 čaša
vreme pripreme: 15 min + hlađenje u frižideru preko noći ili min 6 sati
Sastojci
- 3 kašike samlevenih ovsenih pahuljica
- 1 kašika samlevenog zlatnog lana
- 2 kašike samlevenih oraha
- ½ kašike krupno seckanih pistaća
- ½ kašike suvog grožđa
- 1 velika Medjool urma iseckana
- 100ml pirinčanog mleka
- ¼ kašike rendane korice limuna – opciono
- ½ kašičice ružine vodice – opciono
Preliv
- 5 kašičica tahini paste
- 1 kašičica bagremovog meda ili tečnog zaslađivača po izboru
- 2-3 kašike pirinčanog mleka
- Pomešajte ovsene pahuljice sa samlevenim lanom i na dno čaše sipajte 2 kašike ove mešavine.
- Rasporedite suvo grožđe, dodajte orahe i zatim rasporedite pistaće i seckanu urmu. Ako koristite dodajte i rendanu koricu limuna. Završite preostalim ovsenim pahuljicama.
- Sve prelijte mlekom u koje ste umešali ružinu vodicu ako je koristite i dobro promešajte. Po potrebi dodajte još malo mleka i ostavite u frižideru da prenoći.
- Pre služenja pripremite preliv: razmutite tahini sa medom i pirinčanim mlekom u gusti krem i rasporedite ga u debelom sloju po kaši.
- Po želji pospite sa još malo seckanih pistaća, ukrasite prahom od liofilizovanog voća ili rendanom koricom limuna i poslužite.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.