Pufnasto meka, sočna projara sa bundevom i jogurtom je zalogaj koji ćemo sigurno redovno praviti ove jeseni.
Spremite je za doručak, spakujte kao obrok za poneti ili ispecite kao brzo posluženje za goste. Projara sa bundevom je ukusna kao zalogaj sam za sebe ili dodatak uz salate, namaze, sireve, meze plate ali i kuvana jela.

Napravićete je super lako i od svega četiri osnovna sastojka: pire od bundeve, jogurt, ulje i brašno.

Pire od bundeve smo ovoga puta spremali u rerni što preporučujemo za ovu projaru kako bi pire bio suv i kremast. Dobićete ga tako što polovinu bundeve začinite sa malo soli, bibera i crvene paprike i ispečete u rerni. Pečenu bundevu jednostavno kašikom izdubite da izvadite meso i izgnječite da dobijete pire.
Jogurt izaberite gušći, grčkog tipa bilo da koristite biljnu ili mlečnu verziju. Jogurt će uz pire od bundeve i maslinovo ulje projaru učiniti posebno sočnom.
Brašno koristili smo žuto fino kukuruzno brašno uz dodatak malo pirinčanog brašna za finu teksturu. Uz kašičicu soli i sode bikarbone, ove suve sastojke zamesimo sa mokrim da dobijemo žitku smesu koja se gusto izliva u pekač.

Ostaje još samo da sačekamo da rerna odradi svoje a projara zatim prohladi da je isečemo na kocke i serviramo uživamo u ovom finom zalogaju.
Pre nego krenemo na kuvanje, pozivamo vas da svratite u Mercator centar po sve sastojke za ovaj recept, kao i sve što vam je potrebno da kreirate savršen ugođaj tokom obroka. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Zalogaji za poneti

Iskoristite sezonu bundeve i recept za našu projaru da napravite još hranljivih domaćih zalogaja koji se lako pakuju i još lakše spremaju. Gledajte na testo za projaru kao na prazno platno kojem možete da dodajete ukuse i pripremate na različite načine.

1. Mafini sa bundevom i spanaćem. U testo za projaru jednostavno dodajte seckani sveži ili odmrznuti pa dobro isceđen spanać. Sipajte u kalupe za mafine i ispecite.
2. Kukuruzne palačinke sa bundevom i ajvarom. Dodajte 1-2 kašike ajvara u testo i par kašika kukuruznog brašna tek koliko da održite istu žitku teksturu smese. Pecite manje deblje palačinke u blago zagrejanom nelepljivom tiganju.
3. Kocke od bundeve sa semenkama. U testo za projaru dodajte miks semenki suncokreta, golice i susama koje uz krupnu so možete i da pospete po površini. Premažite semenke sa malo ulja i ovlaš pokrijte folijom da ne gore prilikom pečenja.

Recept Sočna projara sa bundevom i jogurtom
količina: 12 – 15 služenja / manji pleh
vreme: 45 min

• 230g pirea od bundeve
• 230g jogurta grčkog tipa, biljnog ili mlečnog
• 100ml maslinovog ulja
• 450g žutog kukuruznog brašna
• 80g pirinčanog brašna
• 100 – 150ml mlake vode
• 1 kašičica sode bikarbone
• 1 kašičica soli

Priprema:
1. U dubljoj posudi pomešajte pire od bundeve, jogurt, ulje, so, sodu bikarbonu i oko 70ml vode.
2. Postepeno umešajte brašno i ostatak vode da dobijete gustu žitku smesu za proju.
3. Dobijenu smesu izlijte u pekač obložen pek papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200C 25 min ili dok čačkalica ne pokaže da je projara pečena.
4. Gotovu projaru prohladite na rešetki pre nego je isečete na kocke i poslužite.